Θέμα του Μήνα: Λεσβιακή Υπερηφάνεια

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο Ιούνιος είναι μήνας Υπερηφάνειας, και λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη ανάγκη για λεσβιακή ορατότητα και εκπροσώπηση, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, το Θέμα του Μήνα Ιουνίου στη Womanlandia δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις αγαπημένες μας τζιβιτζιλούδες.

Ιστορικά, το φεμινιστικό κίνημα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 συνειδητά και ανοιχτά απέκλειε τις λεσβίες από τους κόλπους του. Πασίγνωστες και επιδραστικές φεμινίστριες της εποχής όπως η Betty Friedan ανησυχούσαν πως ο συσχετισμός του φεμινιστικού κινήματος με τις λεσβίες θα υποβάθμιζε τις πολιτικές του διεκδικήσεις, πεποίθηση που πλέον -ειρωνικά- ονομάζεται «lavender menace». Η λεσβιακή ταυτότητα, δηλαδή, από τις ίδιες τις φεμινίστριες δεν ήταν συνδεδεμένη με τη γυναικεία απελευθέρωση. 

Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει. Οι αγώνες για τη ΛΟΑΤ απελευθέρωση ποικίλλουν και δε συμπορεύονται πάντοτε. Την τελευταία δεκαετία, η λεσβιακή ορατότητα έχει αυξηθεί και στο δημόσιο λόγο και στην ποπ κουλτούρα. Η λεσβιακή εκπροσώπηση και οι ανοιχτά λεσβίες είναι περισσότερες από ποτέ, όμως και πάλι οι λεσβίες παραμένουν μία από τις πιο άγνωστες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες του ουράνιου τόξου, ένα περιθώριο εντός του ευρύτερου κοινωνικού περιθωρίου. Επιλέγουμε να εστιάσουμε συγκεκριμένα στη λεσβιακή ταυτότητα και όχι γενικά στην ομοφυλοφιλία καθώς, σύμφωνα με την Adrienne Rich, «το να εξισώνουμε τη λεσβιακή ύπαρξη με την αρσενική ομοφυλοφιλία απλώς επειδή η κάθε μία είναι στιγματισμένη σημαίνει ότι αρνούμαστε και διαγράφουμε τη θηλυκή πραγματικότητα για ακόμη μία φορά».

Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ κείμενα, απόψεις και προσωπικές ιστορίες λεσβιακής/σαπφικής φύσεως· μοιράσματα βιωμάτων λεσβιακής εμπειρίας, ιστορίες χαράς, λύπης και προβληματισμού· είναι ευπρόσδεκτο οτιδήποτε συμπληρώνει τη γνώση μας για το ψηφιδωτό της λεσβιακής ταυτότητας και βιωμένης εμπειρίας, όσο σπάνια ή κοινή κι αν πιστεύετε ότι είναι. 

Happy Pride Month σε ολες!