Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Πώς είναι να βιώνεις τεχνητή εμμηνόπαυση στα 28

Add to My Favourites

No account yet? Register

Γράφει η Lorain

 

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η λέξη διακοπή της περιόδου, ήταν στο ραντεβού με τον γυναικολόγο, που συζητούσαμε για το πως θα διαχειριστούμε την ενδομητρίωσή μου μετά από το χειρουργείο. Ο γιατρός αναφέρθηκε σε ενέσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται είτε μηνιαία είτε τριμηνιαία και βάζουν τον οργανισμό σε «τεχνητή» εμμηνόπαυση. Η συνιστάμενη διάρκεια θεραπείας με αυτές για άτομα που πάσχουν από ενδομητρίωση είναι από 3-6 μήνες.

Όταν μου το ανέφερε ο γιατρός, ήμουν αρκετά ήρεμη, γιατί πίστευα ότι θα αλλάξει γνώμη μετά το χειρουργείο, όταν δει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο πίστευε. Τελικά ήταν τόσο και χειρότερα, άρα στο ραντεβού μου πέντε μέρες μετά το χειρουργείο, μου συνταγογράφησε την πρώτη από τις ενέσεις. Με προειδοποίησε ότι θα έχω εξάψεις αλλά ότι γενικά οι παρενέργειες είναι αρκετά ανεκτές από την πλειοψηφία των ατόμων που τις παίρνουν.

Την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου μου, έκανα την πρώτη ένεση. Δεν κατάλαβα κάποια διαφορά, αν εξαιρέσουμε ότι στα μέσα του κύκλου μου άρχισα να έχω αίμα. Αφού επισκέφτηκα μια γυναικολόγο στην πόλη μου για να με εξετάσει, μου είπε ότι είναι φυσιολογικό, σημαίνει ότι η ένεση δουλεύει κανονικά.

Σταδιακά, όσο περνούσαν οι μέρες, ξεκίνησε το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της εμμηνόπαυσης, οι εξάψεις.

Τις πρώτες μέρες ήταν πολύ μικρές, σχεδόν δεν τις καταλάβαινα, αλλά μέσα σε μιάμιση εβδομάδα περίπου είχαν φτάσει στη μέγιστη ένταση και διάρκεια. Καθόμουν στον καναπέ, μέσα Φεβρουαρίου με ανοιχτά παράθυρα και σχεδόν γυμνή και γελούσα με το τραγικό της κατάστασης. Εγώ, που τους χειμώνες φοράω 3 στρώσεις ρούχων, χοντρές κάλτσες και τυλίγομαι σαν το κρεμμύδι για να βγω έξω, να ζεσταίνομαι τόσο πολύ που να ιδρώνω! Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι οι εξάψεις κρατούσαν μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα να ντύνομαι χοντρά για να μην κρυώνω την υπόλοιπη ώρα και ξαφνικά να ξεκινώ να ξεντύνομαι ή να κάνω αέρα με βεντάλιες, γιατί αισθανόμουν ότι καίγομαι ολόκληρη. Αυτό συνέβαινε πολλές φορές μέσα στη μέρα, και αρκετές από αυτές απλά καθόμουν και το υπέμενα, γιατί είτε ήμουν σε meeting είτε απλά δεν μπορούσα να ξεγυμνωθώ για να δροσιστώ.

Το συναίσθημα να κάθομαι και να αισθάνομαι τον ιδρώτα να κυλάει ποτάμι, το κορμί μου και το πρόσωπό μου να «φωνάζουν» ότι καίγομαι, να έχω ανεβάσει παλμούς και να αισθάνομαι δυσφορία και ζαλάδα από τη ζέστη, ενώ πρέπει να συμμετέχω και σε επαγγελματική συζήτηση σε ένα δωμάτιο με 19ο Κελσίου, ήταν τουλάχιστον σουρεαλιστικό.

Το χειρότερο κομμάτι ήταν οι νυχτερινές εξάψεις. Ξυπνούσα τουλάχιστον 3-4 φορές κάθε βράδυ γιατί αισθανόμουν σαν να είχα σκύψει μπροστά από φωτιά, το πρόσωπό μου και το στέρνο μου ψηνόταν. Ξεντυνόμουν και περίμενα να περάσει η έξαψη, και μόλις ηρεμούσα ξεκινούσα να τρέμω, γιατί είχα μείνει με ένα λεπτό φανελάκι σε ένα κρύο δωμάτιο. Αποτέλεσμα των νυχτερινών εξάψεων ήταν ότι είχα πολύ κακή ποιότητα ύπνου και δεν ξεκουραζόμουν καθόλου.

Ένα πιο ύπουλο κομμάτι της εμμηνόπαυσης όμως, για το οποίο δεν με ενημέρωσε ο γιατρός, ήταν το κομμάτι του σεξ και της σεξουαλικής διάθεσης γενικότερα. Με την πτώση των ορμονών μου, έπεφτε και η σεξουαλική μου διάθεση. Δεν αισθανόμουν την ανάγκη να κάνω σεξ, ούτε να αυτοϊκανοποιηθώ. Επίσης, όποτε δοκίμαζα διεισδυτικό σεξ με τον σύντροφό μου, ήταν τρομερά επίπονο λόγω ατροφίας του κόλπου, με αποτέλεσμα να το σταματήσουμε για όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Ήταν αρκετά περίεργη αυτή η κατάσταση, το σώμα μου απλά είχε κλείσει τον διακόπτη που έλεγε είμαι σεξουαλικό όν. Η μη ενημέρωση από τον γιατρό για εμένα δεν ήταν πρόβλημα, γιατί είχα διαβάσει αρκετά από άλλες πηγές και ήξερα τι να περιμένω. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ πως μπορεί να αισθάνεται κάποιο που του συμβαίνει στα καλά καθούμενα αυτό, καθώς και πως μπορεί να επηρεάσει μια συντροφική σχέση αν συμβεί «ξαφνικά», γιατί απλά δεν ξέρεις ότι μπορεί να σου συμβεί.

@Villie Karabatzia, Εμμηνόπαυση

Εκτός από τις εξάψεις και την έλλειψη κάθε σεξουαλικής διάθεσης, το μοναδικό άλλο σύμπτωμα που είχα στην εμμηνόπαυση, ήταν κάποια επιπλέον κιλά που πήρα, τα οποία μπήκαν όλα στην κοιλιά μου. Αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό από την όλη διαδικασία, δεν το περίμενα καθόλου και με δυσκόλεψε πολύ στο να το αποδεχτώ, ειδικά από τη στιγμή που δεν μου έκαναν τα μισά μου ρούχα. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, μειώθηκε αρκετά η κοιλιά μου, αλλά δεν επέστρεψε στην κατάσταση που είχε πριν.

Αν εξαιρέσουμε την μόνιμη κόπωση και την κούραση που μου έφερνε η όλη διαδικασία με τις εξάψεις, σωματική και ψυχική, το γεγονός ότι δεν είχα περίοδο (και τους πόνους και την ταλαιπωρία που αυτό σημαίνει για εμένα) ήταν ένα πάρα πολύ ευχάριστο.

Φορούσα ότι ήθελα όποτε ήθελα, κανόνιζα πράγματα όλο τον μήνα, δεν χρειαζόταν να κυκλοφορώ με κουτιά παυσίπονα, σερβιέτες, cup και δεύτερο εσώρουχο. Επίσης, εάν ήθελα να κάνω σεξ, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος εγκυμοσύνης για κάποιο χρονικό διάστημα της θεραπείας. Παρόλα αυτά, όταν ο γιατρός μου πρότεινε να συνεχίσουμε την θεραπεία για μερικούς μήνες ακόμα, του είπα όχι. Ήθελα να τελειώσει όλο αυτό, ήθελα να κοιμάμαι ξανά όλο το βράδυ, να μην ψήνομαι ζωντανή μέσα στη μέρα. Ήθελα να θέλω να κάνω ξανά σεξ. Ήθελα το κορμί μου να αρχίσει να δουλεύει ξανά με τους ρυθμούς του.

Όταν μου ήρθε ξανά περίοδος, μετά από 5 μήνες, έτρεμα.

Το περίμενα, το σώμα μου είχε δώσει τα σημάδια, αλλά καθόμουν στην τουαλέτα και αισθανόμουν ξανά τον τρόμο που αισθάνθηκα στα 12, όταν μου ήρθε για πρώτη φορά. Δεν ήξερα τι να περιμένω από εδώ και πέρα μετά από αυτό το restart του κύκλου μου.

Πλέον κάθε φορά που βλέπω μια γυναίκα σε ηλικία 45+ που στα καλά καθούμενα ξεκινάει να κάνει αέρα στο πρόσωπό της με ότι έχει πρόχειρο στα χέρια της, χαμογελάω και εύχομαι να της περάσει σύντομα η έξαψη.

Επίσης, μπορώ και εγώ να συμμετέχω στις συζητήσεις με τις γυναίκες αυτής της ηλικίας, για το πόσο κουραστικές και ενοχλητικές είναι οι εξάψεις. Οι εντάσεις των εξάψεων σε εμένα ήταν πολύ πιο έντονες από ότι ήταν σε αυτές, καθώς η όλη κατάσταση συνέβη στα καλά καθούμενα.

Φυσιολογικά, η εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που κρατάει χρόνια, σταδιακά εντείνονται τα συμπτώματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε εμένα όλο αυτό έγινε σε 3 εβδομάδες, το λες και κακό χαμό για το κορμί και το μυαλό.

Ένα πράγμα που παρατήρησα όμως, είναι ότι τουλάχιστον μπροστά μου, καμία δεν ανέφερε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην σεξουαλική της ζωή. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έγινε για λόγους ντροπής προς το πρόσωπό μου, και όχι γιατί γενικά θεωρούν ταμπού το να το συζητήσουν με τις φίλες τους και τους γιατρούς τους.

Overall, 5/10 θα πω. Καλά ήταν όσο δεν είχα περίοδο, αλλά δεν είχε και πολύ πλάκα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να το ξαναπεράσω έτσι στα ξαφνικά και απλά να το ζήσω και εγώ όταν θα έρθει η ώρα του.

2
9
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.