Add to My Favourites

No account yet? Register

Ηθελα να σε ρωτήσω αν έχεις δει το ελληνικό τοπ σεφ! Ξεκίνησα να το βλέπω και η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα στην αρχή με το επίπεδο των Ελλήνων μαγείρων. Τα πιάτα τους ήταν γενικώς πιο απλά,πολύ λίγα πιάτα μου φάνηκαν τεχνικά δύσκολα. Μωρέ μπας κι εγω βελτιώθηκα στην κουζίνα ή το παρατήρησες κι εσύ; Τί λέτε;

Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για την αργοπορία, υπήρχε αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης απάντησης, αλλά θεωρώ πως είμαι από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους να σου λύσω τις απορίες, μιας και συμμετείχα η ίδια στον εν λόγω διαγωνισμό.

Δεν βελτιώθηκες ούτε εσύ στην κουζίνα, ούτε το επίπεδο των Ελλήνων μαγείρων είναι χαμηλό. Είναι καμωμένη έτσι η τηλεόραση, ο διαγωνισμός, το σόου. Εξηγούμαι.

Έχουμε καταναλώσει τόσα μαγειρικά σόου, βίντεο και ριάλιτι, που πλέον κατεβάζουμε ό,τι μας προσφέρουν αμάσητα. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί είχα ακριβώς τον ίδιο τρόπο σκέψης μέχρι να το ζήσω live.

Θεωρούμε πάντοτε πως θα είχαμε κάνει κάτι καλύτερο, ομορφότερο, δημιουργικότερο, εξυπνότερο στη θέση τους, ακριβώς γιατί είμαστε έξω από το χώρο, και όχι μόνο δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά στο τέλος πιστεύουμε πως αυτό είναι και η απόλυτη αλήθεια.
Για να μην παρεξηγηθώ, θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα για να νιώσεις πως είναι να είσαι μέσα σε έναν τέτοιο διαγωνισμό και ίσως καταλάβεις γιατί έβλεπες αυτό το αποτέλεσμα.

Όταν μας ανακοίνωναν την δοκιμασία της ημέρας είχαμε περίπου 2´-3´ να σκεφτούμε ένα πιάτο άκρως δημιουργικό, με τα υλικά που μας έδιναν, που να απαιτεί υψηλές τεχνικές, πολλές παρασκευές, σε μία συγκεκριμένη κουζίνα, με πολύ συγκεκριμένα εργαλεία, παίρνοντας υλικά μέσα σε 2´ από ένα pantry που κάθε φορά άλλαζε για να μας δυσκολέψει τη ζωή και που ποτέ δεν ξέραμε τι θα βρούμε μέσα, και αν θα βρούμε τα υλικά που απαιτούνται για το πιάτο που έχουμε σκεφτεί μέσα στα 2´(σκέψου δηλαδή να έχεις σκεφτεί πιάτο και να διαπιστώνεις ΜΕΣΑ στο pantry πως δεν υπάρχει το βασικό υλικό της συνταγής σου, και να πρέπει να σκεφτείς καινούριο μέσα σε περίπου 1,5´ και παράλληλα να μαζέψεις τα απαιτούμενα υλικά, χωρίς σκονάκια, story of my fucking life), χωρίς πρόσβαση σε βιβλία, σημειώσεις, συνταγές, αναλογίες, ίντερνετ κτλ, έχοντας απέναντι μας τόσους μάγειρες να ανταγωνιστούμε, σε ένα στούντιο με 50 άτομα παραγωγή, κάμερες να μας τραβάνε, δημοσιογράφους να μας κάνουν ερωτήσεις ΕΝΩ μαγειρεύουμε, κριτές να παίζουν με την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία μας, με την σκέψη πως το αποτέλεσμα θα το δει χιλιάδες κόσμος που προκαλεί ένα έξτρα άγχος μην ξεφτιλιστείς δημόσια, και όλα αυτά αγαπητή μου φίλη ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ.

60 λεπτά, that’s it.

Θα μου πεις στα ξένα σόου γιατί βγάζουν καλύτερα πιάτα στον ίδιο χρόνο κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Γιατί είναι καλύτερη η παραγωγή θα σου απαντήσω. Έχουν περισσότερα υλικά στην διάθεση τους, καλύτερες κουζίνες, πιο εξελιγμένα εργαλεία, καλύτερα briefing, γενικά με λίγα λόγια έχουν πέσει πιο πολλά λεφτά και περισσότερη οργάνωση.

Όποτε που καταλήγουμε; Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αυτό που βλέπεις είναι ένα σόου και οφείλουμε να το κρίνουμε ως τέτοιο, με τηλεοπτικά κριτήρια δηλαδή και όχι με μαγειρικά. Ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση, συνήθως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οι μάγειρες πρέπει να κρίνονται για τις ικανότητες τους στο γήπεδο τους, δηλαδή στις κουζίνες των εστιατορίων. Σε αυτά τα σόου κανένας μας δεν πάει για να δείξει τις μαγειρικές του ικανότητες, ό,τι και να διατείνεται στις συνεντεύξεις, μην τσιμπάς. Για να γίνουμε γνωστοί και για να πάρουμε τα λεφτά που αρνούνται να μας δώσουν στις πραγματικές κουζίνες πάμε.

Και εγώ γι αυτό πήγα.

Ακολούθησε τη Μαρίνα Χρονά στο Instagram!

29
25
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.