Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Αγαπητή Λένα: Δίνει το σπίτι 600 ευρώ και σοκαρίστηκα

Add to My Favourites

No account yet? Register

Λένα μου είμαι έξαλλη. Βγαίνω εδώ και κάμποσο καιρό με έναν τύπο από το Ισραήλ, ο οποίος πρόσφατα αγόρασε σπίτι εδώ στην Αθήνα. Δεν ήταν τόσο ακριβό ώστε να δικαιούται golden visa, οπότε το πλάνο είναι να μένει εδώ τις 90 μέρες το 6μηνο που επιτρέπει η τουριστική, μέχρι να πάρει υπηκοότητα χώρας της ΕΕ (μεγάλη γραφειοκρατική ιστορία αυτή, πάει πίσω στον Φερνδινάνδο και την Ισαβέλλα, αλλά μη σας κουράζω τώρα, θα πάρει 2-3 χρόνια η όλη διαδικασία, αυτό κρατάμε). Στην αρχή λέγαμε να το κάνει Airbnb για όσο διάστημα δεν είναι εδώ, αλλά τελικά είναι πιο πρακτική η κανονική, μακροχρόνια μίσθωση, και όταν έρχεται στην Αθήνα αυτά τα 2-3 χρόνια θα νοικιάζει να μένει κάπου αλλού.

Όλα ωραία και καλά, μέχρι που μου λέει «θα το δώσω 600 ευρώ». Είναι διαμέρισμα 46 τετραγωνικά, παιδιά, στον Ταύρο. Σοκ εγώ, από αυτά που σε παγώνουν, ψέλλισα μόνο κάτι του στιλ είναι πάρα πολύ μικρό, είναι εξωφρενική η τιμή, για να πάρω την απάντηση «έχουν ανέβει οι τιμές».

Και πέρναγαν οι μέρες, και δεν μπορούσα να το βγάλω από το μυαλό μου, μέχρι που δεν άντεξα και του είπα ότι κοίταξε να δεις, δικά σου είναι τα γένια δικά σου και τα χτένια, και δεν μου πέφτει λόγος τι θα κάνεις με την περιουσία σου, αλλά ο βασικός μισθός είναι καθαρός κάτω από 600€ και το ξέρεις. Όλοι μου οι φίλοι δουλεύουν δυο δουλειές και δεν έχουν λεφτά όχι για διακοπές, ούτε για δυο ταβέρνες τον μήνα γιατί πρέπει να πληρώνουμε τα κωλοενοίκια που ‘χουνε πάει στον θεό, και εγώ δεν θέλω να σχετίζομαι με κάποιον που είναι μέρος του προβλήματος. Η στέγαση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι πεδίο για να κάνεις μπίζνες, ειδικά σε μία χώρα σαν κι αυτή. Καταλαβαίνω ότι σου έχουν πιεί κι εσένα το αίμα (γιατί παιδιά χωρίς πλάκα, βλέπουν expat και ζητάνε 800€ για γκαρσονιέρα στου Γκύζη) αλλά το να συμβάλλεις στην «ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών» που λένε κι οι ειδήσεις, το βρίσκω εγκληματικό καιπαναφύγω, γεια.

Και προφανώς, όπως μαντεύετε, κάθομαι τώρα μετά το όλο ξέσπασμα κι αναρωτιέμαι: Είμαι παλιοκομμούνι; Την πλήρωσε ο άνθρωπος για μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και εργασιακού μεσαίωνα; Ακούγομαι ιθαγενής έτοιμη να φάει τον αποικιοκράτη; Είδατε πόσα συνώνυμα του «είμαι υπερβολική;» βρήκα;

 

Σε τέτοια θέματα είναι σημαντικό να ακριβολογούμε.

Ο βασικός μισθός καθαρά είναι 611 ευρώ. Αυτό βρήκα εγώ τουλάχιστον.

Επειδή αυτός ζήτησε 600 δεν σημαίνει ότι θα τα πάρει. Είναι πάρα πολύ στάνταρ να υπερτιμούν οι ιδιοκτήτες την αξία των ακινήτων τους. Μα πάρα πάρα πολύ στάνταρ. Είναι τόσο στάνταρ, που είναι, θα έλεγα, καθολικό φαινόμενο. Στον Ταύρο, ρεαλιστικά και ανάλογα και με την κατάσταση του σπιτιού, ίσως φτάσει τα 400 το σπίτι του. Αυτό προέκυψε από μια σύντομη αναζήτηση που έκανα. Είναι πολύ μα πολύ έξω από την πραγματικότητα αυτό που θα ήθελε να ισχύει για να βγάλει τα σπασμένα από το δάνειο που πήρε. Ξέρεις πόσοι ιδιοκτήτες βγάζουν τιμές από το μυαλό τους επειδή νομίζουν ότι έχουν τις Βερσαλλίες και περιμένουν πάνω από το άδειο διαμέρισμα;

Και δεν λέω ότι 600 είναι λίγα. Είναι πολλά, ανήκουστα πολλά, όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό 611 ευρώ. Αν ψάξει όμως κανείς για διαμέρισμα 40 με 50 τετραγωνικά στο κέντρο της Αθήνας, θα βρει τριάντα που κάνουν μέχρι 300 ευρώ. Τα μισά και παραπάνω, δεν βλέπονται. Κάποια όμως βλέπονται.

Με βασικό μισθό λοιπόν, δεν μπορείς να νοικιάσεις σπίτι στην Αθήνα. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο που χαρακτηρίζει τις ζωές των νέων που μένουν ακόμα με γονείς σε μεγάλα αστικά κέντρα επειδή τα λεφτά δεν φτάνουν. Αυτό όμως ισχύει ακόμα και αν νοικιάσει ο φίλος σου το σπίτι σύμφωνα με την αγορά του Ταύρου. Άρα, από τη στιγμή που είναι ιδιοκτήτης, συμμετέχει στο πρόβλημα, εξ ορισμού. Εκτός αν το νοικιάσει κάτω από την τρέχουσα τιμή, αλλά θα ξέρεις φαντάζομαι ότι το 40% του ενοικίου πάει σε φόρους, και ως ιδιοκτήτης πληρώνει τον ENΦΙΑ και τη συντήρηση, και όλους τους λογαριασμούς για όσο μένει ξενοίκιαστο.

Οπότε ναι, ο φίλος είναι κοσμάρα με τα 600 που ονειρεύεται, και όσο τα ονειρεύεται θα πληρώνει δάνειο και λογαριασμούς, αν πληρώνει δάνειο, αλλά δεν ξέρω με ποιον τρόπο δεν θα ήταν μέρος του προβλήματος, χωρίς να χάνει ο ίδιος (πολλά) λεφτά και να μπαίνει συνεχώς μέσα.

Η λύση θα ήταν να μην αγοράσει. Αυτή είναι η μοναδική λύση που βλέπω για να μην είναι μέρος του προβλήματος.

Αν κατάφερε να το νοικιάσει 600, τι να πω. Έχω σε όλα άδικο.

 

15

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.