Θέμα του μήνα: Όρια και οριοθέτηση

Τα όρια και η οριοθέτηση απέκτησαν μια θέση στο καθημερινό μας φρασεολόγιο εξαιρετικά πρόσφατα στην ανθρώπινη ιστορία, και αποτελούν κόνσεπτ φαινομενικά ξεκάθαρα. Ειδικά στις διαπροσωπικές σχέσεις, πού σταματά η οριοθέτηση και πού ξεκινά ο ατομικισμός; Αποτελεί ένας συμβιβασμός «προδοσία» των προσωπικών μας ορίων; Πόσο άκαμπτα πρέπει να είναι τα όριά μας και πόσο ελεύθερος είναι εν τέλει ο οριοθετημένος, περιχαρακωμένος εαυτός; Θέτουν τα όρια περιορισμούς στην οργανική ανάπτυξη των σχέσεων;

Στον αντίποδα αυτού, οι γυναίκες καλούμαστε να επικαλεστούμε τα όριά μας πολύ συχνότερα από τους άντρες. Η οριοθέτηση είναι ένα ίσως πρωτόγονο πλην χρήσιμο εργαλείο που λεκτικοποιεί την κακοποίηση, την εκμετάλλευση, την καθημερινή ανισότητα που εκφράζεται ανάμεσα στα φύλα ή την ταξική ανισότητα με τρόπους ανεπαίσθητους. 

Γι’ αυτό, θέλουμε να διαβάσουμε τις ιστορίες σας. 

Για τα όρια που θέσατε ή δεν θέσατε, για τα όρια που ευχηθήκατε να είχατε ή να μην είχατε θέσει. Για τη δυσκολία σας όχι απλώς να οριοθετήσετε κάποιον, αλλά να προσδιορίσετε ποια είναι τα ίδια τα όριά σας. Για το τι σημαίνουν τα όρια εν γένει για εσάς, για τη χρησιμότητα που έχουν (ή δεν έχουν) στη ζωή σας. 

Εδώ μπορείτε να στείλετε την ιστορία σας εντελώς ανώνυμα, εάν το επιθυμείτε.