Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Λένα σε διαβάζω μανιωδώς και σε ευχαριστώ για τον τρόπο που με έχεις βοηθήσει να αλλάξω προς το καλύτερο. Είσαι από αυτούς που αλλάζουν τον κόσμο. Άκου τώρα τον πονο μου! Μιλαω σήμερα με μια φίλη μου και της λέω να βρεθουμε συντομα πριν μας έρθει καμια βοβμα από τον τρελό τον Πουτιν και δεν ξανά βρεθουμε σε αυτή τη ζωή. Κάτι ψιλιαζομαι από την αντίδραση της αλλά μπαίνω στο ψητό και της λέω δεν πιστευω να είσαι φιλοπουτινικη; και ξεκινάει μια επιχειρηματολογία τυπου: ο άνθρωπος κάνει υπομονή 8 χρόνια τώρα… Και τι νομίζουν οι Αμερικανοί που έχουν κάνει τα χειρότερα… Και τόσα χρόνια που η Ελλάδα τα πηγαινε καλά μαζί του ένιωθα ασφάλεια ότι δε θα μας την πεσει η Τουρκία, και δε λέω ποτε να μη γίνεται πολεμος αλλά στην Ουκρανία σκοτώνουν μπλα μπλα μπλα και θα το ευχαριστηθώ αν δώσει ο Πουτιν ένα μάθημα στο ΝΑΤΟ. Της λέω δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει αλλά στο ΝΑΤΟ είμαστε εγώ κι εσυ και τα παιδια μας. Το ΝΑΤΟ είμαστε εμείς όχι οι αλλοι. Ο τυπος ειναι ψυχοπαθής και δε μπορεί να μην το βλεπεις…. Εντωμεταξυ ο τρόπος που μιλαει ειναι παντα ήρεμος χωρίς να έχει σκοπό να προσβαλει κάποιον προσωπικα οπότε σε καμια περιπτωση δεν ανεβάσαμε ένταση απλά άλλαξα θέμα γιατί δε μπορω να το διαχειριστώ μαζί της. Είναι μια από της πρωτες φίλες που έκανα πριν 12 χρόνια όταν ήρθα στο εξωτερικο που μένουμε και οι δυο. Είναι άνθρωπος που παντα θα τρέξει θα βοηθήσει θα σου σταθεί θα σε ακουσει. Τη βλέπω και την αγαπω τόσα χρόνια. Και τώρα αυτό…δε σοκαριστικα σήμερα πρωτη φορα μαζί της αλλά όταν έχασε ο Τραμπ της εκλογές και ήταν σπίτι μου μαζί με το φίλο της. Και εδώ κάνω μια σημαντική παρενθεση: ο φίλος της είναι επίσης πολυ καλός φίλος του άντρα μου και της τον γνώρισα εγώ για πιστευα ότι ταίριαζαν… Και ταίριαξαν!!! Αλλά θεωρώ πως όλα αυτά είναι οι δικές του θεωρίες και της κάνει πλυση εγκεφάλου. Γιατί όταν εκείνο το βράδυ ήταν σπίτι μας και κοίταξαν το κινητό και είπαν έχασε ο Τραμπ εγώ με φυσικότητα απάντησα: α τι ωραία, παει το ρατσιστικό σεξιστικό γουρουνι. Και αντέδρασαν παρά πολυ έπαθα σοκ ήταν στο σπίτι μου! Ξαφνικά ο Τραμπ ήταν ο καλυτερος πολιτικος και καθόλου ρατσιστής! Να μου τα λέει αυτά ο φίλος της ο οποίος είναι μαυρος και εγώ δεν ξέρω για ποιο λόγο είχα στο μυαλό μου ότι όλοι- ποσο δε οι μαυροι ήταν παντα και σίγουρα με τον Ομπάμα! Αχ… Ήταν τόσο άβολο… Είχα πεσει από τα συννεφα και δε μπορουσα να πιστεψω ότι οι φίλοι μας έχουν γίνει έτσι…ο άντρας μου θέλει να τους συναντήσουμε και να μη μιλήσουμε για το θέμα. Εγώ όμως δε μπορω. Ασε δε που ο φίλος της μιλάει παντα με επαρση ξερόλα γιατί αυτός μόνο πανω στη γη ξέρει και όλοι οι υπολοιποι δεν ξέρουμε τιποτα και σίγουρα θα βγω απο τα ρουχα μου. Προσπαθώ να δείξω κατανόηση για το γεγονός ότι από αφέλεια πιστευουν σε θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ρατσιστές και δικτάτορες γιατί νομίζουν πως δεν είναι έτσι! Νομίζουν πως είναι καλοί αλλα ο κόσμος τους παρουσιαζει αλλιως! Αλλά όσο και να θέλω να το καταλάβω δε μπορω. Αυτή η φίλη μου ήταν υπέροχη φίλη, μητερα, άνθρωπος. Πως γίνεται αυτό;
Από τη μια σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει λόγος να απομακρυνθω εφόσον δε με προσβαλει και έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψη της. Από την άλλη πως δε με προσβαλει έστω και εμμεσα αυτός που υποστηρίζει αυτόν που απειλεί να μας καταστρέψει όλους;

Η φίλη μιας φιλοπουτινικης

Θα ήταν πολύ βολικό αν όλοι οι ρατσιστές κλωτσούσαν αδέσποτα, έπαιρναν τη σειρά στην ουρά για σουβλάκι και μοίραζαν χαστούκια σε περαστικά μωρά μέσα σε καρότσια.

Θα ήταν πολύ βολικό αν υπήρχε ο ιδανικός αντίπαλος.

Θα ήταν πολύ βολικό αν η ζωή μας έδινε ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες οδηγίες για το σωστό και το λάθος.

Θα ήταν πολύ βολικό αν τελικά, δεν χρειαζόταν να έχουμε προσωπική ηθική.

Η ζωή όμως μας κρίνει συνέχεια, γιατί είναι πολύπλοκη, και το σωστό δεν είναι πάντα φωτισμένο με προβολείς για να το ξεχωρίζεις από μακριά.

Πώς γίνεται «αυτό». Να σου φέρεται καλά μια γυναίκα που ταυτίζεται με ρατσιστές, αυταρχικούς και ολοκληρωτικούς δικτάτορες; Σου φέρεται καλά επειδή κατά τη γνώμη της πληροίς κάποιες προϋποθέσεις για να σου φέρεται καλά. Είναι η κοινωνική σου θέση, η δουλειά σου, η καταγωγή σου; Δεν ξέρω. Κάτι εκπροσωπείς που το θεωρεί δικό της, οικείο, και αξιοσέβαστο. Και οι μισαλλόδοξοι έχουν κριτήρια, δεν μισούν τους πάντες, μόνο τους περισσότερους.

Από τότε που είπε ότι ο Τραμπ είναι καλός πολιτικός δεν έπρεπε να αγνοήσεις τα σημάδια. Αυτά δεν είναι τυχαία πράγματα, δεν τα είπαν πάνω στην τρέλα τους, δείχνουν τα πάντα για την πολιτική τους στάση (πικρό γέλιο). Δεν μπορώ να σε δικαιολογήσω που εκπλήσσεσαι με την θέση της για τον Πούτιν, πραγματικά, τι περίμενες; Εννοείται ότι θα έλεγε αυτό που είπε. Κι εννοείται ότι θα πει κι άλλα, που επίσης δεν θα σε δικαιολογήσω αν ξαναπείς «μα πώς γίνεται». Αυτό που αναρωτιέμαι εγώ «πώς γίνεται» είναι να θεωρείς καλή μια γυναίκα που σου είπε ότι ο Τραμπ είναι καλός πολιτικός και καθόλου ρατσιστής. Πώς περιμένεις να στραφεί το μίσος της πάνω σου για να το δεις.

Δεν έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψή της, αν η άποψη της είναι ρατσιστική. Δεν χρειάζεται να σε προσβάλει προσωπικά για να την κάνεις πέρα. Δεν κρίνεται ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου με βάση το δικό μας συμφέρον.

35
8
2
2
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.