Add to My Favourites

No account yet? Register

Είναι δυνατόν μια εφαρμογή να καταφέρει να δώσει αρκετή ώθηση στην επόμενη γενιά ώστε κοινωνικές αλλαγές να επέλθουν πιο γρήγορα; 

Τα φώτα σε τρία trends που αλληλοσυμπληρώνονται νοηματικά. 

Πρώτον, αγόρια και άντρες “αστειεύονται” με ευφάνταστους τρόπους που μπορούν να δολοφονήσουν γυναίκες σε ραντεβού. Γυναίκες απαντούν με τίτλους ειδήσεων, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι αστείο ή χοτ ή κιουτ στα αστεία με γυναικοκτονίες γιατί είναι η πραγματικότητα, όχι φαντασίωση.

@jacobricoo call me katniss everdeen #fyp #foryou ♬ original sound – &lt/3

Δεύτερον, γυναίκες λένε την ιστορία τους στον ήχο του “Cinderella’s dead” της Emeline. Οι στίχοι του λένε για το πώς μια νεαρή 19χρονη προσπάθησε να γίνει η τέλεια γυναίκα, ήσυχη, αμίλητη, συμμορφωμένη και τελικά έχασε τον εαυτό της, τον οποίο στην πορεία ξαναβρήκε. Οι γυναίκες που λένε την ιστορία τους, συνήθως δείχνουν την εγκυμοσύνη τους στα 14, τα 18, τα 20, συχνά με μεγαλύτερούς τους άντρες, το γάμο τους και το απελευθερωτικό τους διαζύγιο, την αλλαγή στην εμφάνισή τους, τις σπουδές τους, τη δουλειά τους, την ανεξαρτησία τους. 

@rebyhardyPeople love to judge but have NOOO IDEA what I came from & made myself into, BEFORE any other man could ever 🙃♬ CINDERELLAS DEAD – EMELINE

@jovialandco This song was written for me. #badbitch #divorce #exchristian #exvangelical #emotionalabuse #toxicmarriage #lgbtq #lesbian #SmoothLikeNitroPepsi #deconstruction @emelineisme #pride #🏳️‍🌈 ♬ CINDERELLAS DEAD – EMELINE

Τρίτον, έχουμε τα alpha males που κάνουν podcasts και λένε σε άντρες πώς να ρίξουν γκόμενες (λεφτά, μάτσο συμπεριφορά και γυμναστική) ενώ ταυτόχρονα τους λένε ότι είναι “high value men” (άντρες υψηλής αξίας) οπότε χρειάζονται αντίστοιχες γυναίκες, θηλυκές, που βγάζουν λεφτά για να μην τους εκμεταλλεύονται, που φροντίζουν την εμφάνισή τους γιατί τους σέβονται, που τους “φροντίζουν”, που τους μαγειρεύουν και που φυσικά είναι “άξιες” να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Ενδεικτικά, το podcast “Fresh and fit” στο YouTube έχει 620χιλ subscribers.

@mariamercanti_ #duet with @goodbrobadbro so much is wrong with this. #toxicmenbelike #toxicfitnessindustry #nomoretoxicfitness #toxicfitnessculture #CorollaCrossStep ♬ original sound – Good Bro Bad Bro

Όσο ένα μέρος του TikTok που απευθύνεται σε στρέιτ άντρες παραμένει όπως το ξέρουμε, σεξιστικό, χαμηλής ποιότητας, με λίγη φαντασία στις εκφράσεις μίσους απέναντι στις γυναίκες, το μέρος του TikTok που απευθύνεται στις στρέιτ γυναίκες, φαίνεται να έχει άλλο πρόσημο. 

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μοιράζονται τις ιστορίες τους οι οποίες συχνά επικεντρώνονται γύρω από το πόσο μεγάλο λάθος ήταν ο γάμος τους.

Πόσο πόνο και κακοποίηση τους κόστισε, πόσο αγαπούν μεν τα παιδιά τους αλλά αν ήξεραν αυτά που ξέρουν τώρα δεν θα έκαναν τέσσερα, πόσο δυσκολεύτηκαν από οικογένεια και οικονομική εξάρτηση να βγάλουν το διαζύγιό τους, πόσο κοντύτερα βρέθηκαν σε μια αίσθηση ευτυχίας όταν έμειναν μόνες. 

Η γυναίκα, η μέση γυναίκα, πιθανότατα η κάθε γυναίκα, έχει απειληθεί από μικρή με την ιδέα του ότι αν δεν είναι επιθυμητή, θα είναι μόνη.

Όχι απλώς μόνη συντροφικά, παρίας κοινωνικός, χωρίς δίχτυ προστασίας. Η επιθυμητότητα, όχι απαραίτητα η σεξουαλική, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι μια γυναίκα καλή γυναίκα. Όχι τόσο καλή ώστε να έχει αξία, τόσο καλή ώστε να μην υποστεί κοινωνικές συνέπειες. Όχι τόσο καλή για ν’αξίζει καλό, απλώς, επαρκώς καλή ώστε να μην αξίζει-μάλλον-κακό. 

Η επιθυμητότητα μπορεί να εντυπώνεται είτε με το να είναι καλή νοικοκυρά, είτε με το να βγάζει λεφτά για να στηρίξει τους δικούς της, είτε με το να μην μιλάει πολύ ή τέλος πάντων όταν μιλάει να μην έχει πολύ ισχυρές αντιπαθητικές απόψεις, σίγουρα με το να είναι αδύνατη γιατί το πάχος είναι βαθιά ανεπιθύμητο, με το να μαζεύει το σπίτι να μην επιβαρύνονται τα μάτια του πατέρα και των αδερφών της, να μην γκρινιάζει όταν έχει περίοδο κι αν γίνεται να μην το αναφέρει καν και λοιπά και λοιπά. 

Όλ’αυτά πάντα γίνονται υπό την αιωρούμενη απειλή της μοναξιάς.

Ω, αυτή η μοναξιά.

Για τους γκόμενους που θα φύγουν, τους συζύγους που θα ξενερώσουν και θα πάνε με άλλη, για τις φίλες που είναι ψεύτικες και ζηλεύουν, για τη γεροντοκόρη με τις γάτες, το χειρότερο πράγμα που μπορεί μια γυναίκα να είναι. Μόνη, γεροντοκόρη, φυσικά αγάμητη, γενικά με κάθε τρόπο, σε κάθε έκφραση της ζωής της ανεπιθύμητη. 

Τα podcasts των αντρών αυτών λένε συχνά το ίδιο πράγμα: ότι μια γυναίκα στα 30 είναι ανεπιθύμητη γιατί είναι χρησιμοποιημένη πια, έχει χάσει τη νιότη της, έχει πάει με πολλούς και είναι απελπισμένη απ’όλα τα απαίσια που της έχουν συμβεί. Επειδή μια γυναίκα στα 30 είναι απελπισμένη και πατσουρόγρια, τη δύναμη στο dating την έχουν οι ακροατές του podcast οι οποίοι στα 30 και στα 40 είναι στην ακμή τους. Επομένως, οι ακροατές έχουν δύο λύσεις. Ή να βρούνε μια 18,19,20,21χρονη χαμηλής χρήσης ή να βρουν μια καημένη που έχει μετανιώσει για τον άσωτο βίο της και να την τιμήσουν με το ενδιαφέρον τους. Αυτά τα podcasts έχουν εκατομμύρια ακροατές που θα στοιχημάτιζα ότι προτιμούν να πάνε με τον Elon Musk παρά με γυναίκα (επίσης πιστεύω ότι πιστεύουν πως αξίζουν να πάνε με τον Elon Musk). 

Εδώ να γράψω ότι απορώ ειλικρινά πώς μπορεί ένα ποσοστό ετεροφυλόφιλων αντρών να περνάει χρόνο με γυναίκες και να “σχετίζεται” μαζί τους. Το κομμάτι του “σε μισώ και θέλω να σου επιβληθώ γιατί είσαι υπό” νοηματικά το καταλαβαίνω, το “σε μισώ γι’αυτό θα σε παντρευτώ και θα σε βλέπω κάθε μέρα” με δυσκολεύει ακόμη και υπό το φως της σκέψης ότι θέλουν να εξασφαλίσουν μια 24ωρη σκλάβα και φροντίστρια των παιδιών τους. Mάλλον η δύναμη της παράδοσης. Πρέπει να είναι μια θλιβερή ζωή να σέβεσαι μόνο άντρες, να θες τον σεβασμό αντρών, να θες να βγαίνεις, μιλάς, δουλεύεις με άντρες και ν’αναγκάζεσαι να δεσμευτείς με κάτι κατώτερο. Thoughts and prayers. 

Ενώ λοιπόν αυτή η κουλτούρα του alpha male περιεχομένου έχει αναχθεί σε βιομηχανία από μόνη της, οι γυναίκες στην άλλη μεριά της εφαρμογής διαπιστώνουν μαζικά ότι οι άντρες δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα και ταυτόχρονα συνειδητοποιούν ότι τελικά δεν τους χρειάζονται. Γι’αυτό το περιεχόμενο που ανθεί προς τα κει είναι “πώς να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητη πριν τα 21”, “πώς να κάνεις επενδύσεις”, “δουλειές με υψηλές απολάβές”, “πώς να κρατήσεις την ανεξαρτησία σου στη σχέση” και άλλα λιγότερο του γούστου μου όπως “πώς να χρησιμοποιήσεις την dark feminine energy για να μην χρειαστείς ποτέ κανέναν άντρα”, “μαύρη μαγεία για οικονομική ανεξαρτησία”, “red flags στα ζώδια, ποιοι άντρες είναι κακοποιητικοί και ελεγκτικοί” και λοιπά. Ακόμη και στα δεύτερα συμφωνώ με τη γενική ιδέα, καλύτερα τα ζώδια να σου λένε τις 10+1 κακοποιητικές συμπεριφορές του Ιχθύος και να τις μάθεις ώστε αν τις κάνει Δίδυμος να τις αναγνωρίσεις, παρά να σου λένε “πώς να κρατήσεις το ενδιαφέρον ενός Ταύρου στο κρεβάτι”. 

Έρευνες κάνουν την εμφάνισή τους που δείχνουν το προφανές, ότι δηλαδή, μια γυναίκα χωρίς παιδιά και χωρίς άντρα, περνάει όντως ευχάριστα. Δεν είναι ότι δεν μπορείς ν’αναζητήσεις την ευτυχία στο γάμο και την οικογένεια, απλώς ανοίγει ένα παραθυράκι. Αν σηκωθείς και δεις απέξω, με μεγάλα neon γράμματα γράφει πάνω στον τουβλότοιχο

“AN ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΧΑΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ, ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ;”

Και πωπω, είναι κομματάκι δύσκολο ν’απαντήθεί.

Πώς ξέρεις πότε κάτι είναι δικό σου και πότε επιβεβλημένο όταν όλα είναι κοινωνία; Πώς ξεδιαλύνεις κάτι αξεδιάλυτο; Δεν είναι νερό και λάδι η κοινωνία και το εγώ, συγκοινωνούντα δοχεία είναι, μπογιές που πια δεν ξαναγυρνούν στην αρχική τους κατάσταση, δεν υπάρχει αρχική κατάσταση. Είμαστε κοινωνία.

Και αυτή η απόρριψη ενός κομματιού της είναι κοινωνία.

Και η αναζήτηση κάποιου άλλου πράγματος, μιας άλλης οπτικής, μιας άλλης αφήγησης, είναι κοινωνία και εκατομμύρια γυναίκες και νεαρές και κορίτσια την αναζητούν μαζί με μας κάθε στιγμή. Αυτή τη στιγμή. 

Οι γυναίκες του κόσμου πια, αν έχουν ίντερνετ κάπου κάποτε θα πέσουν σ’ένα βίντεο στο YouTube, σε μια σελίδα στο instagram, σε μια σελίδα στο TikTok που θα’χει ιστορίες που δεν έχουν στον κύκλο τους, που θα’χει την αφήγηση που οι γονείς τους χρησιμοποίησαν για να τις τρομοκρατήσουν. Χριστιανές, Μουσουλμάνες, γυναίκες από σέχτες ή άλλες θρησκείες αφηγούνται το πως έγιναν ό,τι όλη τους η οικογένεια αποστρέφεται και είναι χαρούμενες. Στα σχόλια, κοριτσάκια με παρόμοια θρησκευτικά βιώματα γράφουν ότι κι αυτές πιστεύουν ότι είναι άδικα κάποια πράγματα αλλά φοβούνται ακόμη και θα τιμωρηθούν πολύ αν είναι ανυπάκουες. Βλέπω τα σχόλια και σκέφτομαι ότι κάποιες απ’αυτές θα μεγαλώσουν, θα γίνουν αυτό που θέλουν και θα θυμούνται τα social με αγάπη που τους έδωσαν τη δυνατότητα να δουν περισσότερα απ’αυτά που οι παρωπίδες των εξουσιαστών τους τούς επέτρεπαν. 

Θα δουν επίσης πώς φέρονται τ’αγόρια όταν νιώθουν άνετα. Βλέπουν το “boy talk” χωρίς να χρειάζεται να τους ξέρουν, βλέπουν λογαριασμούς με αγοροαστεία και πώς μιλούν για τα κορίτσια. Είχε γίνει trend κάποιους μήνες πριν να μοιράζονται κορίτσια τις ατάκες που άκουσαν στις παρέες των αδερφών τους ή στα κινητά των αγοριών τους και τις έκαναν να συνειδητοποιήσουν πώς μιλούν οι άντρες για γυναίκες όταν αυτές δεν είναι παρούσες. Τα κορίτσια που φοβούνται να περπατήσουν έξω, που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση απ’τα 7, που έμαθαν να καλύπτονται για να μην προκαλούν, που φοβούνται να μπουν σε λεωφορείο, που αλλάζουν πεζοδρόμιο όταν περνούν έξω από καφενείο, βλέπουν να τρεντάρει στ’αγόρια της ηλικίας τους ήχος με αστεία για δολοφονίες. Αυτό είναι ένα ακόμη μάθημα γι’αυτά τα κορίτσια.

Και κάποια απ’αυτά θα φτάσουν να σκεφτούν “δεν είναι δυσανάλογα μεγάλο το ρίσκο που μου ζητείται να πάρω αν παντρευτώ άντρα και κάνω παιδί μαζί του”; 

Οι Κινέζες, ας πούμε, το έχουν ήδη σκεφτεί σε μεγάλο βαθμό. Οι εύπορες, single γυναίκες της Κίνας, θέλουν παιδί αλλά όχι άντρα. Δεδομένης της νομοθεσίας που επιτρέπει την δωρεά σπέρματος μόνο σε παντρεμένες, στρέφονται για δότη στην Ευρώπη. Η αναζήτηση δότη για τη διατήρηση της ανεξαρτήσιας τους προβλέπεται να γίνει βιομηχανία δισεκατομμυρίου στο τέλος του 2022. Eίναι πια μορφωμένες, έχουν χρήματα, θέλουν πράγματα που οι άντρες της πατριαρχικής τους κοινωνίας δεν μπορούν να τους δώσουν. Εδώ, η κοινωνιολόγος Sandy To δηλώνει πως “οι άντρες έχουν δυσκολία ν’αποδεχτούν τα υψηλότερα μορφωτικά και οικονομικά τους επιτεύγματα”.

Στις ωοθήκες μας είπαν οι Κινέζες, στις σάλπιγγές μας η νομοθεσία της Κίνας που δεν μας επιτρέπει να πάρουμε σπέρμα από δω αν δεν είμαστε παντρεμένες, mixed babies it is. 

Aυτό το πνεύμα ανεξαρτησίας φαίνεται να έχει παρεισφρήσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σε πολλές εθνικότητες (συγκεκριμένα για την αναπαραγωγή είμαστε κι εμείς κατάλληλότατη εθνικότητα λόγω υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.)

Επομένως. 

Γιατί να δούμε τις γυναίκες εκείνες που είναι σε μακροχρόνιες ικανοποιητικές συντροφικές σχέσεις σαν παραδείγματα; Στις επιχειρήσεις, σου λένε να μην κοιτάς τον Steve Jobs αλλά τις χιλιάδες σαν αυτόν που απέτυχαν αν θες να προετοιμαστείς για το ρίσκο. Γιατί να επιμένουμε στο love story; Έχουμε μάθει πια ότι ο έρωτας είναι αμφιλεγόμενη έννοια. Μέσα σ’ένα στρέιτ γάμο, σε μια στρέιτ σχέση υπάρχουν πολλές άλλες δυναμικές. Υπάρχουν ερωτευμένες γυναίκες κι ερωτευμένοι άντρες που ζουν μαζί ως το τέλος και αυτός της φτιάχνει καφέ το πρωί αλλά σε κάθε τέτοιο γάμο πόσοι γάμοι ανάγκης, γάμοι πίεσης, γάμοι βολής αντιστοιχούν; Πόσες γυναίκες παντρεύτηκαν γιατί δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν κι έκαναν παιδί γιατί το’θελε η μάνα τους ή “πέρασαν τα 30, είναι ώρα”; 

Το TikTok μας δείχνει αυτή την πλευρά.

Και την δείχνει σε 20άρες, 30άρες,40άρες αλλά την δείχνει και σε παιδιά. Τα προετοιμάζει, χωρίς καν να είναι αυτός ο σκοπός του, για το ότι οι rom com τελειώνουν με γυναικοκτονία ή συζυγικό βιασμό ή κέρατο με κάποια τριάντα χρόνια νεότερη όταν η σέξι πρωταγωνίστρια λήξει ή εγκατάλειψη ή οικονομική εξάρτηση. Δεν έχουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έχουμε μια κουλτούρα προστασίας των παιδιών που τ’αφήνει απροετοίμαστα, έχουμε μια πατριαρχική κουλτούρα που κάνει τα κορίτσια να συνηθίζουν σε κακοποιητικές συμπεριφορές και ίσως, ίσως, χάρη σε μια ακραία εθιστική εφαρμογή να βρήκαμε μια κατά λάθος δασκάλα που δείχνει ότι ό,τι ξέρουν, ό,τι τους λένε, ό,τι τα πείθουν ότι είναι αλήθεια είναι ένας κουβάς σκατά. 

Και τα παιδιά είναι σφουγγάρια. 

1
21
4

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.