Add to My Favourites

No account yet? Register

Μου ζήτησαν να γράψω για το βίωμά μου ως bi γυναίκα σε same sex σχέση και δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. 

Είμαι η Αργυρώ, είμαι 38 χρονών, εργάζομαι στην εστίαση, μ’αρέσουν τα σκυλιά και είμαι bi. 

Μου πήρε χρόνια να νιώσω άνετα με το να λέω ότι είμαι μπάι γιατί μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι η σεξουαλικότητα έχει να κάνει με την εαυτή μου και όχι με τα άτομα που είμαι. 

Η ορατότητα είναι σημαντική. Το ξέρουμε αλλά τι σημαίνει αυτό; 

Εγώ κατάλαβα τι σημαίνει ορατότητα χάρη στην σύντροφό μου. Είμαστε μαζί έξι χρόνια και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δεν μ’έκανε να μαζευτώ για να ταιριάξω κάπου. Υπήρχαν κάποιοι κανόνες στο μυαλό μου. Όταν ο σύντροφός μου ήταν άντρας, δεν έκανα σχόλια για γυναίκες ηθοποιούς σε ταινίες. Έβγαινα λιγότερο με τις φίλες μου και δεν επεδίωκα να γνωρίσω καινούργιες παρέες γιατί δεν ήθελα να νομίζει ότι είμαι το στερεότυπο της μπάι που δεν μπορεί να είναι μονογαμική. Όταν ήμουν σινγκλ, προσπαθούσα όσο μπορούσα να συμμετέχω σε ομάδες και έκανα εθελοντισμό, όταν έμπαινα σε σχέση, τα έκοβα αμέσως και για τα δικαιώματα των γυναικών και για τα ΛΟΑΤΚΙ και για τα ζώα. Έλεγα μέσα μου ότι το επιλέγω για να προσφέρω ασφάλεια στην σύντροφο ή τον σύντροφό μου, δεν με πιέζει κανείς. 

Και όντως δεν με πίεζε κανείς. Κανείς δεν μου είπε ποτέ μην βγαίνεις. Έκαναν αστεία με το κέρατο, ότι πρέπει να προσέχουν κι απ’τις δυο μεριές, ότι θα τους κολλήσω τίποτα, ότι αφού πάω με άντρες μπορεί να κουβαλάω διάφορα, ότι ευτυχώς που πάω με γυναίκες κι είμαι “σφιχτή κάτω”. Όταν ήμουν έξω και δεν παρήγγελνα αμέσως έκαναν αστεία με το ότι ποτέ δεν ξέρω τι θέλω, όταν υπήρχε οποιαδήποτε απόφαση, από το αν θα βγούμε σε μπαρ ή σινεμά, από το αν θέλω να δουλέψω σεζόν ή να ψάξω δουλειά γραφείου με λιγότερα λεφτά, από το αν θέλω να φάμε στο μπαλκόνι ή στην κουζίνα. Και χαμογελούσα γιατί ήταν φυσιολογικό, αφού είμαι μπάι, πάω και με άντρες και με γυναίκες, φυσικά θα σπάσουν πλάκα μαζί μου. 

Άρχισε να μ’ενοχλεί κοντά στα 30 που είχα φτάσει κάπου στη δουλειά μου, είχα σταθεροποιηθεί και ήμουν πιο σίγουρη για το μέλλον και τη ζωή μου. Δηλαδή, άρχισε να μ’ενοχλεί όταν κατάλαβα ότι δεν έιναι σαν ακμή που θα φύγει, ότι θα γίνω 30 και θα με σεβαστούν. Άρχισε επίσης να μ’ενοχλεί όταν κατάλαβα ότι με υποτιμούσαν συνέχεια όλες μου οι σχέσεις, ότι το’καναν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να φαίνεται ότι “με ανέχονται” που είμαι μπάι και με θέλουν, ότι κάνουν παραχώρηση. 

Η σύντροφός μου κι εγώ γνωριστήκαμε σε πάρτυ μετά το πράιντ σε σπίτι. Την ήξερα εξ όψεως γιατί έκανε ακτιβισμό. Μου άρεζε εμφανισιακά αλλά πίστευα ότι είναι αυτό που λέμε “out of my league”. Θυμάμαι να την κοιτάω με την παρέα της και να σκέφτομαι ότι αυτές ζούνε σε “άλλη” Ελλάδα. Αυτή μου μίλησε, μου πρότεινε να πάω σε ένα event που οργάνωνε, πήγα και αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. 

Είναι πολύ περήφανη λεσβία οπότε είχα στο μυαλό μου ότι κάνει παρέα μαζί μου ίσως από περιέργεια. Δεν το σκεφτόμουν πολύ, απλώς περνούσα ωραία. Κάποια στιγμή με ρώτησε αν είμαι λεσβία, είπα “το μισό καιρό” και γέλασα. Αρχίσαμε να μιλάμε για μένα. Με πρόσεχε. Αυτό στην αρχή μ’ενόχλησε πολύ.

Τώρα πια έχω καταλάβει ότι ήμουν αμυντική στο ενδιαφέρον της γιατί είχα συνηθίσει να μου επιβάλλονται. 

Η σχέση μας χτίστηκε αργά. Μ’έβαλε να διαβάσω πολύ, μιλήσαμε για σεξισμό, λεσβιοφοβία, ετεροκανονικότητα. Με βοήθησε να καταλάβω ότι μ’αρέσουν όντως οι άντρες, σαν σώματα κι όχι επειδή έχω μάθει να είμαι στρέιτ. Συζητούσε ανοιχτά μαζί μου για σεξ, για ρόλους, για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και τι έχουμε μάθει και τι όχι. Άλλαξα αργά, χωρίς να το καταλάβω. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα ενδιαφέρουσα, ότι με προσεγγίζουν για παρέα και όχι για να παίξει κάτι. Ήταν ωραία. Μια μέρα είχαμε πάει για μπάνιο με παρέα στη Βουλιαγμένη. Την είδα να βγαίνει απ’τη θάλασσα, να τη χτυπάει ο απογευματινός ήλιος. Διαπίστωσα ότι είμαι ερωτευμένη μαζί της. Μπήκε μια λέξη. Οπότε, την ίδια εβδομάδα, της είπα τη συνειδητοποίησή μου και της είπα ότι δεν της το λέω για να κάνουμε κάτι, της το λέω γιατί η σχέση μας είναι τέτοια που θα ένιωθα ότι την κοροιδεύω αν δεν ήμουν ειλικρινής ως προς τη φύση των συναισθημάτων μου. Με φίλησε και θεώρησα πως αυτό σημαίνει “κι εγώ”. Εικάζω πως για να είμαστε μαζί τόσα χρόνια το ερμήνευσα σωστά. 

Μέσα σ’αυτή τη σχέση, σταμάτησα να μαζεύομαι. Δεν προσπάθησε να με κάνει λεσβία. Όταν το λεγαν οι φίλες της, τις διόρθωνε κι έλεγε “η Αργυρώ είναι μπάι”. Ανέβαζε κείμενα στα σόσιαλ τις μέρες που είναι σημαντικές για τα μπάι άτομα. Με βοήθησε να γνωρίσω μπάι γυναίκες, αυτές οι γυναίκες αργότερα έγιναν η οικογένειά μου. Δεν μ’έχει ρωτήσει ούτε μια φορά αν μου λείπει το πέος. Όταν τσακωνόμαστε, ποτέ δεν με υποτιμά επειδή είμαι μπάι. Ποτέ δεν κάνει γενικεύσεις. Ποτέ δεν μου επιτίθεται, ποτέ δεν πάει να με αποδομήσει.

Εκείνη λέει ότι την αγαπάω τόσο γιατί κάνει το bare minimum. Εγώ δεν έχω γνωρίσει άλλο άτομο που το κάνει. 

Δεν θυμάμαι καλά πώς ήμουν σαν άνθρωπος πριν από εκείνη. Είμαι σίγουρη ότι δεν πίστευα ότι θα μπορώ ποτέ να είμαι άνετα. Δεν περίμενα ότι θα χτίσω φιλίες με γυναίκες που είναι σαν εμένα. Δεν περίμενα ότι θα έχω ευκαιρία να καταλάβω τι σημαίνει coming out σα μπάι γυναίκα. Ότι θα πάρουν στα σοβαρά τους προβληματισμούς μου. 

Γενικά, όταν λέμε τι μας καυλώνει σε κόσμο, μιλάμε για σώματα, πρόσωπο, μάτια, αποφασιστικότητα, στάτους, τέτοια. Εγώ έχω φτάσει σ’ένα σημείο που δεν βλεπω τίποτα άλλο πέρα από την σταθερότητα της. Με δέχτηκε πλήρως. Δεν μ’έκανε να κρυφτώ. Με βοήθησε να καταλάβω πόσο μίκραινα. Όποτε την κοιτάω, βλέπω την πιο σέξι γυναίκα στον κόσμο. Βλέπω την αγάπη της παντού. Την έχω συνδέσει με το σώμα της.

Δεν ξέρω πού καταλήγω. Μου ζητήθηκε η καταγραφή της εμπειρίας μου. Καθώς γράφω, σκέφτομαι ότι είμαι άλλη τώρα. Όμως δεν πίστευα ποτέ ότι θα είμαι άλλη τότε. Δεν πίστευα ότι κάποια τόσο ασήμαντη και μικρή αξίζει να έχει αξιώσεις. Λέμε συχνά τι θα λέγαμε στον εαυτό μας παλιά. Δεν θα μου έλεγα ότι θα γνωρίσω κάποια ούτε ότι θα έχω φίλες ούτε ότι θα είμαι καλά με τον εαυτό μου. Θα με ρωτούσα γιατί θεωρώ τόσο φυσιολογικό να με κρίνω ως ασήμαντη. Από πού προκύπτει η ευκολία με την οποία με κάνω στην άκρη. Και όταν η νεότερη Αργυρώ έλεγε “δεν το κάνω αυτό”, θα της έλεγα “προσποιήσου για μια βδομάδα ότι είσαι η κοπέλα σου. Να σου φέρεσαι όπως θα φερόσουν στην κοπέλα σου”. 

Δεν ξέρω αν είπα κάτι που σας ενδιαφέρει. Αν είπα, χαίρομαι. 

35
3
3

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.