Αγαπητή μου Λένα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: γιατί τα κορίτσια είναι, σε γενικές γραμμές μιλώντας, καλύτερες ή πιο επιμελείς μαθήτριες από τα αγόρια; Είναι ο τρόπος που τα μεγαλώνουμε; Και, αν είναι αυτό, σε τι κάνουμε διαφορετικά ως προς αυτό το σημείο συγκεκριμένα; Δεν είναι απόλυτο φυσικά ότι όλα τα κορίτσια τα πάνε καλύτερα ή ασχολούνται περισσότερο, αλλά επειδή έχω αρκετές οικογένειες στον κύκλο μου με παιδιά δημοτικού – γυμνασίου, μου έκανε εντύπωση το μοτίβο, και πολύ συχνά οι μάνες που έχουν αγόρια τα κάνουν χρυσά για να διαβάσουν. Τι κοινωνικές αιτίες μπορεί να έχει αυτό; Μπορεί βέβαια να βγάζω βιαστικά συμπεράσματα με βάση 5-6 οικογένειες στον κύκλο μου, αλλά και μαθήτρια που ήμουν αυτό θυμάμαι. Στις παρελάσεις δε αγόρι σημαιοφόρο έψαχνες / ψάχνεις με το κιάλι. Ποια είναι η οπτική σου στο θέμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι να περνάς όμορφα!
Δεν χρειάζεται η οπτική μου σε αυτό το θέμα, γιατί τέτοια θέματα ερευνώνται στα σοβαρά εδώ και πολλά χρόνια.
Μια ψυχολόγος εδώ λέει ότι τα κορίτσια αμφιβάλλουν πολύ περισσότερο για τον εαυτό τους από τα αγόρια, οπότε δουλεύουν πολύ πιο σκληρά. Επίσης έχουν συχνά άγχος για το γεγονός ότι έχουν άγχος για τις επιδόσεις τους (αυτομομφή, εσωτερική παρατήρηση, πολύ αυστηρή αξιολόγηση του εαυτού, ενοχικότητα), και πάλι σε αντίθεση με τα αγόρια, που πιστεύουν ότι λίγο άγχος είναι οκ, οπότε και για αυτόν τον λόγο δουλεύουν πολύ πιο σκληρά.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι άντρες (τα νεαρά αγόρια) ξέρουν ότι θα προτιμηθούν για θέσεις ευθύνης και πρεστίζ, ανεξάρτητα από τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Η αίσθηση ότι θα προτιμηθούν ξεκινάει από πάρα πολύ νωρίς, οπότε έχουν λιγότερα κίνητρα να προσπαθήσουν.
Μια ακόμα εξήγηση είναι ότι οι γονείς πιέζουν/ασχολούνται περισσότερο με τα κορίτσια γιατί νιώθουν ότι τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερη βοήθεια.
Δεν είναι ένας παράγοντας και δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει, παρά μόνο ότι δεν είναι ζήτημα εξυπνάδας αυτής καθ’εαυτής, αλλά τρόπος κοινωνικοποίησης και εκπλήρωσης προσδοκιών άλλων.
Κι εδώ θέλω να συμπληρώσω ότι όταν έχουμε μια απορία τύπου «γιατί να συμβαίνει αυτό» ή «μήπως συμβαίνει αυτό», υπάρχει πλέον το google. Μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη εκεί, που θα είναι πιο αξιόπιστη από τη γνώμη τυχαίων ανθρώπων. Χρειάζεται να μάθουμε πώς να ψάχνουμε.
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.