Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Λένα, μάλλον θα φάω κράξιμο αλλά δεν πειράζει.
Μπαίνω στο ψητό: η κολλητή μου τις 3 τελευταίες σχέσεις που είχε τις είχε με κακοποιητικούς ανθρώπους αλλά δεν έχει αποδεχτεί τι έχει βιώσει και τα ρίχνει στον Ερμή που ήταν ανάδρομος. Κάθε φορά έκρυβε πράγματα προφανώς για να μη την κρίνει η παρέα και όταν χώριζε τα έβγαζε όλα στη φόρα. Οι χωρισμοί ήταν μεγάλα δράματα με κλάματα, ναρκωτικά, αλκοόλ. Τα ξεπερνούσε όταν έβρισκε τον επόμενο. Κάθε μέρα κλάματα που την άφηναν τα κελεπούρια για μήνες. Τελευταία έχει αρχίσει να μιλάει με έναν από τους πρώην και τον παρουσιάζει σα να ήταν ο τέλειος γκόμενος. Φακτ: ο τύπος έχει τσακωθεί με όλους από την παρέα μας κι έχει φτάσει σε σημείο να μας βρίζει ενώ ήμασταν για φαγητό επειδή είχαμε άλλη άποψη για τα πολιτικά. Όταν χώρισαν μου έστελνε μηνύματα και με έβριζε στα καλά καθούμενα επειδή νόμιζε ότι εγώ την επηρεασα για να χωρίσουν. Είπα στη φίλη μερικά γεγονότα του παρελθόντος μήπως και συνέλθει και θυμηθεί πως ήταν αυτός ο άνθρωπος αλλά κοίταζε τα ταβάνια. Τεσπα, της είπα ότι εγώ δυστυχώς αν τα βρει ξανά μαζί του δεν μπορώ να την στηρίξω ούτε πρόκειται να βγαίνω μαζί τους. Μου είπε ότι δεν με αφορά με ποιον θα έχει σχέση, ότι είμαι εγωίστρια και με σύγκρινε με άλλη φίλη μας που πάντα την στηρίζει. Εγώ της είπα ότι από τη στιγμή που με επηρεάζει έχω κάθε δικαίωμα να μην θέλω επαφές μαζί του και πρέπει να προστατέψω την ψυχική μου υγεία. Γεγονός ότι μένουμε Αθήνα, οι αποστάσεις μεγάλες και πια δν έχω καμία όρεξη να φάω κίνηση Να τη δω και να κλαίγεται για τον τύπο. Έχω ένα Σάββατο να βγω και έχω ανάγκη ηρεμία. Ούτε την ίδια αντέχω πια αν είναι να μπλέξει με έναν τέτοιον τύπο ή με αυτόν συγκεκριμένα. Ακούγεται εγωιστικό αλλά το ζω αυτό χρόνια και δεν αντέχω πια. Πιστεύεις ότι είμαι απάνθρωπη; αν μπει ξανά σε κακοποιητικη σχέση οφείλω να την στηρίζω;
Για ψυχολόγο ούτε κουβέντα, πιστεύει ότι είναι σωστή και υγιής όπως λέει.

Ακουγόσαστε μικρές.

Δεν το λέω ως κατηγορία.

Δεν είναι εγωιστικό να ζητάς ηρεμία (ή οτιδήποτε άλλο) από τη ζωή σου, επιλέγοντας τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου ώστε να διατηρείς το περιβάλλον που σε κάνει να εξελίσσεσαι όσο το δυνατόν καλύτερα.

Όχι μόνο δεν είναι εγωιστικό, αλλά είναι απαραίτητο. Είναι αυτό που οφείλεις στον εαυτό σου, πριν από όλες τις άλλες οφειλές.

Απάνθρωπο είναι να σου ζητάει κάποιος βοήθεια που δεν σου κοστίζει και να μην την δίνεις. Απάνθρωπο είναι να αδιαφορείς για το δράμα κάποιου και να του κάνεις κακό ενώ το ξέρεις.

Η φίλη σου πιστεύει ότι είναι υγιής. Δεν υπάρχει κάποια για να σώσεις, άρα δεν υπάρχει κάτι απάνθρωπο.

Υπάρχει όριο σε αυτό, βέβαια. Αν η φίλη σου έκανε κάτι πολύ επικίνδυνο για την υγεία της, ή κάτι παράνομο, δεν θα ήταν ίδια η απάντηση. Αλλά οι λάθος επιλογές ζωής; Από αυτό δεν μπορείς να τη σώσεις. Ακόμα και αν το λάθος είναι οι κακοποιητικές σχέσεις.

Μόνο, να ξέρεις ότι δεν το παθαίνουν μόνο οι χαζές, ή οι ανώριμες, ή τέλος πάντων γυναίκες χαμηλότερου επιπέδου. Η απαξίωση σου είναι αυτό που με κάνει να λέω ότι ακουγόσαστε μικρές. Ελπίζω να εξηγείται έτσι. Η κακοποίηση σε σχέση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, και οι γυναίκες που κάνουν αυτές τις επιλογές συστηματικά, δεν είναι ηλίθιες. Υπάρχει λόγος που κάνουν αυτές τις επιλογές. Δεν είσαι σε θέση να ανακαλύψεις τον λόγο (τους λόγους), ούτε χρειάζεται. Η συμπόνοια ίσως να σου έρθει με τα χρόνια, όταν καταλάβεις ότι το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.

3
11
4
2
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.