Δεδομένης της πρόσφατης αλλαγής λειτουργίας της Womanlandia, κρίναμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε κάποια κείμενα στις διακοπές του Πάσχα ώστε να μας γνωρίσουν καλύτερα οι καινούργιες αναγνώστριες που θα έχουν πλέον πρόσβαση σε όλο το γραπτό μας περιεχόμενο. Καλώς σας βρήκαμε.
“Την πρώτη φορά που συνέβη ήμουν 17. Δεν θυμάμαι όλο το όνειρο, αλλά θυμάμαι ότι με ξύπνησε κατευθείαν και δεν είχα καμία αμφιβολία για αυτο που είχε βιώσει το σώμα μου. Είχα τελειώσει οπωσδήποτε στον ύπνο μου. Όχι λίγο, όχι το φαντάστηκα και και δεν συνέβη στην πραγματικότητα, συνέβη. Είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει κι ας μην έχω “κανονικές αποδείξεις” όπως ας πούμε μπορεί να έχουν τα αγόρια ή οι άντρες. Και συνεχίζει να μου συμβαίνει ακόμα και τώρα-είμαι 27- αν και όσο μεγαλώνω η συχνότητα μειώνεται και πλέον αυτού του είδους ο οργασμός έρχεται σαν μικρό δώρο τη νύχτα”- Μ.27
Η λέξη ονείρωξη έχει συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με ανδρικές εμπειρίες. Για τις γυναίκες, η «απόδειξη» του ενύπνιου οργασμού δεν υπάρχει. Είναι εσωτερική. Το 1983, ερευνητές μέτρησαν τις φυσιολογικές αλλαγές που συνέβαιναν στο σώμα όταν μια γυναίκα βίωνε οργασμό στον ύπνο της και διαπίστωσαν ότι ο καρδιακός ρυθμός επιταχυνόταν από 50 σε 100 παλμούς το λεπτό και η αναπνοή από 12 έως 22 αναπνοές το λεπτό και βίωνε έντονη αύξηση της κολπικής αιματικής ροής. Οι σωματικές ενδείξεις είναι καθόλα υπαρκτές.
“Βιώνω night terrors από την εφηβεία μου περίπου. Night Terrors είναι όταν παθαίνεις παράλυση στον ύπνο σου και έχεις κατά καιρούς και υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, που προκαλούνται από την αδυναμία του εγκεφάλου σου να μπει σε REM φαση υπνου. Όταν έμαθα μεγαλώνοντας να διαχειρίζομαι το άγχος που μου προκαλούσε όλες αυτές τις διαταραχές ύπνου, έμαθα να ελέγχω κατά κάποιο τρόπο τα όνειρά μου. Σε φάσεις που δεν είχα συχνές σεξουαλικές επαφές, κάπου στα 20, άρχισα να τελειώνω στον ύπνο μου. Στην αρχή έγινε κατα λάθος και μετά άρχισα να το “ελέγχω” κατά κάποιο τρόπο. Δεν μου βγαίνει πάντα, ορισμένες φορές δεν πετυχαίνει, αλλά συνήθως αν το θέλω και πέσω για ύπνο με αυτή τη σκέψη -και δεν έχω και πολύ στρες στη ζωή μου την περίοδο εκείνη- θα γίνει”- Κ.24
Εκτός από τις σωματικές ενδείξεις υπάρχει και η εγκεφαλική δραστηριότητα. Ενώ η μελέτη του 1983 είναι μία από τις λίγες που μετρούν τον οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Barry Komisaruk, διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, έχει μελετήσει εκτενώς τους οργασμούς που δεν προκύπτουν από άμεση διέγερση των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των οργασμών γυναικών που συνέβαιναν μόνο με τη συνειδητή δύναμη της σκέψης. Η εργασία του χαρτογράφησε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτών των οργασμών και βοήθησε να πολύ στην επεξήγηση της σεξουαλικής κορύφωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
“Νομίζω η πρώτη φορά ήταν κάπου στα 13 αλλά επειδή δεν ήξερα τι είναι είπα ότι δεν θα τη θυμάμαι. Μάλλον η δεύτερη φορά ήρθε κάπου στα 18 είδα ένα όνειρο ότι ήμουν σε ένα μεγάλο θέατρο με κόκκινες βελούδινες καρέκλες, γεμάτο θεατρανθρώπους που περιφέρονταν με μεγάλες μάσκες και κάναν όργια. Τσίρκο. Δε θυμάμαι να κάνω κάτι με κάποιον, μόνο να είμαι τόσο ερεθισμένη από τη φαντασία μου, που απλά έγινε και μέχρι να ξαναγίνει δεν ήμουν και σίγουρη τι ένιωσα”-Ε.30
Όταν βιώνουμε οργασμό, ο εγκέφαλός μας φωτίζεται. «Όλα τα κύρια συστήματα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του οργασμού», είπε ο Komisaruk, σαν «μια καταιγίδα στον εγκέφαλο». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άνδρες και γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν εξωσωματικές εμπειρίες ή ότι εισέρχονται σε αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης κατά τη διάρκεια του οργασμού.
Αυτό είναι λογικό όταν βρισκόμαστε στη δίνη του σεξουαλικού πάθους, αλλά τι πυροδοτεί αυτή τη νευρολογική «καταιγίδα» όταν κοιμόμαστε βαθιά και κανείς δεν μας αγγίζει στην πραγματικότητα;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, λένε οι έρευνες, υπάρχει αυξημένη ροή αίματος σε ολόκληρο το σύμπλεγμα της κλειτορίδας. Ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει την περίσσεια ροή αίματος σε αυτούς τους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει, ύστερα, σε σεξουαλική διέγερση, η οποία θα γίνει ύστερα κορύφωση.

Η σχετική μελέτη μέτρησε τι συνέβη στον εγκέφαλο κατά τη διέγερση των γεννητικών οργάνων έναντι της αυτοδιέγερσης που δεν περιλαμβάνει κάποια επαφή με γεννητικά όργανα. Ανεξάρτητα από το αν η διέγερση ήταν διανοητική ή φυσιολογική, ο εγκέφαλος των γυναικών αντέδρασε σχεδόν πανομοιότυπα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γυναίκες παρουσίασαν σημαντική αύξηση στη συστολική αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τη διάμετρο της κόρης και την ανοχή του σώματός τους στον πόνο.
“Ο φίλος μου ζήλευε. Ναι, ναι, ζήλευε. Του είπα ότι συνέβη κάποια στιγμή και ότι νομίζω, δεν ήμουν και σίγουρη, ότι τελείωσα στον ύπνο μου ή ότι ένιωσα μια πολύ έντονη σεξουαλική διέγερση και με ρώτησε με ποιον το έκανα και αν μου άρεσε. Ούτε που θυμόμουν εγώ εντωμεταξύ, θυμόμουν μόνο την αίσθηση. Μετά το συζητήσαμε πάρα πολύ για να σταματήσει να ζηλεύει ότι μπορεί κάποιος άλλος να με έκανε να τελειώνω στον ύπνο μου και ήταν κι αυτό μέσα σε όλα. Δε θυμάμαι πόσο ήμουν, αλλά τώρα πλέον όποτε συμβαίνει, δηλαδή πιο σπάνια, δεν τελειώνω ακριβώς κανονικά, κάπως ξυπνάω με την αίσθηση ότι έμεινε στη μέση και διάβασα ότι αυτό το λένε και άλλες γυναίκες” -Ζ. 22
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 37 τοις εκατό περίπου των γυναικών έχουν βιώσει έστω και μια φορά ενύπνιο οργασμό μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Το ποσοστό είναι ιδαίτερα υψηλό, ειδικά αν σκεφτούμε το ποσοστό των γυναικών που δεν κορυφώνουν κατα τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ιδιαίτερα στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις.
Στην πραγματικότητα, η μέση γυναίκα έχει νυχτερινούς οργασμούς συνεχώς από την εφηβεία μέχρι τα 50 της, είτε είναι ανύπαντρη είτε παντρεμένη, σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Kinsey για την Έρευνα για το Σεξ, το Φύλο και την Αναπαραγωγή.
Παρά το υψηλό ποσοστό, η έλλειψη εξωτερικής οργασμικής ένδειξης φτάνει για να αμφισβητηθεί από τις ίδιες τις γυναίκες όσο και από τους σεξουαλικούς τους παρτενέρ, αντίληψη που συνδέεται και με την πατριαρχική πολιτισμική παραδοχή ότι στις γυναίκες δεν αρέσει το σεξ έτσι κι αλλιώς.
- Tags:
- αφιέρωμα
- γυναικείος οργασμός
- ύπνος