Add to My Favourites

No account yet? Register

Ας μαντέψουμε ποια εποχή του χρόνου είναι η χειρότερη εποχή για την ψυχική υγεία πολλών γυναικών γιατί επωμίζονται όλα τα βάρη της ευχαρίστησης των άλλων και καταλήγουν συχνά να προσπαθούν να διαχειριστούν το στρες εκεί που οι όλοι οι άλλοι απολαμβάνουν τα αγαθά που εκείνες έφεραν στο οικογενειακό σπίτι.

Όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλη η περίοδος των γιορτών είναι για τις περισσότερες γυναίκες μια πάρα, πάρα πολύ στρεσογόνα περίοδος. Απέναντι στην κοινωνική, οικογενειακή, στερεοτυπική αναμονή του να είναι οι χαρούμενες νοικοκυρές που φροντίζουν για ακόμα μια χρονιά οι γιορτές να κυλάνε ρολόι, παιδιά, σύζυγοι, πεθερικά και ευρύτεροι συγγενείς να κάνουν τη γιορτινή τους ζαχαρένια, πολλές γυναίκες λυγίζουν υπό το βάρος του mental load των γιορτών. 

Έρευνα του 2019 από το Νοσοκομείο Mt. Sinai στο Long Island της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών κατακλύζονται από το άγχος καθώς πλησιάζουν οι διακοπές.  Λογικό, καθώς πολλές γυναίκες κάτω των 50 είναι πιθανό να εργάζονται ενώ ταυτόχρονα έχουν να διαχειριστούν μια οικογένεια ή είναι απλώς αυτές που γενικά αναμένεται να επωμιστούν την επιτυχία κάθε πτυχής της περιόδου των διακοπών, έτσι ώστε οι γύρω τους να βιώσουν όλα αυτά τα ζεστά, μαγικά συναισθήματα αγάπης, νοιαξίματος και αλληλοφροντίδας που προκαλούν “οι γιορτές”. 

Η διαχείριση της οικογένειας και του γιορτινού budget είναι στην κορυφή της λίστας άγχους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο ένα πράγμα που προκαλεί τεράστιο άγχος στις γυναίκες. Οικονομικά, οικογένεια, προγραμματισμός, μαγείρεμα, ψώνια για το τραπέζι, ψώνια για τα δώρα των καλεσμένων, ψώνια για τα παιδιά, προγραμματισμός του διαβάσματος τους-μη μείνουν και πίσω στα μαθήματα- άγχος απόδοσης και μέσα σε όλα πρέπει να είναι υπερλαμπρες και να πονάνε τα σαγόνια τους από το χαμόγελο. Άλλωστε είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου, τι λόγο έχουν να γκρινιάζουν;

«Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, ειδικά εκείνες που εργάζονται εκτός σπιτιού, νιώθουν το μεγαλύτερο άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών και στο σπίτι, που επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία», έγραψε το νοσοκομείο σε δελτίο τύπου.

Το 61% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποίησαν την άσκηση για να ανταπεξέλθουν και το 54% μιλούσε συνεχώς σε φίλους για να ανακουφίσει κάποιο μέρος του τεράστιου στρες. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, «μία στις πέντε γυναίκες κάτω των 50 ετών κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών για να ανακουφίσει το άγχος» κατά την περίοδο των διακοπών.

Δεν είναι όλες οι γυναίκες πάντα τόσο πρόθυμες να αναλάβουν τα βάρη των εορτών και όσο αλλάζουν οι εποχές, όλο και περισσότερες είτε μοιράζονται τα βάρη της ετεροευτυχίας, είτε δεν ασχολούνται και καθόλου με τα Χριστούγεννα, αφού καταφέρουν να τα δουν σαν μια χρηματοβόρα καπιταλιστική γιορτή με λαμπάκια. Αλλά ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε πτυχή της προετοιμασίας των γιορτών πέφτει στους ώμους των γυναικών, ειδικά όταν αυτές δεν θέλουν να στερήσουν τη μαγεία των γιορτών από τα παιδιά τους. 

Οι γυναίκες είναι αυτές που αγοράζουν συνήθως όλα τα δώρα, ασχολούνται με τη διακόσμηση, φτιάχνουν τα περιτυλίγματα, τρέχουν σε καταστήματα, ιδρώνουν στις κουζίνες. Συντονίζουν σχέδια ταξιδιών και βαλίτσες, εισιτήρια, προορισμούς. Είναι Αη Βασίληδες, σεφ, εσωτερικές διακοσμήτριες και φορείς μαγείας και χαράς, που όμως κανένας δεν αναγνωρίζει ως πηγή τους. 

Τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική γιορτή γιατί οι περισσότερες γυναίκες φροντίζουν να την κάνουν μαγική. Αναλαμβάνουν συνήθως όλες τις «αόρατες» πτυχές των διακοπών που κανείς δεν σκέφτεται ούτε προσέχει. Κάτω από τα λαμπιόνια και τη μαγεία, οι γιορτές σαν ιδιωτική υπόθεση παραμένουν αόρατη και κυρίως απλήρωτη γυναικεία εργασία, για την οποία οι γυναίκες δεν μπορούν να παραπονεθούν γιατί θα χαλάσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. 

Μα καλά, τόσο μαγική εποχή, τώρα βρήκες να γίνεις δυσάρεστη; 

14
2
4

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.