Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Red Flags: “Άρχισα να εύχομαι να πεθάνει για να ελευθερωθώ”

Add to My Favourites

No account yet? Register

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δημοσιεύουμε τα κείμενά σας σχετικά με τα πρώτα σημάδια κακοποίησης.

Με την δημοσίευση των ιστοριών σας, έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε άλλες γυναίκες που βιώνουν έμφυλη βία την οποία μεταφράζουν ως εκδηλώσεις αγάπης. Οι ιστορίες σας θα μείνουν ανώνυμες και ελπίζουμε να σταθούν οδηγοί προς αναγνώστριες που υποψιάζονται ότι είναι απλά υπερβολικές.

Λόγω της ημέρας, στις 25\11 το σαιτ και τα δημοσιεύματα για την έμφυλη βία, θα παραμείνουν ανοιχτά και προσβάσιμα και προς μη μέλη της Womanlandia.

Γεια σε όλες!

Γνώρισα τον πρώην σύζυγο όταν ήμουν 19 χρονών. Εκείνος ήταν 40. Τα περισσότερα χρόνια της σχέσης μας προσπαθούσα απεγνωσμένα να τον κάνω να με αγαπήσει. Αφού παντρευτήκαμε και κάναμε και ένα παιδί, σε συνθήκες μεγάλης μοναξιάς ανακάλυψα το Α,μπα και μέσα από αυτό ιστορίες γυναικών που περνούσαν παρόμοια φάση με μένα. Ένιωσα λιγότερο μόνη, είδα της απαντήσεις της Λένας και είδα ότι δεν ήταν μια φυσιολογική κατάσταση αυτό που ζούσα όπως πίστευα ως τότε. Δεν επιτρεπόταν να βλέπω μόνη τους γονείς μου, έτρεμα μέχρι να δοκιμάσει το φαγητό, πάθαινα ταχυκαρδίες με την υπόνοια ότι είχα πει τη λάθος κουβέντα που θα τον έβγαζε από τα ρούχα του, το σεξ γυρνούσε αποκλειστικά και μόνο γύρω από τις δικές του επιθυμίες και ας πονούσα και ας έκλαιγα εκείνη την ώρα. Αλλά αφού ήμουν η σύζυγος του έπρεπε να κάνω υπομονή…

Τα πρώτα σημάδια που έπρεπε να είχα δει ήταν πόσο γελούσε όταν ζητούσα κάτι και πόσο γρήγορα θύμωνε αν επέμενα, πόσο δεδομένο θεωρούσε ότι θα περνούσε το δικό του. Σταματούσε να επικοινωνεί για καμία βδομάδα όποτε έφερνα αντίρρηση για το οτιδήποτε. Μετά φυσικά ήταν όλο γλύκες. Και σιγά σιγά εκπαιδεύτηκα να μην τον ταράζω έτσι.

Όλοι οι φίλοι μου το έβλεπαν, ΟΛΟΙ. Και όλοι το έλεγαν ότι δεν είναι για μένα αυτός ο άνθρωπος, και αυτό το έκανε ακόμα πιο δύσκολο να το παραδεχτώ και σε αυτούς αλλά και στον εαυτό μου ότι έκανα λάθος. Την είχα πατήσει, έφταιγα που δεν είχα ακούσει άρα έπρεπε να υπομείνω την λάθος επιλογή μου.

Μετά από μερικά χρόνια είχα φυσικά απομακρυνθεί από όλους. Στα 30 λοιπόν όταν ήδη διάβαζα Α,μπα 3 χρόνια και είχα παιδί 3 χρονών έκανα μπαμ μέσα μου. Ένιωσα το μέγεθος της δυστυχίας μου και άρχισα να εύχομαι να πεθάνει εκείνος για να ελευθερωθώ.

Τότε λοιπόν μίλησα σε μια φίλη, με την οποία είχαμε πια αραιή επαφή και εκείνη με στήριξε πολύ, επιτέλους είχα έναν άνθρωπο να μιλήσω που απλά άκουγε, με συμπονούσε αλλά δεν με έκρινε. Αφού της μίλησα αποφάσισα να ακολουθήσω το μάντρα της Λένας και να πάω σε ψυχολόγο.

Μου πήρε άλλον ένα χρόνο να βρω το θάρρος και να ζητήσω λεφτά από τον σύζυγο (προφανώς και δεν δούλευα πλέον και ήμουν πλήρως εξαρτημένη από εκείνον). Μου επέτρεψε να κάνω 2 συνεδρίες. Η ψυχολόγος κατευθείαν μου μίλησε για σχέδιο απόδρασης και τρόμαξα. Δεν ξαναπήγα αλλά ακολούθησα την βασική της συμβουλή να βρω δουλειά. Και αφού έδιναν καλά λεφτά ο σύζυγος δέχτηκε.

Δούλευα και μάζευα χρήματα, ταυτόχρονα ανέβαινε και το ηθικό μου, ότι δεν είμαι τελείως άχρηστη. Κατάφερα να αρνηθώ στον σύζυγο να μεταβιβάζω όλο το μισθό μου κάθε μήνα σε δικό του λογαριασμό για να τον διαχειρίζεται εκείνος. Ξαναπήγα σε ψυχολόγο, αυτή τη φορά με δικά μου χρήματα. Τελικά μου πήρε άλλα 3 χρόνια μέχρι να δυναμώσω και να καταστρώσω με την υπεροχή ψυχολόγο μου το σχέδιο χωρισμού μου. Ο σύζυγος τελικά ήταν όλο λόγια ευτυχώς και όταν του ανακοίνωσα ότι φεύγω, θύμωσε, απείλησε, έκλαψε, έπεσε στα πόδια μου, υποσχέθηκε ότι όλα θα άλλαζαν και ήθελε να κάνουμε και θεραπεία ζεύγους (χρόνια τον παρακαλούσα και με απαξίωνε) αλλά τελικά το δέχτηκε.

Μου πήρε συνολικά 5 χρόνια συνειδητοποιημένης δυστυχίας για να δυναμώσω ψυχολογικά τόσο ώστε να τον αφήσω μετά από 16 χρόνια που ήμασταν μαζί, εγώ ήμουν 35 και εκείνος 56.

Καμιά φορά ακόμα και τώρα, 2,5 χρόνια μετά, δεν μπορώ να το πιστέψω ότι τα κατάφερα.

Είναι η καλύτερη απόφαση της ζωής μου και δεν θα το μετανιώσω ποτέ!

72
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.