Add to My Favourites

No account yet? Register

Πρόσφατα το twitter άρχισε να τιτιβίζει για το Wordle, ένα παζλ λέξεων. 

To παιχνίδι έχει δει απίστευτη άνοδο πηγαίνοντας από 90 χρήστες τον Νοέμβριο σε 300.000 τον Ιανουάριο ενώ αυτή την εβδομάδα έφτασε τα δύο εκατομμύρια. 

O δημιουργός του, Josh Wardle, δηλώνει στη Guardian πως “το ότι έγινε viral δεν είναι τόσο υπέροχο για να είμαι ειλικρινής. Νιώθω μεγάλη ευθύνη για τον κόσμο που παίζει.” Ενώ εκείνος έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια επιτυχία του, η Katharine Peterson, προγραμματίστρια στο GitHub, έφτιαξε ένα ανοιχτό λογισμικό που επιτρέπει στο κοινό να παίζει πάνω από μία φορές τη μέρα. 

Γιατί είναι τόσο εθιστικό; Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι στο οποίο έχεις έξι προσπάθειες να μαντέψεις μία λέξη με πέντε γράμματα. Αν το γράμμα είναι γκρι σημαίνει ότι δεν υπάρχει στη λέξη. Αν είναι κίτρινο σημαίνει ότι υπάρχει αλλά όχι εκεί. Αν είναι πράσινο, γιούχου, το βρήκες. Aν όχι, κρίμα, πρέπει να περιμένεις μέχρι αύριο ή να χρησιμοποιήσεις την εκδοχή της Peterson. 

Πάνω στην τελευταία βασίστηκε ο Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, κι έφτιαξε μια εκδοχή του παιχνιδιού στα ελληνικά η οποία προβλέπεται να γίνει viral. 

Όπως δημοσίευσε κι ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

Πιθανώς να έχετε δει το δημοφιλές παιγνίδι #Wordle. Σ’ αυτό πρέπει να μαντέψετε μια αγγλική λέξη πέντε γραμμάτων σε έξι προσπάθειες. Σε κάθε προσπάθεια το παιγνίδι σάς λέει αν ένα γράμμα που μαντέψατε υπάρχει στη λέξη και αν είναι στη σωστή θέση. (Αν δώσετε μια άγνωστη λέξη το παιγνίδι δεν σας αφήνει να προχωρήσετε.)
Πιστεύοντας ότι αυτό το παιγνίδι πρέπει να υπάρχει και για ελληνικές λέξεις, πήρα την έτοιμη υλοποίηση του παιγνιδιού της ταλαντούχας Katherine Peterson και την προσάρμοσα στα ελληνικά. Μπορείτε να παίξετε το παιγνίδι με ελληνικές λέξεις ακολουθώντας το δεσμό https://dspinellis.github.io/word-master/ (Πρόκειται για ιστοσελίδα· δεν υπάρχει ως εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.)
Για την υλοποίηση μετέτρεψα στα ελληνικά μια λίστα επιτρεπτών λέξεων και μια λίστα από λέξεις που καλούμαστε να μαντέψουμε. Η (μικρή) αυτή συνεισφορά μου βασίστηκε σε δυο ακόμα πυλώνες. Για τη δημιουργία των επιτρεπτών λέξεων χρησιμοποίησα το ελληνικό λεξικό ορθογραφικού ελέγχου που ξεκίνησε το 1999 ως πτυχιακή εργασία δυο φοιτητών μου που επέβλεψα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. (Σήμερα έχει υιοθετηθεί σε πολύ εξελιγμένη μορφή από τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το Libre Office και το Firefox). Επίσης, αποφάσισα η λίστα ερωτήσεων να αποτελείται από τις πιο κοινές ελληνικές λέξεις. Για να τις βρω, ανέλυσα τη συχνότητα όλων των λέξεων στο σώμα κειμένου της ελληνικής Βικιπαίδειας που είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμο. Αν έχετε την περιέργεια, ανάμεσα στα 10,6 εκατομμύρια λέξεις πέντε γραμμάτων που εμφανίζονται στα ελληνικά λήμματα οι τρεις πιο συχνές είναι οι εξής: ΕΙΝΑΙ, ΟΝΟΜΑ, ΟΠΟΙΑ.
Μπορείτε λοιπόν να μπείτε στην σελίδα που δημιούργησε  και να καείτε εντελώς.
5

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.