Add to My Favourites

No account yet? Register

Μια πατριαρχική φρασεολογία που αρέσκεται στην κατάχρηση του “ροζ” προκειμένου να ξεπλύνει εγκλήματα και να τα περιγράψει με την ελαφρότητα που ταιριάζει σε συνθήκες όπου το θύμα τα “ήθελε και τα έπαθε και προκάλεσε με τη συμπεριφορά του το βιασμό, την έμφυλη βία και κακοποίηση”. Το κατεξοχήν κοριτσίστικο χρώμα, υπονοεί ό,τι έχουμε συνδέσει σαν κοινωνία με τη γυναικότητα, δηλαδή ενοχοποίηση του σεξ και slut shaming.   

Αν δεν βλέπαμε το σεξ σαν κάτι τελείως χυδαίο και βρώμικο, σαν τρόπο αντρικής εξουσιασης, δεν θα χαρακτηρίζαμε ποτέ, οτιδηποτε το αφορά ως “ροζ”. Αν δεν το βλέπαμε σα συνθήκη που μόνο οι γυναίκες που το κάνουν πρέπει να ντρέπονται και ποτέ οι άντρες, αν δεν το κοιτούσαμε από τη κλειδαρότρυπα και δεν μοιράζαμε πόντους ντροπής για μια πράξη που δεν αντιμετωπίζεται για τις γυναίκες σαν εκδήλωση σωματικής αυτοδιάθεσης, αλλά σαν στερεοτυπικό τρόπο να ταπεινώσουμε και να τις ενοχοποιοήσουμε που άσκησαν το δικαίωμά τους στην απόλαυση, θα το λέγαμε κανονικα με το όνομά του. 

Και εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες το επίθετο “ροζ” μπαίνει μπροστά για να ενοχοποιήσει τις γυναίκες όταν συμμετείχαν σε μια σεξουαλική πράξη με συναίνεση, μπαίνει και μπροστά για να ξεπλύνει εγκληματικές πράξεις που επιφέρουν κυρώσεις από τον νόμο. Με τίτλους όπως “ροζ πάρτι” και “ροζ σκάνδαλα” αυτό που βασικά κάνουμε είναι να πετάμε μπροστά στη φρίκη της έμφυλης βίας ένα πέπλο για να την νομιμοποιήσουμε, να διασκεδάσουμε λίγο, να σταυρώσουμε κάθε θύμα γιατι πιστευουμε ότι δεν εξαναγκάστηκε, αλλά ότι απλά υπέπεσε στην αμαρτία ενός ηθικού παραπτώματος.

Αντί να περιγράφουμε τα γεγονότα ακριβώς όπως έχουν, τα περιγράφουμε με το επίθετο “ροζ”, γιατι ξέρουμε ακριβώς ότι δεν είναι η ίδια η πραγματικότητα αλλά η περιγραφή της που της δίνει αξία. Ξέρουμε ότι οι όροι που χρησιμοποιούμε διαμορφώνουν τα περιστατικά που θέλουμε να περιγράψουμε και το δεχόμαστε σε κάθε άλλη περίσταση εκτός από τη γυναικοκτονία. 

Αυτή είναι μια λίστα με κάθε φραστικό σύνολο που κυκλοφορεί στην ελληνική ειδησεογραφία και δίπλα εξηγείται η πραγματικότητα που προσπαθεί να ξεπλύνει ο όρος. 

Ροζ Παρτυ:

Ο χαρακτηρισμός ροζ παρτυ περιέχει διπλή παραπλάνηση. Αφενός το κλασικό ελαφρύ ξέπλυμα μισογυνισμού, με τη χρήση της λέξης ροζ που επιχειρεί να καλύψει σε συννεφάκια τον βιασμό και αφετέρου η λέξη πάρτυ για να περιγράψει μια “διασκεδαστική εκδήλωση” στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες έχουν έρθει για να περάσουν καλά και να γιορτάσουν με ευθύνη τους. Ο όρος “πάρτι” ρίχνει την ευθύνη στο θύμα που ανήκε σε καλεσμένους και προφανώς προκάλεσε με την έξαλλη συμπεριφορά του γιατί δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον εαυτό του. Τα “πάρτυ” αυτά είναι εκδηλώσεις στις οποίες οι εμπλεκόμενοι αναγκάζουν γυναίκες σε σεξουαλικές πρακτικές, χωρίς τη συναίνεσή τους και συνήθως με οικονομικό εκβιασμό για να διασκεδάσουν προς όφελος των ίδιων και όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων άντρες.

Ροζ Βίντεο:

Εκδικητική πορνογραφία. Η χωρίς τη συναίνεση των συμμετεχόντων διαρροή προσωπικών στιγμών στο διαδίκτυο. Ποινικά κολάσιμη πράξη με αστικές αξιώσεις αποζημίωσης. Εκτός από την έλλειψη συναίνεσης που στοιχειοθετεί και τα δύο εγκλήματα, εκδικητική πορνογραφία είναι διαδικτυακός βιασμός, μεταξύ άλλων, γιατί διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει τρομακτικές ομοιότητες μεταξύ των θυμάτων βιασμού\σεξουαλικής κακοποίησης και των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας που υποφέρουν και στις δύο περιπτώσεις από προβλήματα ψυχικής υγείας, άγχος ή κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες, καταφεύγουν σε καταχρήσεις ουσιών και διαλύεται με τον ίδιο βάναυσο τρόπο η προσωπική και η επαγγελματική τους ζωή.

Ροζ τηλέφωνα\Ροζ γραμμές:

Τηλεφωνική πορνογραφία που γνώρισε πολλή δημοσιότητα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90’ και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται ακόμα, ύστερα από την κρίση. Γυναίκες κάθε κοινωνικού υποβάθρου, συνήθως με οικονομικές δυσκολίες, που εργάζονται στον τομέα αυτό σαν τηλεφωνήτριες για να βγάλουν χρήματα. 

Ροζ κύκλωμα:

Εγκληματικό κύκλωμα τράφικινγκ και σωματεμπορίας. Η μεταφορά γυναικών από μια χώρα στην άλλη με σκοπό την έκθεση τους στην πορνεία – τα θύματα εξαναγκάζονται (με βία ή απειλές ή εξαπάτηση) να εκδίδονται, υπόκεινται σωματική και ψυχολογική βία και βιάζονται κατ εξακολούθηση. 

Ροζ δημοσιεύματα:

Διαρροή προσωπικών δεδομένων γυναικών υπό τη μορφή κειμένων ή φωτογραφιών που τις απεικονίζουν σε προσωπικές στιγμές. Προσβολή της προσωπικότητας που επιφέρει αστικές αξιώσεις και εφαρμογή σωρεία ποινικών διατάξεων από παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέχρι συκοφαντική δυσφήμηση. 

Ροζ Σκάνδαλα:

Εγκληματικές ενέργειες με θύματα γυναίκες που χαρακτηρίζονται ως “ροζ” αφενός για να προστεθεί στα περιστατικά επίπλαστη συναίνεση και “σκάνδαλα” για να τονιστεί η χυδαιότητα στη νοοτροπία σεξουαλικών πρακτικών που χαρακτηρίζει όλη την ελληνική κοινωνία.

Ροζ ιστορίες\στιγμιότυπα:

Προσωπικές ιστορίες γυναικών που ξαφνικά είναι κοινόχρηστες γιατί όλοι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για τη γυναικεία σεξουαλικής πράξης εκτός από τη γυναίκα που συμμετέχει σε αυτές. 

Ροζ έγκλημα:

Γυναικοκτονία. 

21
7
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.