“Δεν είμαι εύκολος χαρακτήρας. Κι είμαι και νευρικός. Κι είναι ο άνθρωπος που μπορεί και απορρροφάει τους κραδασμούς και την ενέργεια, κρατάει την οικογένεια μαζί, τυπική Ελληνίδα μάνα” λέει ο CEO της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά. Συνεχίζει λέγοντας στο 20:42:
“Έδινα τα πάντα στην Pfizer και είχα την ευτυχή συγκυρία η γυναίκα μου να με υποστηρίζει, να μην γκρινιάζει, έλα δω και γιατί δουλεύεις πάλι”.
21:25 σκάει η λεζάντα:
“Ευτυχώς η γυναίκα μου δεν γκρίνιαζε ότι δουλεύω πολύ”.
Θα μπορούσε να έχει πάει ως εξής:
Mάκης, υπεύθυνος ροής: Έχουμε το CEO της Pfizer σήμερα, να βρούμε δυνατές λεζάντες.
Σάκης, απλήρωτος intern: Έγινε, το’χω, μην ανησυχείς, θα κάνω το καλύτερο δυνατόν.
Μάκης: Έπιασες ατάκα για γκρίνια γυναίκας; Δώσε λεζάντα, τώρα τώρα τώρα, είναι relevant.
Σάκης: Μπήκε μπήκε, όλα οκ, τέλεια ιδέα, μακάρι να μην ήταν κι η δικιά μου γκρινιάρα.
Μάκης: Έλα ρε Σάκη, έχεις και γκόμενα;
O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας είναι διπλός. Απ’τη μια έχουμε τον κύριο Μπουρλά που ονομάζει ως γκρίνια την πιθανή ενόχληση της συζύγου του με την υπερεργασία του. Είναι μαλακός κάζουαλ σεξισμός, είναι τόσο συνηθισμένος που δεν μας κάνει αίσθηση. Ο επιτυχημένος αυτός επαγγελματίας φαίνεται να επέλεξε την εργασία του, την καριέρα του και το ότι παντρεύτηκε. Μια γυναίκα που υπερεργάζεται και δεν είναι στο σπίτι δεν ισορροπεί καλά τους ρόλους της και φταίει εκείνη αν κατηγορηθεί γι’απουσία απ’τα του οίκου της. Ένας άντρας που υπερεργάζεται και δεν είναι στο σπίτι δεν είναι απών. Είναι κάποιος που μπορεί να κατηγορήσει τη σύζυγό του για γκρίνια σε περίπτωση που έχει ενστάσεις στο πώς έχει επιδιώξει να επενδύεει το χρόνο του και στο τι έχει αποφασίσει να θυσιάσει για την καριέρα του. Μπροστά σ’αυτή την αφήγηση του κύριου Μπουρλά βλέπουμε, αν κοιτάξουμε, ολόκληρο το οικοδόμημα των ρόλων των φύλων. Η σύζυγος είναι μια “τυπική Ελληνίδα μάνα” που δεν γκρινιάζει και τον αγαπάει πολύ, ο σύζυγος είναι επιτυχημένος επαγγελματίας που επιστρέφει “στο λιμάνι του” όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Χατζηνικολάου. Αναρωτηθείτε αν θα είχαμε αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση το ανάποδο. Τον κλασικό Έλληνα πατέρα, το λιμάνι της συζύγου του, που δεν γκρινιάζει που η γυναίκα του υπερεργάζεται για να κάνει καριέρα.
Απ’την άλλη, έχουμε το θέμα της επιλογής της ατάκας αυτής που θα μπροούσε να έχει προσπεραστεί από το τμήμα ροής της εκπομπής. Δεν ήταν κανείς υποχρεωμένος να το βάλει στη λεζάντα, δεν χρειαζόταν να δοθεί προσοχή. Η λεζάντα ήταν επιλογή κάποιου ή κάποιας, η ατάκα ακούστηκε μάλλον πιασάρικη και γι’αυτό μπήκε. Την ώρα που μπήκε, ο κύριος Μπουρλάς μιλούσε ήδη για τις αυξημένες ευθύνες που αντιμετωπίζει ως CEO και για το ότι δεν μπορεί να κάνει λάθος, επομένως ήταν αρκετά εύκολο να βρεθεί κάτι άλλο αν η παραγωγή δεν ήθελε να δώσει έμφαση σ’αυτό το συγκεκριμένο, σ’αυτό το αστείο σχολιάκι για τη γκρινιάρα γυναίκα και την τύχη του συνεντευξιαζόμενου που η δικιά του δεν είναι τέτοια.
Είναι τόσα πολλά που μπορούν να γραφτούν γι’αυτή και μόνο την ατάκα. Πράγματα που σχετίζονται με την θέση των γυναικών στο ρόλο της φροντίδας, για το care της φεμινιστικής θεωρίας, για την κοινωνική αξία της εργασίας του άντρα σε σχέση με την κοινωνική υποτίμηση της εργασίας της γυναίκας.
Όμως προς το παρόν, σας ενημερώνουμε ότι ο κάζουαλ σεξισμός επέστρεψε δυναμικά και σας προσκαλούμε να στείλετε τον δικό σας εδώ.
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.