Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

“Virago” θα πει Μέγαιρα: Για τον θάνατο της σπουδαίας φεμινίστριας εκδότριας, Carmen Callil

Add to My Favourites

No account yet? Register

Mέρος ενός κινήματος που ξεκίνησε τη δεκαετία της αντικουλτούρας, το 1960, και αναπτύχθηκε τις επόμενες δύο δεκαετίες, o αγγλικός φεμινιστικός εκδοτικός οίκος Virago είχε στο λειτουργικό του πυρήνα την πεποίθηση ότι η γυναικεία γραφή πρέπει να λαμβάνεται εξίσου σοβαρά με την ανδρική και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να έχει τις ίδιες πιθανότητες να παραμείνει στην έντυπη έκδοση.

Τη δεκαετία του 60’ αναπτύχθηκε ήδη ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση της γραπτής εργασίας γυναικών που διαφορετικά περιθωριοποιούνταν λόγω φύλου, φυλής, τάξης, σεξουαλικότητας και αναπηρίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο η Virago, αλλά και άλλες εκδοτικές φεμινιστικές προσπάθειες πάλεψαν εναντια στα πατριαρχικά εκδοτικά καθεστώτα, η Onlywomen Press ειδικεύτηκε στη λεσβιακή γραφή και η Sheba ήταν ένας εκδοτικός που εξέδιδε μόνο μαύρες και λεσβίες συγγραφείς.

Το 1973, η Carmen Callil ίδρυσε έναν εκδοτικό οίκο με έναν βασικό στόχο: να φέρει στο προσκήνιο τη γυναικεία γραφή.

Mεγαλωμένη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας η Callil πέρασε τα 20 της στο Λονδίνο και εργάστηκε, αρχικά, στον “υπόγειο” τύπο, παρέχοντας δημοσιότητα για το περιοδικό Ink (σύνθημά του “οτιδήποτε εξωφρενικό είναι και κατάλληλο προς δημοσίευση”) και έγινε φίλη με τη Marsha Rowe και τη Rosie Boycott, που ξεκίνησαν το δημοφιλές φεμινιστικό περιοδικό Spare Rib το 1972. Ο τίτλος του γνωστού πλέον φεμινιστικού περιοδικού έδωσε στην Callil την ιδέα κάνει το ίδιο πράγμα με τα βιβλία. Μια νέα εκδοτική εταιρεία ξεκίνησε στο τραπέζι της κουζίνας της, και το όνομά της επινοήθηκε, λέει, ενώ καθόταν στο πάτωμα του διαμερίσματός της ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο με θεές. Εκεί συνάντησε τη Virago: τη στρίγγλα, τη μέγαιρα, τη μάγισσα, την αμαζόνα, τη σκύλα. Η Callil το λάτρεψε.

Η δημιουργία του Virago Modern Classics το 1978 επέτρεψε τη δημοσίευση μια σειρά από μπεστ σέλερ των οποίων οι κομψές σκούρες πράσινες ράχες έκρυβαν την εικονομαχική τους πρόθεση: να ταρακουνήσουν τον λογοτεχνικό κανόνα και να αποκαταστήσουν τη φήμη ξεχασμένων γυναικών συγγραφέων. Ανάμεσά τους ήταν η Antonia White, η Vera Brittain, h Stevie Smith και η Rosamond Lehmann.

Το Virago εξαγοράστηκε το 1982 από τον όμιλο Chatto, Bodley Head και Cape, με την Callil να γίνεται διευθύνουσα σύμβουλος του Chatto και να δημοσιεύει πρώιμα μυθιστορήματα των Alan Hollinghurst και Hilary Mantel.

Η ίδια κρίνοντας το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ το 2011, παραιτήθηκε από το πάνελ αφού οι άλλοι δύο κριτές απένειμαν το βραβείο στον Philip Roth.

Ένα από τα κοσμήματα στο στέμμα εκδόσεων του Virago είναι η ιστορική μυθιστοριογράφος Sarah Waters, της οποίας η μυθοπλασία αποκαλύπτει τις κρυμμένες ζωές των γυναικών: το πρώτο της μυθιστόρημα, Tipping the Velvet εκδόθηκε πρώτη φορά από το Virago και εκτός από το ότι η συγγραφέας του κέρδισε ή ήταν υποψήφια για σχεδόν κάθε σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο στη χώρα, η Waters έχει διασκευάσει το 100% των μυθιστορήσεών της για κινηματογράφο ή τηλεόραση.

O εκδοτικός οίκος Virago δημοσίευσε τις σημαντικότερες φεμινίστριες στοχάστριες της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όπως η Kate Millett, η Angela Carter, η ποιήτρια Adrienne Rich, η Eva Figes, η Lynne Segal, η Sheila Rowbotham, η Beatrix Campbell και η Elaine Showalter, ενώ δεν σταματά να ρέει με τα φεμινιστικα ρεύματα και της επικαιρότητας, αφού το 2010 δημοσίευσε το Living Dolls: the Return of Sexism της Natasha Walter, καθώς και την ανθολογία Fifty Shades of Feminism, μια αντίδραση στην επιτυχία της τριλογίας Fifty Shades of Grey.

Το 2014, μια ραδιοτηλεοπτικη παραγωγός του BBC και μια συγγραφέας του Virago συνίδρυσαν το Κόμμα για την Ισότητα των Γυναικών για μια εκστρατεία για μια πιο ισότιμη κοινωνία.

H Callil πεθαίνει πριν λίγες ημέρες στο σπίτι της στο Λονδίνο σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη παρακαταθήκη γυναικών δημιουργών, συγγραφέων και εκδοτριών που μέχρι και σήμερα καταφέρνουν να κινούν προς την ισότητα να νήματα της έντυπης λογοτεχνίας και της γυναικείας εμπειρίας.

4
12

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.