Add to My Favourites

No account yet? Register

Aν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, το TikTok είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος στον κόσμο. 

Είναι ένα παράλληλο σύμπαν, πραγματικά, εντός του οποίου έχεις πρόσβαση αν έχεις ένα κινητό και την εφαρμογή. Το TikTok είναι το μέρος που μαγειρεύεται το μέλλον. Αν έχετε παιδί, είναι στο TikTok κι αν δεν έχει κινητό, έχουν οι φίλες της κι ενημερώνεται από εκεί. 

Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν τρόπο ζωής που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των νεαρών κοριτσιών. 

That Girl

@amydubeau Happy Monday 🤍🌱 (inspo: @dailydri )✨ #selfdevelopment #thatgirl #morningroutine #motivation ♬ Originalton – Lennox & Jana ♡

Τι είναι αυτό; 

Αρχικά, ένα hashtag e 2.5 δισεκατομμύρια views στο TikTok.

Τα κορίτσια που θέλουν να γίνουν “that girl” ξυπνάνε νωρίς, γυμνάζονται αρκετά, ενυδατώνονται, έχουν πρόγραμμα μελέτης, έχουν στόχους, κάνουν skincare, έχουν ρουτίνες, προσπαθούν να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους. 

Το πρότυπο του trend είναι εκείνο το κορίτσι που τα καταφέρνει, που πετυχαίνει, που είναι αξιομνημόνευτο. Στη βάση του trend θα βρείτε την παραγωγικότητα. 

@alex.babr Today’s good mood is sponzored by coffee @Javy Coffee ✨ #motivation #healthy #healthyliving #javycoffee #fypシ #thatgirl #becomethatgirl #dailyvlog ♬ original sound – Brooke Böhning

Πού το βρίσκουμε; 

TikTok, Instagram, YouTube. Eκεί μαζεύονται τα κορίτσια για να θέσουν τους στόχους τους, να ενθαρρύνουν η μία την άλλη, να μοιραστούν το τι έχουν πετύχει ως τώρα. 

Τι περιλαμβάνουν οι στόχοι; 

Να ξυπνούν στις 5, να γυμνάζονται καθημερινά, να ενυδατώνουν το δέρμα τους, να χάσουν κιλά, να παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, να έχουν κάποιο χόμπι που το κάνουν καλά, να φροντίζουν τον χώρο τους είτε έιναι δωμάτιο είτε είναι σπίτι, να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να αφιερώνουν χρόνο σε πράγματα και δραστηριότητες που θα τις εξασφαλίσουν οικονομικά στο μέλλον. 

@melaniepcruzz yes Ik I dropped the matcha 🥲🥲 #vlog#healthy#mentalhealth#5ammorningroutine#thatgirl#motivation#morning#aesthetic#dayinmylife ♬ formula – favsoundds

Άρα είναι τελειομανία με άλλο όνομα, σωστά; 

Nαι και όχι. Εξαρτάται απ’το πώς το βλέπει κανείς. Το trend έχει στη βάση του την ιδέα του “γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου” και σίγουρα βασίζεται σε αρχικά θετικές ιδέες όπως η πειθαρχία, η δημιουργία ρουτίνας, η αυτοφροντίδα, η καλή διατροφή, η εστίαση στις σπουδές και το επαγγελματικό μέλλον. 

@preronadewan Who else is ready to hustle towards financial freedom 💸? #studentloandebt #millionairessteps #multipleincomestreams #paydebt #learntoread #thatgirl ♬ Feeling Whitney – Sydney Rose

Kάτι δεν μου κολλάει.

Έχω μερικές σκέψεις για το τι μπορεί να μην σας κολλάει. 

1) Το trend χρησιμοποιείται ως κάλυψη αρχής διατροφικών διαταραχών. Το “that girl” άνετα νοείται ως αδύνατο επομένως στα σχόλια ανταλλάσσονται συμβουλές αδυνατίσματος της μορφής “για να καθαρίσετε τον οργανισμό σας, δοκιμάστε να πίνετε μόνο νερό τρεις μέρες, εγώ αυτό έκανα και με βοήθησε στο ταξίδι μου”. 

2) Τα λευκά κορίτσια είναι ξεκάθαρα η πλειοψηφία με αποτέλεσμα μέσα απ’το trend να προμοτάρονται, ξανά, ευρωκεντρικά πρότυπα ομορφιάς γιατί τα κουλ κορίτσια είναι λευκά. 

3) Ο τρόπος ζωής που προμοτάρεται απευθύνεται ξεκάθαρα σε προνομιούχα άτομα. Η καθημερινή άσκηση, τα φρέσκα τρόφιμα, το μαγειρεμένο στο σπίτι φαγητό, η αισθητικοποίηση καθημερινών πραγμάτων, η καθημερινή φροντίδα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, η τήρηση ημερολογίου, η φροντίδα κάθε πλευράς της ζωής είναι όλα πράγματα που απαιτούν χρόνο. Χρόνο, χρήμα και ψυχικά αποθέματα. Το “that girl” δεν μπορεί να είναι φτωχό κι ας προσπαθούν να μας πείσουν για την προσβασιμότητα του lifestyle. 

4) To υγιεινό φαγητό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται, δεν έχει χώρο για τις κουζίνες κάθε χώρας. Το “καθαρό” φαγητό που πρέπει να τρως για να είσαι “that girl” είναι πχ μπανάνα με δημητριακά για πρωινό, τοστ με αβοκάντο και αυγό για δεκατιανό, κοτόπουλο με μπρόκολο για μεσημεριανό, smoothie φρούτων για βραδινό και πάει λέγοντας. Δεν έχω δει πολλά “that girl” βιντεάκια με ελληνική, ασιατική, ινδική, γκανέζικη, νιγηριανή κουζίνα. Υπάρχει εντόνως παγκοσμίως η αντίληψη του ότι το “ethnic” φαγητό είναι βρώμικο, βαρύ, με υπερβολικά μπαχαρικά, άκομψο και νομίζω ότι το trend το αναπαράγει ύπουλα. Όταν είσαι έφηβη και τρως ό,τι υπάρχει σπίτι, αν είσαι σε ινδικό, ιρανικό, ελληνικό, κροάτικο, τσέχικο, ούγγρικο κλπ σπίτι απλώς δεν μπορείς να συμμετέχεις. Η τροφή που κατοπτρίζεται ως “καθαρή” είναι η τροφή που βλέπουμε να καταναλώνεται στα “what i eat in a day” βιντεάκια που κάνουν τα μοντέλα της Vogues. 

@nicolecastrolm interage pra ficar desse lado! #fy #thatgirl #motivacao #autoestima #glowup #lifestyle #produtividade #habitossaudaveis #vidasaudavel ♬ glow up challenge – spencer 💅

Άρα προμοτάρει τις διατροφικές διαταραχές στις έφηβες; 

Υπάρχει τρεντ που δεν το κάνει; 

Κάτι μου θυμίζει…

Τα tumblr girls του 12; Τα “ana-mia girls” τoυ 2008 που ήταν διατροφικές διαταραχές σε αισθητικοποιημένο περιτύλιγμα; Το girlboss; Τα alpha males που ξυπνούν στις 4 για να κατακτήσουν τον κόσμο; Τα κορίτσια πρέπει να είναι τέλεια, αυτό δεν είναι καινούργια ιδέα. Η Τζάκλιν Ουίλσον δεν θα’ταν πλούσια αν τα κορίτσια του κόσμου δεν ενώνονταν απ’την κοινή επιθυμία να είναι άψογα. Aυτό που φαίνεται να διαφέρει στο συγκεκριμένο trend είναι ότι δίνει μεγάλη σημασία στο κομμάτι των οικονομικών στόχων, του διαβάσματος και των σπουδών. 

@kelseyinthecity march 17th here I come 🤩 #75hard #75hardchallenge #75hardprep #thatgirl #happy2022 #newyearseve ♬ Everybody Wants To Rule The World X Electric Love – darcy 🦦

Άρα είναι θετικό ή αρνητικό; 

Και τα δύο, ως συνήθως. Απ΄τη μία είναι θετικό που έφηβα κορίτσια θέλουν να δώσουν προσοχή στο μέλλον τους, να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να έχουν στόχους. Απ’την άλλη, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το trend εστιάζει πολύ στη δίαιτα (που φυσικά δεν είναι δίαιτα, είναι τρόπος ζωής), τα λεπτά σώματα και τα ευρωκεντρικά πρότυπα ομορφιάς. 

@kelseyinthecity march 17th here I come 🤩 #75hard #75hardchallenge #75hardprep #thatgirl #happy2022 #newyearseve ♬ Everybody Wants To Rule The World X Electric Love – darcy 🦦

Συμπεράσματα

Το “that girl” είναι πραγματικό παιδί της εποχής του. Είναι απίθανο το πώς έφηβες ενδιαφέρονται για το οικονομικό τους μέλλον, ξέρουν τη σημασία του αντηλιακού, εστιάζουν στην παραγωγικότητα. Αυτό το τελευταίο με προβληματίζει περισσότερο απ’όλα. Είναι 13, 15, 16 χρονών και νιώθουν περηφάνια όταν είναι παραγωγικές, νιώθουν άσχημα όταν δεν είναι. Έχουν ήδη μάθει να κρίνουν την αξία τους μέσα απ’το πόσο καλούς βαθμούς παίρνουν, μέσα απ’το αν γυμνάστηκαν αρκετά, μέσα απ’το αν τήρησαν το πρόγραμμά τους. Δεν εξασκούνται απλώς στην αυστηρότητα, μαθαίνουν συνειδητά να κρίνουν τον εαυτό τους προϊοντικά. Μια φιλοσοφία ζωής που-σόκερ-ταιριάζει κουτί με την παθογενή οικονομία μας, την εμμονή με την αισθητικοποίηση των πάντων, το trend του μινιμαλισμού καθώς και τις συνθήκες που γέννησε η πανδημία. 

@kelseyinthecity march 17th here I come 🤩 #75hard #75hardchallenge #75hardprep #thatgirl #happy2022 #newyearseve ♬ Everybody Wants To Rule The World X Electric Love – darcy 🦦


Κι όμως, παρά τα προβλήματά του, το trend φαίνεται να ενδιαφέρεται ως ένα βαθμό για την ενδυνάμωση, την ανεξαρτησία, την αυτονομία. Όπως το βλέπω, είναι απίθανο ένα trend να είναι “υγιές” οπότε το συγκεκριμένο, αν δε μου φαίνεται καλό, μου φαίνεται λίγο λιγότερο προβληματικό από προηγούμενα απλώς και μόνο επειδή οι βασικές του αρχές εχουν τη δυνατότητα να είναι όντως ωφέλιμες. Είναι ωφέλιμο να γυμνάζεσαι, να τρως καλά, να ενυδατώνεσαι, να έχεις τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου, να έχεις στόχους. 

Τώρα το πώς μεταφράζεται, είναι άλλη ιστορία.  Επίσης, αμφιβάλλω ότι μπορείς να είσαι “that girl” χωρίς social αλλά για το κομμάτι “κανονικοποίηση της υπερέκθεσης” θα πούμε άλλη φορά. 

11
6
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.