Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Λένα, είμαι 20 χρονών και σπουδάζω στην Ελλάδα. Οι γονείς μου είναι από την Αλβανία αλλά ζούν και εργάζονται στην Ελλάδα περισσότερο από 20 χρόνια , εγώ και ο αδερφός μου γεννηθήκαμε εδώ, πήγαμε σχολείο εδώ και έχουμε ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα. Από μικρή θυμάμαι να βιώνω τον ρατσισμό γύρω μου, είτε στο σχολείο, είτε από μερικούς συγχωριανούς μου, ωστόσο προσπαθούσα να μην το αφήσω να με επηρεάσει και έλεγα στον εαυτό μου ότι ακούμε διάφορα σχόλια λόγω του ότι ζούμε σε μια μικρή κοινωνία (χωρίο 500 κατοίκων το πολύ). Πλέον, εγώ σπουδάζω για να γίνω λογίστρια και ο αδερφός μου σπουδάζει σε μια σχολή του ΟΑΕΔ για να μάθει μια τέχνη, ενώ παράλληλα έκανε και τη πρακτική που προβλέπεται από τη σχολή πάνω στο αντικείμενο που θέλει να ασχοληθεί. Πριν μερικές εβδομάδες το αφεντικό του αδερφού μου τον απέλυσε,(ενώ η πρακτική του θα κρατούσε μέχρι το καλοκαίρι, οπού θα τελείωνε και η σχολή), λέγοντάς του ότι θέλει να προσλάβει κάποιον μόνιμο υπάλληλο και τα 100 ευρώ μισθό που του έδινε (που τα 80 ευρώ τα δίνει το κράτος) αποτελούν βάρος για την επιχείρηση. Μετά την απόλυσή του, ο αδερφός μου ζήτησε από τους καθηγητές στη σχολή να του βρουν άλλη δουλειά, σε περίπτωση που υπάρχει για να απασχολείται για τους επόμενους 5-6 μήνες. Ο καθηγητής που ασχολούνταν με τον διορισμό των μαθητών, του είπε ότι υπάρχει μια θέση σε ένα κοντινό στρατόπεδο αλλά δεν θα τον δεχτούν ποτέ γιατί είναι Αλβανός και αυτός και οι γονείς του, και όταν ο αδερφός μου του είπε ότι μετά το πέρας της σχολής θα πάει κανονικά στρατό, όπως ορίζεται από τον νόμο , ο καθηγητής έλεγε πως δεν έχει σημασία αυτό. Λίγες ημέρες πριν ένας συμμαθητής του αδερφού μου του είπε ότι ο καθηγητής που είναι υπεύθυνος για τον διορισμό των μαθητών μιλούσε με το αφεντικό του παιδιού εκείνου και ενώ το αφεντικό ζητούσε άτομα για απασχόληση, ο καθηγητής είπε ότι έχει μόνο έναν τον οποίο τον απέλυσαν επειδή μάλλον ΕΚΛΕΒΕ. Αφού λοιπόν ο άλλος έχει Αλβανούς γονείς είναι αυτομάτως και κλέφτης (ή και φονιάς όπως αποκάλεσε όλους τους Αλβανούς ένας συμφοιτητής μου, χωρίς να γνωρίζει την καταγωγή μου). Ο λόγος που τα λέω όλα αυτά είναι γιατί δεν ξέρω πως να αντιδράσω, προσπαθώ να δείχνω ότι δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, ώστε να μην στεναχωρώ ακόμη περισσότερο τους γονείς μου που νιώθουν ότι ΦΤΑΙΝΕ και ότι ΧΑΝΤΑΚΩΝΟΥΝ τα παιδιά τους λόγω της καταγωγής τους αλλά και να δίνω θάρρος στον αδερφό μου που είναι καταρρακωμένος που χωρίς λόγο τον αποκαλούν κλέφτη και δεν του επιτρέπουν να εργαστεί σε συγκεκριμένα μέρη λόγω καταγωγής. Επιπλέον σκέφτομαι ότι στο μέλλον όσο και καλά να ασκώ το επάγγελμα που σπουδάζω θα χάνω ευκαιρίες λόγω ρατσιστών που βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις και δεν θα με προσλαμβάνουν, μη μπορώντας να κάνω κάτι.

Ο καπιταλισμός βάζει πάρα πολλά εμπόδια ώστε να παραμένουν λίγοι όσοι έχουν λεφτά και εξουσία στα χέρια τους.

Όσο καλά και να κάνεις τη δουλειά σου, ίσως να μην γίνεις ποτέ διευθύντρια επειδή απλά είσαι γυναίκα.

Ο ρατσισμός είναι ένας ακόμα τρόπος ώστε να υπάρχει κάποια ιδεολογική εξήγηση γιατί μεγάλες ομάδες ανθρώπων δεν μπορούν να προκόψουν. Δεν είναι επειδή υποστηρίζεται το σύστημα από όσους έχουν την εξουσία, είναι επειδή είναι μαύροι (Αλβανοί, μουσουλμάνοι, Ινδοί, Πακιστανοί, και τα λοιπά και τα λοιπά.)

Τα πράγματα ΕΙΝΑΙ τραγικά, τα πράγματα είναι πάρα πολύ τραγικά, και οι γονείς σου το ξέρουν. Ο ρατσισμός είναι βία. Να πω ότι λυπάμαι πολύ για τους συμπολίτες μου, δεν θα αλλάξει δυστυχώς κάτι.

Για να αλλάξεις εσύ τη ζωή σου πρέπει να βγεις από το μικρό περιβάλλον και να βρεθείς ανάμεσα σε ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, καλλιεργημένους. Αυτό προτείνω άλλωστε σε όλες μας εδώ στο womanlandia, γιατί η ζωή είναι σύντομη και δύσκολη, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου πραγματικά να βρούμε τη φυλή μας. Δεν ξέρω τι σημαίνει για σένα αυτό. Να πας σε άλλη πόλη; Σε άλλη χώρα; Κάνε ό,τι χρειάζεται να κάνεις ώστε να βρεθείς σε ένα περιβάλλον που οι περισσότεροι, έστω, αν όχι όλοι, δεν είναι ρατσιστές.

Δεν θα αλλάξει ο κόσμος σημαντικά όσο ζούμε, οπότε κατεύθυνε τη ζωή σου εκεί που υπάρχει η λιγότερη τριβή.

8
19
3

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.