Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Απαντήσεις από επαγγελματίες: “Είμαι δικηγόρος, πώς να προσφέρω κοινωνικά;”

Add to My Favourites

No account yet? Register

Είμαι δικηγόρος και θέλω πολύ να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. έχω καταλάβει ότι θα με ενδιέφερε να κάνω κάποιο επάγγελμα με κοινωνική προσφορά. Έχω μετανιώσει πολύ για τις σπουδές μου, θεωρώ ότι αν ήμουν ψυχολόγος ή κοινωνική λειτουργός ή παιδαγωγός θα μου ταίριαζαν πολύ περισσότερο αυτά τα επαγγέλματα από την εργασιακή πραγματικότητα ενός δικηγόρου. Θέλω πολύ να μπω στο χώρο της προσφοράς και της βοήθειας στον συνάνθρωπό μου και δεν ξέρω τον τρόπο. Να το κάνω μέσω εθελοντισμού; να ψάξω δουλειά σε κάποια γραμματειακή θέση σε ΜΚΟ; Να σπουδάσω κάτι άλλο τώρα;

 

 

Απαντά η δικηγόρος Μίνα Καούνη

Δεν ξέρω αν είμαι η κατάλληλη να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, που ήθελα να γίνω αποκλειστικά και μόνο δικηγόρος από οκτώ ετών, όταν διάβασα την αγόρευση του Ηλία Ηλιού, ως συνηγόρου του Μ. Λουντέμη.

Και είχα πει ένας τέτοιος δικηγόρος θέλω να γίνω. Και δεν πρόλαβα καν να του πω πόσο με είχε επηρεάσει. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου, φρόντισαν να την τσιμεντώσουν και στα χρόνια της σχολής και κατά την άσκηση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις γυναίκες δικηγόρους, που πραγματικά μας σπρώχνουν στην αορατότητα, καίτοι αποτελούμε το 70%του σώματος του ΔΣΑ, αλλά η επίθεση γίνεται σε κάθε προοδευτικό, ανεξάρτητο μυαλό και μέσα στη νομική σχολή. Έχουμε τη χειρότερη γενιά καθηγητών. Όμως, αν με ρωτήσεις μετά από 36 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, θα σου πω ότι δεν υπάρχει άλλο επάγγελμα/λειτούργημα που να σου προσφέρει τέτοια ανεξαρτησία σκέψης, πράξης και προσφοράς στον συνάνθρωπο όσο η μάχιμη δικηγορία. Θα ευλογήσω τα γένια μου, αλλά ο πραγματικά ανεξάρτητος δικηγόρος δεν συγκρίνεται ούτε με τους δικαστές (ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι) ούτε με τα επαγγέλματα που περιγράφεις.

Καταλαβαίνω την προκατάληψη, έχουν δουλέψει πολλοί προς αυτήν κατεύθυνση, αλλά ας ξαναπιάσουμε το νήμα από τις μεγαλειώδεις προοδευτικές παρακαταθήκες του κλάδου μας και από αυτά που έλεγε ο αείμνηστος εισαγγελέας του ΑΠ Ε. Κρουσταλλάκης: «…ο ιδανικός δικηγόρος πρέπει να συγκροτείται από επαναστάτες κατά διαλείμματα, που από την αποστολή τους είναι, οφείλουν να μετατρέπονται σε επαναστάτες κατ’ επάγγελμα, κάθε φορά που διαπιστώνουν τη φαλκίδευση των αρχών του κράτους δικαίου ή την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, κάθε φορά που βλέπουν την απονομή της Δικαιοσύνης να χωλαίνει και την εφαρμογή των κανόνων του ουσιαστικού δικαίου να μην ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες». Ποιος μπορεί να τα κάνει αυτά καλύτερα από μία/έναν δικηγόρο, που θα συνδυάζει την κατάρτιση, το ριζοσπαστικό, την ανατροπή, τη συνέπεια, τη μαχητικότητα, τον αγώνα υπέρ των αδυνάτων, την αναβάπτιση της έννοιας του Δικαίου στην κοινωνική συμμετοχή και μάχη, την πίστη στη συλλογικότητα, την τεκμηρίωση στη διεκδίκηση, την αποδοκιμασία στο τέλμα, τη φαυλότητα και τη συναλλαγή;

Ας σταματήσω, όμως, εδώ, γιατί μπορώ να γράφω μέχρι το πρωί.

Επειδή έχουμε ανάγκη από γυναίκες μάχιμες δικηγόρους σαν κι εσένα με τέτοια διάθεση προσφοράς και συνεισφοράς στην κοινωνία, ελπίζω να μην καταχρώμαι το βήμα και παραβιάζω την εκπεφρασμένη επιθυμία σου, θερμοπαρακαλώντας σε να το ξανασκεφτείς. Εννοείται ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, όπως σε όλα τα επαγγέλματα και στην κοινωνία ολόκληρη.

Όμως, να είσαι σίγουρη ότι τελικά θα σε αποζημιώσει η μάχιμη δικηγορία σε όλους τους τομείς.

7
7
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.