Add to My Favourites

No account yet? Register

Με αφορμή ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα της τηλεγυμναστικής, ρωτήσαμε τρεις ειδικούς τι πιστεύουν για το είδος αυτό γυμναστικής και αν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία ειδικού στο χώρο. 

Αφού μας είπες για την τηλεργασία ήθελα να σε ρωτήσω πώς σου φαίνεται και η τελεγυμναστική. Εγώ την έχω καταβρεί που έχω γλιτώσει τόσα πηγαινέλα στη σχολή πιλάτες . Είμαι πιο συνεπής από ποτέ στα on line μαθήματα. Μήπως όμως η επίβλεψη δεν θα είναι πότε η ίδια μέσα από την κάμερα;

Τα καινούρια δεδομένα της καθημερινότητάς μας έφεραν το διαδίκτυο και τις δυνατότητες του με ένα φρενήρη ρυθμό μέσα σε όλα τα σπίτια. Αυτό περα από τις δυνατότητες του και τα προτερήματα του, ελοχεύει κινδύνους που όμως, τουλάχιστον όσον αφορά το κομματι της γυμναστικής και της άσκησης, μπορούν να εκμηδενιστούν, αν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα γιατί, πολύ απλά, ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός, έχει άλλα γνωρίσματα, άλλες ανάγκες και άλλη καθημερινότητα.

Οι ασκήσεις που δίνονται αφορούν κυρίως υγιή πληθυσμό, εκτός αν μιλάμε για συγκεκριμένα βίντεο που έχουν ανεβεί από ειδικούς για το εκάστοτε πρόβλημα/πάθηση. Αν γίνει σωστή αξιολόγηση των προγραμμάτων άσκησης που βρίσκονται στο διαδύκτιο και σωστή παρακολούθηση με μέτρο και όχι υπερβολές, μπορεί να βελτιωθεί η φυσική μας κατάσταση. Κάνοντας ταυτόχρονα κατανοητό ότι τις περισσότερες φορές ο γυμναστής/ρια και η προσωπική επαφή με τον ασκούμενο δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Το ιδανικό ( προσωπική αποψη) κατά την γνώμη μου, θα ήταν αν δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία, να ακολουθούμε τον προσωπικό μας γυμναστή/ρια στα on line μαθήματα του, είτε αυτά είναι personal, είτε group, γιατί εκείνος γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες μας και το ιστορικό μας”

-Νάνσυ Γκικάκη, Fitness Instructor

Είναι γεγονός ότι η πανδημία αλλαξε την ζωή μας ριζικά και σε πολλα επίπεδα. Αρχίσαμε να προσαρμόζουμε την καθημερινότητα μας με κανόνες και απογορεύσεις. Αυτό όμως που με ενθουσιαζει στους ανθρώπους, είναι ότι πάντα βρίσκουμε τη λύση και καταφέρνουμε να ξεπερνάμε κάθε “εμπόδιο”. Η γυμναστική, λοιπόν, είναι ένα ζητούμενο που προβλημάτισε αρκετό κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν γυμναστική επειδή την αγαπούν και τη “γουστάρουν”, και άλλοι που μετά βίας πηγαίνουν γυμναστήριο, λόγω των συνθηκών και της υπερφορτωμένης καθημερινότητας, χωρίς ιδιαίτερα καλή διάθεση και ενέργεια. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις, όμως, ειναι το ίδιο. Αναρίθμητες είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν τη θετική επίδραση της γυμναστικής, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία, προλαμβάνοντας αλλά και θεραπευοντας παθήσεις ή προβλημάτα που μας ταλαιπωρούν. Οπότε το ερώτημα είναι, διακόπτουμε την γυμναστική ή συνεχίζουμε έστω και με διαδικτυακές προπονήσεις;

Η άποψή μου είναι ότι αδιαμφισβήτητα είναι μια συνήθεια που δεν πρέπει να κοπεί. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με τα χρόνια τόσο πολύ, που παρέχει την δυνατότητα για προπόνηση εξ αποστάσεως .Τα θετικά που είναι αξιοσημείωτο να αναφερθούν, είναι οτι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος ή χρόνος ή εξοπλισμος για να επιτευχθεί μια προπίνηση, αρκεί να υπάρχει όρεξη και το κατάλληλο κίνητρο.

Ένα από αυτά τα κίνητρα είναι ο προσωπικός γυμναστής, ο οποίος μπορεί, μέσω κάμερας, να ελέγχει και να καθοδηγεί την προπόνηση ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του κέθε ανθρώπου. Όσον αφορά την εκγύμναση από διάφορα βιντεάκια γυμναστικής, θα πρέπει ο ασκούμενος να είναι σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο, ώστε να διαχωρίσει ποιες ασκήσεις μπορεί να πραγματοποιήσει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού απο κακή εκτέλεση. Επίσης, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της άσκησης ,αλλά και της προπόνησης στις μυικές του ομαδες .Εν κατακλείδι, η γυμναστική μέσω του διαδικτύου πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Από την άλλη πλευρά, εγω θεωρώ οτι η καλύτερη, ασφαλέστερη και αποδοτικότερη προπόνηση ειναι δια ζώσης, έστω και σε εξωτερικό χώρο, διότι μπορεί να γινεται διόρθωση με λεπτομέρεια και ακρίβεια.

-Mαριεύη Ζούρου, Personal Trainer

Από τότε που ξεκίνησε ο κόβιντ, η τηλεγυμναστική έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως μέθοδος εκγύμνασης. Τα θετικά είναι οτι μπορείς να κανεις από πραγματικά οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη γυμναστική, δηλαδή θεωρητικά εγώ μπορώ να έχω πελατες στην Αμερική που υπό άλλες συνθήκες δε θα γινόταν. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, δεν είναι απαραίτητο να σταματάς σε περιόδους διακοπών, χρειάζεσαι ελάχιστο χώρο αλλά και λιγότερο χρονο, καθώς δε σπαταλάς χρονο στη διαδρομή. Είναι, επίσης, πιο safe τώρα για την πανδημία, αφού δεν υπάρχει στενή επαφη. Τωρα στα αρνητικά είναι ότι χάνεται η ανθρώπινη επαφη αυτή κάθε αυτή, ότι πρέπει να έχει ο ασκούμενος δικό του εξοπλισμό. Ακόμα, οτι πρέπει να έχεις πολύ καλο πλάνο για να χρειάζεται ελάχιστες διορθώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι 99% θα πρέπει κάτι να διορθώσεις ειδικά στους αρχάριους, κάτι που κάνει την τηλεγυμναστικη λιγότερο ελεγχόμενη και αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού.

-Σ, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

6

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.