Add to My Favourites

No account yet? Register

Καταρχάς, εύχομαι καλή αρχή και δυναμική συνέχεια! Εδώ και 1 χρόνο εργάζομαι σε εταιρικό περιβάλλον στην Ελλάδα, σε αρκετά καλή θέση, την οποία κατάφερα να βρω μετά από πολλή προσπάθεια, χρόνια σπουδών και υπερωριών. Στην εταιρεία που βρίσκομαι, η συντριπτική πλειοψηφία των υψηλόβαθμων στελεχών είναι άνδρες, οι γραμματείς είναι γυναίκες. Στο ενδιάμεσο ίσως υπάρχει μία ισορροπία, νιώθω. Στο τμήμα μου ειδικότερα, όλοι οι managers είναι άνδρες, είμαστε μόνο δύο γυναίκες σε θέσεις counsel και οι υπόλοιπες γραμματειακή υποστήριξη. Θα μπορούσα να γράψω ένα κατεβατό για το apartheid που έχω παρατηρήσει, αλλά νομίζω μπήκατε στο πνεύμα. Εν πάση περιπτώσει, ελέω covid τα εορταστικά πάρτυ έχουν εκλείψει και τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες του τμήματος κάνουν χριστουγεννιάτικη μάζωξη στην οποία είμαι προσκεκλημένη. Κρίσιμο επίσης, ότι έχω μεγάλη διαφορά ηλικίας από όλες (και όλους).
Το πρόβλημα μου είναι ότι το βιώνω σαν οικογενειακό τραπέζι με καταιγισμό ερωτήσεων για την προσωπική μου ζωή, πότε θα παντρευτώ, σπόντες για παιδί, με τι ασχολείται ο σύντροφός μου (εδώ να πω ότι είμαι ομοφυλόφιλη, κάτι που έχω αποκρύψει από το εργασιακό μου περιβάλλον), ακόμα και το ποιος μαγειρεύει. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται, ή τουλάχιστον έτσι το βιώνω εγώ, σε αυτά τα ζητήματα και δυσκολεύομαι τρομερά να αλλάξω ..ομιλία. Έχω καταφύγει σε white lies, κυρίως όσον αφορά το φύλο του συντρόφου μου, σοκάρονται βέβαια επειδή ένας νέος …άνδρας μαγειρεύει, επειδή είναι μικρότερος από εμένα και άλλα τέτοια ωραία. Η ερώτηση μου, καθώς δέχθηκα την πρόσκληση, είναι με ποιους τρόπους μπορώ να βάλω ένα φρένο σ’ αυτό που ήδη έχω ξεκινήσει λάθος. Δε θέλω να έχουν εικόνα για την προσωπική μου ζωή, δε θέλω να αναγκάζομαι να λέω ψέματα. Αφού έχω κάνει πλέον την πατάτα, και με την ευκαιρία της συνάντησης, θα ήθελα να βάλω κάπως τα πραγμάτα στη θέση τους.
Ευχαριστώ <3

-ψαρωμένη

Η Εθνική Λεσβία της Αυτοκρατορίας της Γουμανλάνδης απαντάει:

Όταν ο τύπος ανθρώπου που περιγράφεις μυρίσει ίχνος απόκρυψης, πιέζει, δαγκώνει, γαβγίζει, σκάβει, γρατζουνάει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Κάθε δική σου αμηχανία θα μεταφράζεται ως πρόκληση.

Θέλω πρώτον να πω κάτι σχετικά με την έννοια του ψέματος. Μαθαίνουμε από πολύ μικρά ότι η μη λεκτική αποτύπωση αυτού που ξέρουμε ως πραγματικότητα είναι κάτι “κακό”. Μπορείς να το δεις έτσι, μπορείς να το δεις και σαν μια υπερδύναμη. Η γλώσσα σου έχει τη δύναμη να πλάσει μια ασπίδα φτιαγμένη από λέξεις αντί για μέταλλο.

Η ιδέα της ειλικρίνειας είναι για μένα πολύ προβληματικό κόνσεπτ. Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, οι άνθρωποι έχουν επικίνδυνες προθέσεις και τίποτα δεν είναι δίκαιο ή αγγελικά πλασμένο. Παρά το ότι καταστρεφόμαστε σε νεαρή ηλικία με ατάκες τύπου “όποιος λέει ψέματα πέφτει μες στα αίματα” κλπ, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές τις διδασκαλίες τις παίρνουμε συνήθως από μορφές εξουσίας που προσπαθούν να μας ελέγξουν αποδοτικότερα (γονείς, πνευματικούς, δασκάλες).

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γεμάτοι καλές προθέσεις και κουράγιο που λένε πράγματα όπως “own who you are”, “μην κρύψεις αυτό που είσαι, δεν έχεις να ντρέπεσαι για τίποτα”, “αν είναι δυνατόν το 2021 να κρύβεσαι, πες το και ξεφορτώσου τους”. Εγώ δεν ανήκω σ’αυτούς και διαβάζοντας την κατάστασή σου, η απάντησή μου είναι σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να ξανασκεφτείς το θέμα “ψέμα”.

Σε δεύτερο στάδιο, προτείνω να σταματήσεις να βλέπεις τους συναδέλφους σαν ανθρώπους. Δες τους σαν άγρια σκυλιά που θέλουν εκπαίδευση. Τι χαρακτήρας είσαι; Μπορείς να γίνεις ψυχρή; Aντέχεις να σου μιλάνε και να μην απαντάς ή να λες “έχουν τα γκομενικά μου σχέση με το project”;

Είναι ομάδα πριν από σένα, είσαι νεότερη προσθήκη και είσαι νεαρότερη. Διάφορα πράγματα όπως η αντεπίθεση είναι επικίνδυνα γιατί ίσως δεν ξέρεις πώς λειτουργεί αυτό το κοπάδι. Παρατήρησε προσεκτικά τους επόμενους δύο μήνες τις δυναμικές, ποιος τη λέει σε ποιον, ποιος γουστάρει ποιον, ποιοι έχουν κόντρα, ποιο ήταν το προηγούμενο θύμα του γραφείου. Αν μάθεις τι ενοχλεί ποιον, στο μέλλον θα μπορείς ν’απαντάς σε προσωπική ερώτηση με ραμμένη απάντηση που θα τριγκάρει τον άλλο να προστατεύσει τον εαυτό του κατά τρόπο που δεν θα λαμβάνεται ως επίθεση απ’το κοπάδι.

Πολλή προσπάθεια θα μου πεις. Ε, άμα θες να κρύψεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό στο ελληνικό γραφείο χρειάζεται.

Αν νιώθεις άνετα με το να γίνεις η περίεργη του γραφείου, το να μην απαντάς ίσως ν’αρκεί.

Αυτά για το γραφείο.

Τώρα, ως προς την συνάντηση, απάντα με ερώτηση και με κουφότητα. Τρεις ώρες θα είναι, τι στα κομμάτια.
Πιθανοί διάλογοι.

“Βρε Σταυρούλα μου τώρα κορίτσι πράγμα, για πες, πότε με το καλο με τον καλό σου;”
“Βρε Νόρα μου εσύ πότε παντρεύτηκες;”
“Στα 28, αλλά τώρα δε λέμε για σένα για μένα λέμε”
“Καλέ με τέτοιο σκαρί πρέπει να’σουνα ωραία νύφη, τι φόραγες;”

-μπαίνει ο μάνατζερ στη συζήτηση

“Τι φόραγε τώρα η Νόρα, τι ερώτηση είναι αυτή; Κάνα παιδάκι πότε λέμε;”
“Τώρα που είπατε παιδάκι θυμήθηκα ένα άρθρο που διάβασα για το σκίσιμο της μήτρας στον τοκετό. Τρομερό άρθρο, απίστευτη έρευνα. Έχει και φωτογραφίες, έλα να σου δείξω”
“Τι λες κοπέλα μου, τρώμε. Εσύ τι καλό μαγείρεψες τα Χριστούγεννα; Τα τρώει ο δικός σου;”
“Άστα να πάνε, έχει ο καημένος τώρα γαστρεντερίτιδα και μας έχει ταράξει στο …, τρώμε τώρα αλλά μιας που ρωτήσατε, ξέρετε τίποτα για το πώς να σταματήσουμε τη διάρροια; Υποφέρει ο καημένος”.

Κάπως έτσι.

Κατά τ’άλλα, ρίξε μια ματιά στο επαγγελματικό γκρουπ και πες τα κι εκεί μήπως έχουν κι άλλες ιδεές.

12
2
32
1
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.