Το χάσταγκ #femcession ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν είχε αρχίσει να πιθανολογείται ότι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία θα πλήξουν περισσότερο και δυσανάλογα τον γυναικείο πληθυσμό των κρατών.
Κατά τον γνωστότερο όρο “mancession”, που κυκλοφορούσε στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 για να δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που πλήττονταν ήταν άντρες, λόγω της φύσης της κρίσης, το femcession χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει ότι σε αυτή την παγκόσμια κρίση, οι γυναίκες θα σηκώσουν σε πολλές περιπτώσεις μαζί με το βάρος της οικογένειας και το βάρος της ανεργίας.
Όχι μόνο οι γυναίκες υπήρξαν τα πρώτα θύματα της ανεργίας που έπληξε πρώτους ορισμένους τομείς της οικονομίας τους οποίους στελεχώνουν κατα πλειονότητα (εστίαση, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών, υγεία, εκπαίδευση, γραμματεία, υπάλληλοι γραφείου) αλλά πολλές εταιρείες επέλεξαν να απολύσουν περισσότερο γυναίκες απ’ό,τι άντρες, αφού οι γυναίκες τείνουν να απασχολούν θέσεις χαμηλού κύρους και να αποτελούν την πλειονότητα των χαμηλόμισθων μιας χώρας.
Όχι μόνο οι Ελληνίδες αποτελούν, σύμφωνα με στοιχεία, τη πλειονότητα των ανέργων στη χώρα μας, αλλά οι περισσότερες σήκωσαν και συνεχίζουν να σηκώνουν μέχρι και σήμερα το βάρος της υγιεονομικής και κοινωνικής κρίσης, το βάρος της φροντίδας της οικογένειάς τους και το βάρος της πατριαρχικής επιβολής, με τα περιστατικά καθημερινής ενδοοικογενεικαής βίας και γυναικοκτονιών στη χώρα να έχουν φτάσει σε νούμερα ανεπανάληπτα για τα ελλιπη δεδομένα μας.
Εκτός αυτών, οι γυναίκες στη χώρα που βίωσαν πιο έντονα την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους έναντι των ανδρών ακόμα και στη μετά Covid εποχή, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΓΕ, ενώ οι γυναίκες επιχειρηματίες που δεν καταγράφονται στις στατιστικές του ΟΑΕΔ, είδαν να συρρικνώνεται ή ακόμη και να μηδενίζεται το εισόδημά τους, ενώ πλέον οδηγούνται στον μη-ενεργό εργασιακά πληθυσμό.
Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι η οικονομική ανισότητα των φύλων δεν είναι απλά κάποια στατιστικά που χρησιμοποιούνται για θεωρητικές μετρήσεις φορέων.
Μια γυναίκα χωρίς εργασία είναι μια γυναίκα οικονομικά εξαρτημένη από άλλον και αυτός ο άλλος είναι συνήθως μέρος του οικογενειακού της κύκλου, αν δεν είναι σύντροφος-σύζυγος.
Η εργασιακή ανασφάλεια του γυναικείου φύλου που γιγαντώθηκε την περίοδο του κορονοϊού δυσχαιρένει εξαιρετικά τη δυνατότητα οικονομικής αυτονομίας πολλών γυναικών και έτσι και την πιθανότητα να μπορέσουν να ξεφύγουν από μια κακοποιητική σχέση.
Η οικονομική υποτέλεια είναι η βαθιά ρίζα διευκόλυνσης των περισσότερων κακοποιητικών συνθηκών των οποίων είναι θύματα γυναίκες και τελεί σε φαύλο κύκλο με αυτή.
Η έξοδος στην αγορά εργασίας ή η επανεύρεση της ίδιας ή άλλης εργασίας που χάθηκε λόγω συνθηκών κοβιντ, όχι μόνο δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να αφήσουν το βάρος της φροντίδας της οικογένειας σε κάποιον τρίτο, αλλά σε πολλές δίνει και τη δυνατότητα να πάρουν τη ζωή και το πορτοφόλι τους στα χέρια τους.
Έτσι, τα δωρεάν εργαστήρια του οργανισμού για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, Women On Top, που προσπαθούν να βοηθήσουν γυναίκες να (ξανα)βρουν εργασία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως μοχλός επαγγελματικής ισότητας και σταδιοδρομίας στην καταλληλότερη περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής και υγιεονομικής κρίσης.
Το πρόγραμμα του Women on Top ονομάζεται Ready for Work και είναι ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας που προσφέρει δύο δωρεάν σειρές διαδικτυακών σεμιναρίων και mentoring που απευθύνονται σε γυναίκες είτε στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής είτεπου θέλουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά από ένα διάλειμμα μεγαλύτερο των 2 ετών.
Για γυναίκες που αναζητούν την πρώτη ή δεύτερη εργασία τους, θέλουν αν βρουν ή να δημιουργήσουν μία καριέρα με απαιτήσεις αλλά και ανταμοιβές, θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία ή διέκοψαν την επαγγελματική τους διαδρομή και θέλουν να τη συνεχίσουν, τα εργαστήρια αυτά προσφέρουν τα εργαλεία ενδυνάμωσης που είναι απαραίτητα για την ένταξη στην εργασιακή ασφάλεια.
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι απόφοιτες θα συνδεθούν με γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πεδίο που τις ενδιαφέρει, και θα πραγματοποιήσουν μαζι τους μία 3μηνη συνεργασία mentoring.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και διαδικτυακή.
Δείτε περισσότερα εδώ και δηλώστε συμμετοχή.
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.