Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Λένα, έχω έναν προβληματισμό και θέλω πολύ την άποψη σου. Αγόρασα ένα πακέτο τσιγάρα πριν λίγες μέρες και κοιτούσα αυτές τις απαίσιες μεγάλες φωτογραφίες που έχουν πλέον όλα τα πακέτα. Σε κάποια παρουσιαζονται βρέφη διασωληνωμενα, σε αλλά άνθρωποι που έχουν ακρωτηριασμένα μέλη, σε άλλα κατεστραμμένοι πνεύμονες κτλ. Με ηχηρά μηνύματα κατά του καπνίσματος που σκοπό έχουν να προκαλέσουν αποστροφή και τρόμο στους καπνιστές. Ε λοιπόν ενοχλήθηκα πολύ με το διασωληνωμενο βρέφος και με το κείμενο το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει το μελλοντικό παιδί σας. Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο και όμως η εικόνα με σόκαρε. Και σκεφτόμουν μετά. Πόσο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα κείμενα πάνω στα τσιγάρα είναι ακριβή; Δηλαδή υπάρχουν πραγματικά μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί όλα τα δεινά και τις ασθένειες που αναφέρουν; Δεν είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούν εικόνες από βρεφη για να μας πουν να μην καπνίζουμε; Το είδα και όλως περιέργως σκέφτηκα τι θα μου έλεγε η Λένα. Τι θα έλεγαν οι αναγνώστριες; Είμαι φανατικοτατη καπνίστρια και θέλω να πιστεύω πως σέβομαι τον κάθε άνθρωπο που δεν θέλει να αναπνέει τον καπνό μου. Ξέρω ότι είναι κάκιστη συνήθεια, αλήθεια το ξέρω και αναγνωρίζω πλήρως ότι είναι βλαβερό. Αναγνωρίζω τη σημαντικότητα του να κάνεις αντικαπνιστικες καμπάνιες. Υπάρχει εδώ κάποια αναλογία μέσου και σκοπού που δικαιολογεί τη φρίκη πάνω στα πακέτα; Όπως φαίνεται από τα γραφόμενα εγώ δεν το πιστεύω καθολου.
Σας φιλώ όλους και όλες και ευχαριστω για την παρέα σας.
Καπνίστρια

Υπάρχουν πάμπολλες, αμέτρητες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με τις ασθένειες που αναφέρουν τα πακέτα. «Σχετίζεται» σημαίνει ότι δεν προκαλεί με μαθηματική απόδειξη, αλλά αυτό, σχετίζεται. Συμβάλλει, και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει. Είναι ένας πιθανός παράγοντας. Πόσο πιθανό, αυτό πάει με τις πιθανότητες 😊 η ιατρική δεν λειτουργεί με ακρίβεια, όλα πιθανότητες είναι. Μπορεί να καπνίσεις πολύ και να μην πάθεις τίποτα. Μπορεί να καπνίσεις πολύ και να πάθεις ένα σωρό και να πεθάνεις.

Εσύ τι εννοείς «αναγνωρίζω πλήρως ότι είναι βλαβερό;» Πώς το αναγνωρίζεις;

Οι εικόνες, τώρα, που χρησιμοποιούνται, είναι σαφώς σοκαριστικά αποτρεπτικές από όλους όσους έφτασαν στην άκρη του φάσματος «που έπαθαν ένα σωρό». Είναι επίτηδες έτσι, σοκαριστικές, ακραίες και προσβλητικές. Έχω μια αμφιθυμία με την τακτική αυτή, ωστόσο, αν διαβάσεις τα αποτελέσματα των μελετών, όπως και την αιτιολόγηση, αρχίζεις να καταλαβαίνεις περισσότερα.

Η αντίδρασή σου, που είναι άμυνα και ακύρωση, είναι μια συνηθισμένη αντίδραση καπνιστή, και τελικά, είναι θετική αντίδραση.

Ας πούμε, δες αυτό εδώ

«Αρκετά στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα μελετών υποστηρίζουν τη συμπερίληψη λεπτομερών και ρεαλιστικών εικόνων στις προειδοποιητικές ετικέτες καπνού. Οι ρεαλιστικές εικόνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των προειδοποιητικών ετικετών. Σε πολλές χώρες, η προειδοποιητική ετικέτα είναι ο μόνος σταθερός μηχανισμός σε επίπεδο πληθυσμού με τον οποίο οι κυβερνήσεις ενημερώνουν τους ανθρώπους τους για τις βλάβες των τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού και, σε αυτές τις χώρες, η συμπερίληψη εικόνων βάσει στοιχείων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για δεκαετίες, η καπνοβιομηχανία έχει εκμεταλλευτεί τη συσκευασία ως χώρο για τη δημιουργία θετικών συσχετισμών για το προϊόν της. Η χρήση εικόνων είναι ένα σημαντικό μέσο για την αντικατάσταση αυτών των θετικών συσχετισμών με αρνητικές συσχετίσεις, κάτι που είναι πολύ πιο κατάλληλο δεδομένου των καταστροφικών επιπτώσεων των προϊόντων καπνού στην παγκόσμια υγεία.»

Σκέψου, λοιπόν, ότι σε μερικές χώρες αυτές οι εικόνες είναι το μοναδικό μήνυμα, η μοναδική ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ για το θέμα που είναι δημόσιας υγείας. Είναι πάνω από τις γνώσεις μου. Καταλαβαίνω τους λόγους που θεωρείς το βρέφος εκτός, και τείνω να συμφωνήσω μαζί σου για το συγκεκριμένο.

10
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.