Add to My Favourites

No account yet? Register

Γράφει η Κατερίνα Τσιόλα, Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σερβίων, Καστοριά

Η ενασχόληση με την σεξουαλικότητα, υπό το πρίσμα της προσωπικής ευχαρίστησης, είναι ένα ζήτημα που σπάνια ανακύπτει αυθόρμητα ως θέμα προς συζήτηση εντός των πρώτων συνεδριών με μια γυναίκα.

Ακόμα και αν το θεραπευτικό αίτημα εξ αρχής περιλαμβάνει ή αναφέρεται σε αμιγώς ερωτικές σχέσεις, το ζήτημα του σεξ θεωρείται ταμπού από την πλειοψηφία των γυναικών που αναζητούν υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι η συνθήκη εντός της συνεδρίας χαρακτηρίζεται από πλήρη και άνευ όρων αποδοχή των συναισθημάτων και προβληματισμών της. Συνηθέστερα λοιπόν, είναι ο/η ειδικός που ανοίγει τη συζήτηση γύρω από την σεξουαλική εμπειρία των θεραπευομένων, συζήτηση η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης από την πλευρά του/της. 

Οι ερωτήσεις που αφορούν τη βιωμένη σεξουαλικότητα γίνονται πάντοτε με γνώμονα τον ρυθμό της ίδιας της γυναίκας, ώστε να μην της προκαλέσουν συστολή, ντροπή ή άμυνα, συναισθήματα που δυσχεραίνουν την διερεύνηση του εαυτού και καθυστερούν την διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης. 

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες αποκρίσεις από πλευράς των γυναικών σε σχετικές με τη σεξουαλικότητα ερωτήσεις είναι συνήθως γενικόλογες και εστιάζονται στη συχνότητα της ερωτικής επαφής σα καθαυτή πράξη αλλά και στη συχνότητα του ερωτικού «καλέσματος» από τον/την σύντροφό τους. 

Συχνά, προκύπτει ανάγκη δικαιολόγησης του εαυτού τους ως προς την άρνηση που εκφράζουν στον/στην σύντροφο τους όταν τους ζητούν σεξ, με συχνότερες αιτιολογικές επικλήσεις την κούραση, την εν γένει συναισθηματική ανασφάλεια και δυσφορία εντός της σχέσης αλλά και θέματα ανασφάλειας που αφορούν την αυτοεικόνα (ζητήματα αυξομείωσης βάρους, υγιεινής, περιποίησης κ.α). 

Η σεξουαλική επαφή σε αυτό το στάδιο λογίζεται ακόμη ως τρόπος κάλυψη των αναγκών του/της συντρόφου αλλά και ως βαρόμετρο της σχέσης, από πλευράς εγγύτητας και λειτουργικότητας.

Με την πάροδο των συνεδριών και την εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης, οι γυναίκες αναφέρονται περισσότερο στη ματαίωση που βιώνουν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, η οποία ως επί το πλείστον δε τις συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά. Συχνά αναφέρονται στο σύντομο της ερωτικής πράξης, κατά την διάρκεια της οποίας γίνονται μηδαμινές ή ανεπαρκείς προσπάθειες από τον/την σύντροφο για τη δική τους ευχαρίστηση (ενδιαφέρον θεραπευτικά, συνάμα όμως αποκαρδιωτικό, αποτελεί το γεγονός ότι η σύντομη διάρκεια της ερωτικής πράξης λειτουργεί «καθησυχαστικά» σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών που «συναινούν» στη συνεύρεση μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το έτερο πρόσωπο της σχέσης). 

Η διερεύνηση του συναισθήματος της ματαίωσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μεταστρέφει τη συζήτηση στον εαυτό και στην προσωπική ευχαρίστηση, διάσταση η οποία δεν διαφαινόταν πριν την αναγνώριση και παραδοχή της προσωπικής δυσαρέσκειας που απορρέει από την σεξουαλική συνεύρεση.

Και πάλι όμως, εμφατικά και κατά προτεραιότητα δουλεύονται οι δεξιότητες σθεναρής άρνησης συμμετοχής στην ερωτική πράξη, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη συναίνεση από πλευράς τους.

Η συζήτηση με αμιγείς όρους σεξουαλικής απόλαυσης έρχεται πολύ αργότερα στη διάρκεια των συνεδριών, αν και εφόσον η γυναίκα καταφέρει να ξεπεράσει τα προσωπικά της στερεότυπα ως προς το τι συνιστά σεξουαλική απόλαυση. Σε αυτό το σημείο της θεραπείας γίνεται λόγος για την ανακάλυψη των σεξουαλικών της προτιμήσεων μέσω πειραματισμού με το ίδιο της το σώμα ή/και με το/τη σύντροφο της, εφόσον υπάρχει ανοικτή επικοινωνία και καλή διάθεση. 

Η προτεραιοποίηση της σεξουαλικής απόλαυσης για μια γυναίκα δεν είναι εύκολο και ανώδυνο έργο για την ίδια, καθώς προϋποθέτει την αναγνώριση, παραδοχή και κατάρριψη πολλών στερεοτύπων που μακρόχρονα και παγκόσμια συνδέονται με τη γυναικεία σεξουαλικότητα. 

Η προτεραιοποίηση αυτή δημιουργεί τριγμούς στις προ-υπάρχουσες ερωτικές σχέσεις, οι οποίες εφόσον συνεχίζονται, πρέπει να αναμετρηθούν και να συμβαδίσουν με νέα στάνταρ, που τοποθετούν τη γυναίκα πολύ υψηλότερα από εκεί που συνήθιζε να βρίσκεται. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο έργο!

2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.