Add to My Favourites

No account yet? Register

Λένα και συνδρομητές σας χαιρετώ. Συνέβει κάτι που με τάραξε και θα ήθελα να δω την άποψή σας. Είναι η πρώτη φορά που στέλνω ερώτηση γιατί κάθε φορά ήξερα πάνω κάτω τι θα μου λέγατε, αλλά αυτή τη φορά η οικογένειά μου το τερμάτισε. Είμαι 25 χρόνων και κατά τη διάρκεια της 2ης καραντίνας αποφάσισα να αφήσω τις σπουδές μου(δημόσιο, ελληνικό πανεπιστήμιο) λόγω των μονοψήφιων έως μηδενικών ποσοστων επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια (που με την καραντίνα και τα εξ αποστάσεως έγιναν χειρότερα), μαζί το περιβάλλον που είναι τοξικό, αναποτελεσματικό θα έλεγα έως και αηδιαστικό. Η καραντίνα λοιπόν με έκανε να αναθεώρησω σε πολλά, ένα από αυτά είναι και αυτή η σχολή, θετικών επιστημών αν έχει σημασία. Αποφάσισα να κάνω κάτι άλλο. Επίσης αποφάσισα να αλλάξω χώρα (μιλάω πολύ καλά τη γλώσσα) και να σπουδάσω εκεί το νέο αντικείμενο που με ενδιαφέρει τώρα στα 25 και πιστεύω είναι πιο κοντά στις ικανότητές μου και την προσωπικότητα μου. Ε λοιπόν Λένα μου ένα μέλος της οικογένειάς μου γύρισε και μου ειπε σε ένα τραπέζι πως αν είναι να πάρω ένα πτυχίο στα 30 ή μετά τα 30 καλύτερα να μην το πάρω! Το ότι δεν θα με παίρνουν για δουλειά άκουσα, ότι θα κάνω κακή εντύπωση στα 30 να ψάχνω entry level δουλειά άκουσα, ότι εγώ στα 30 θα έχω προσωπικότητα και θα προτιμούν τους 22χρονους για να τους εκμεταλλεύονται άκουσα. Και τι δεν άκουσα! Αυτός ο θείος λοιπόν με μια καλή καριέρα στις θεωρητικές επιστήμες εννόεισε ότι είμαι καμένο χαρτί, παίρνοντας αυτήν την απόφαση. Δεν πα να του έδινα ένα σωρό παραδείγματα και επιχειρήματα. Αυτός εκεί! Επέμενε πως πτυχίο μετά τα 30 δεν αξίζει. Οκ, να μην σας ρωτήσω ΓΙΑΤΙ τα είπε όλα αυτά γιατί είπαμε ότι δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε αυτήν την ερώτηση. Θέλω να ρωτήσω όμως αν έχει δίκιο γενικότερα. Και θέλω να ρωτήσω αν το είπε γιατί είμαι γυναίκα και όχι άντρας,και στα 30 πρέπει να σκέφτομαι τα παιδιά όχι τις σπουδές. Ελίσης θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι αγάπη γιατί δηλώνει πως με αγαπάει. Όταν έφτασα στο αμήν και του είπα το τι θα κάνω στα 30 θα με κάνει ανεξάρτητη στα 40 και στα 50 και πως το βλέπει να επιβιώνω αργότερα, δεν μου απάντησε. Μούγκα. Εγώ καταλαβαίνω πως δεν το νοιάζει η ανεξαρτησία μου. Εσείς τι καταλαβαίνετε; Γιατί το να κυνηγάω τα όνειρά μου και την ευτυχία μου στα 25 να δημιουργεί τόσο αρνητικά και απόλυτα αισθήματα σε κάποιον που σχεδόν με μεγάλωσε; Ένιωσα πως στα 30 έληξα σαν άνθρωπος.

Ο θείος σου, και ο καθένας που επιμένει σε έναν κανόνα που βγαίνει από το μυαλό του, δεν μιλάει για σένα. Για τον εαυτό του μιλάει. Και η επιμονή του λέει κάτι για τον ίδιο, και απολύτως τίποτα για σένα. Τώρα τι ακριβώς εκφράζει από τα δικά του κολλήματα με αυτή την επιμονή, δεν ξέρω, γιατί δεν ξέρω τον ίδιο. Από τα πολύ λίγα που λες, φαίνεται ότι πήρε την δική σου απόρριψη της θετικής κατεύθυνσης ως απόρριψη του ίδιου. Ίσως και οι ίδιος αμφέβαλλε κάποτε, ίσως κι αυτός καταπίεσε κάποιο του ενδιαφέρον, και τώρα επιμένει για να είναι καλά με τις δικές του αποφάσεις. Είπες να μην απαντήσουμε στο ΓΙΑΤΙ το λέει, και δεν απαντάω ακριβώς σε αυτό, λέω όμως ότι δεν το λέει για σένα. Το λέει στον εαυτό του.

Και φυσικά δεν έχει δίκιο. Αυτά που λέει είναι απλώς αποψάρες, προκαταλήψεις, που δεν βασίζονται κάπου εκτός από τις δικές του φοβίες. Μπορεί να σε ρωτήσει κάποιος εργοδότης για το παρελθόν σου, και όταν δει ότι έκανες δεύτερο πτυχίο, θα καταλάβει πού πήγαν τα χρόνια. Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που όχι μόνο δεν θα τσινίσουν με την αλλαγή κατεύθυνσης αλλά θα την εκτιμήσουν γιατί θα ξέρουν ότι αυτό που διάλεξες τελικά, είναι αυτό που σε παθιάζει, άρα θα προσπαθήσεις να το κάνεις καλά. Δείχνει επίσης άνθρωπο ανήσυχο, που δεν βολεύεται, που παίρνει ρίσκα. Για πολλούς θα είσαι η ιδανική υποψήφια. Ο εργοδότης που θα θέλει 22χρονο για να του βγάλει το λάδι δεν είναι ο εργοδότης που θέλεις, έτσι κι αλλιώς.

Ίσως να ήταν ο θείος σου αυτός ο εργοδότης, αυτός ο μάτσο τύπος της παλιάς φρουράς. Και μ’αυτόν τον τρόπο επίσης ξέρει να αγαπάει, ίσως. Αναφέρομαι στο «αν όντως με αγαπάει». Αν σε αγαπάει, θα σε αγαπάει με τον τρόπο που μπορεί. Η αγάπη δεν είναι κάτι αντικειμενικό, είναι μια ικανότητα που αποκτά διαφορετική ποιότητα ανάλογα με την ποιότητα του κάθε ανθρώπου.

2
15
14
8
2
1
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.