Add to My Favourites

No account yet? Register

Γεια σου Λένα και καλορίζικος ο νέος ιστο-χώρος σας! Εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι όλα να πάνε κατ’ ευχήν στο νέο σου εγχείρημα.
Με αφορμή δύο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα με τραγική κατάληξη, ανακάλυψα ότι τόσο τα ατυχήματα αλλά και οι θάνατοι αφορούν επί το πλείστον άντρες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ περίπου 2πλάσια τα ατυχήματα, ενώ οι θάνατοι είναι 8πλάσιοι σχεδόν. 
Πιστεύεις ότι αυτή η τάση σχετίζεται κάπως με την πατριαρχία και πώς ακριβώς; Φταίει ίσως ότι οι άντρες απασχολούνται σε πιο επικίνδυνες δουλειές ή είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εργαζομένων ανδρών; Αλλά και πάλι, τόσο πολύ;
Θα με ενδιέφερε πολύ, ιδιαίτερα εάν φανεί ότι κάπως ευθύνονται για αυτό κάποιες έμφυλες προκαταλήψεις.
Σε ευχαριστώ πολύ!
Βέρα

Ευχαριστώ πολύ.

Αν το διάβασες όλο, αυτοί είναι οι κλάδοι που παρουσιάζουν τα περισσότερα ατυχήματα

-Γεωργία, δασοκομία και αλιεία

-Ορυχεία και λατομεία

-Μεταποίηση

-Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού

-Παροχή νερού – επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες

-Κατασκευές

Και οι άνθρωποι που πεθαίνουν σε αυτές τις δραστηριότητες περιγράφονται κυρίως ως «ανειδίκευτοι εργάτες».

Όχι μόνο είναι συντριπτικά περισσότεροι άντρες που δουλεύουν σε αυτούς τους τομείς ως ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει και καμία γυναίκα μέσα σε όλα αυτά. Η διαφορά θα περίμενα να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι λόγοι που δεν πάνε γυναίκες να δουλέψουν στα ορυχεία ή στα καΐκια φαντάζομαι ξέρεις ποιοι είναι, αλλά ας το επαναλάβουμε: ακόμα και σε συνθήκες φτώχιας και ανέχειας, ο άντρας είναι αυτός που θα βγει από το σπίτι για να φέρει τα λεφτά, η γυναίκα ή θα μείνει σπίτι για να φροντίσει μωρά και ηλικιωμένους, ή θα κάνει μια περιστασιακή δουλειά που είναι πάλι «οικιακή», δηλαδή δεν έχει εξωτερική παρουσία, ρίσκο ή αναγνώριση ως βαριά δουλειά, όπως είναι καθαρίστρια, νοσοκόμα, μαγείρισσα, εργάτρια βιοτεχνίας στην καλύτερη, με ράψιμο, δηλαδή μια δουλειά «γυναικεία», που είναι επέκταση των εργασιών που της αντιστοιχούν, που είναι οι «οικιακές».

Σε αυτά τα περιβάλλοντα που γίνονται τα εργατικά ατυχήματα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ματσίλας που περιφρονεί τους κανόνες ασφαλείας αλλά και αφεντικά που αγνοούν ή ακόμα και εσκεμμένα παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας.

26

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.