Add to My Favourites

No account yet? Register

Δουλεύω σε ένα δημιουργικό επάγγελμα. Εγώ φτιάχνω υλικό για ολα σχεδόν τα projects που τρέχει η εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να έχει το δικό μου ρόλο. Αυτό σημαίνει και μεγάλη χρονική πίεση και προσαρμογή σε πολύ διαοφρετικές απαιτήσεις και κοινά. Τα υλικά που φτιάχνω περνάνε από έλεγχο από την Manager και σε ένα project περνάνε και από μια ακόμη συνάδελφο, γιατί κάνουμε μια προσαρμογή για να χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικά μεσα.

Η manager και η άλλη συνάδελφος εργάζονται μερικά χρόνια μαζί, ξεκίνησαν στην εταιρεία σαν τη πρώτη τους δουλειά και τώρα είναι 3-4 χρόνια εδώ, πλέον έχουν γίνει και φίλες. Εγώ είμαι αρκετά junior στην ομάδα. Κάναμε λοιπόν ένα meeting να συζητήσουμε αλλαγές που θέλουμε να γίνουν από εδώ και εξής στα μελλοντικά projects και η συνάδελφος, ας την πούμε Άλεξ, άρχισε να μου μιλάει σε πολύ έντονο και ειρωνικό ύφος, ότι τα υλικά που βγάζω τόσο καιρό έχουν ελλείψεις και πως έπρεπε το τάδε και το τάδε να τα είχα κάνει διαφορετικά και δεν γίνεται να βγάζω live ένα υλικό το οποίο δεν είναι καλού επιπέδου, πως μπορώ! Εγώ έπεσα από τα σύννεφα και της είπα πως τόσο καιρό ήταν ευχαριστημένες και οι 2 από την δουλειά μου και πως πριν βγει κάτι live πέρναγε και από εκείνες έλεγχο και δεν μου είχαν αναφέρει κάτι από αυτά. Εκεί απάντησαν και οι δύο πως ο έλεγχος που έκαναν ήταν κάπως επιφανειακός και είναι άνθρωποι και κάτι μπορεί να τους ξεφύγει και πως παρατήρησαν κάποιες λεπτομέριες όταν μια άλλη συνάδελφος έκανε τα σχόλια της για ένα από τα υλικά.

Η μάνατζερ σε αυτή την επίθεση που δέχτηκα δεν μίλησε, απλά μας κοίταγε. Μετά απλά έριξαν σε εμένα την ευθύνη, ότι και καλά ναι εμείς σου δώσαμε το οκ να το κάνεις (και μιλάμε για πολλά υλικά και δουλειά πολλών μηνών, όχι μια φορά), αλλά εσύ που κατέχεις αυτό το ρόλο θα έπρεπε να είχες κρίνει ότι υπήρχαν ελλείψεις κλπ. Εντωμεταξύ οι ελλείψεις που λένε ούτε είναι φοβερές και είναι και λίγο υποκειμενικό το τι θεωρείται καλό και τι όχι και τόσο καλό στην δική μας δουλειά. Άλλωστε τόσο καιρό είχα την γραμμή ότι πρέπει να δουλεύω με συγκεκριμένο τρόπο και να έχουν τη συγκεκριμένη μορφή τα υλικά.

Μετά από λίγο η μάνατζερ έφυγε για 5 λεπτά και όταν μείναμε οι 2 μας, η Άλεξ μου είπε για ένα συγκεκριμένο project ότι δεν ήταν καλό και αν νιώθω οκ με τον εαυτό μου που βγήκε αυτή η δουλειά live. Για το συγκεκριμένο της είπα πως διαφώνησα από την αρχή με την θεματική του, γιατί δεν ήξερα πως θα το υλοποιήσω με σωστό τρόπο και δεν είχα και και καθόλου καθοδήγηση, αλλά η μάνατζερ επέμεινε πως έχει λόγο που θέλει να γίνει. Τότε γύρισε και μου είπε ότι εγώ περιμένω να κάνω ότι μου πει η μάνατζερ και ότι εγώ δεν έχω δική μου άποψη; Της εξήγησα πως υπάρχει μια ιεραρχία στην ομάδα και δεν είμαι εγώ εκείνη που παίρνει την τελική απόφαση. Όταν προβάλω την διαφωνία μου αλλά η υπεύθυνη μου επιμένει ότι αυτό πρέπει να γίνει, δεν μπορώ να το αρνηθώ.

Εντωμεταξύ κατέδειξα κάποιες λύσεις που μπορούμε να βρούμε για να είμαστε περισσότερο aligned όταν πάμε να κάνουμε ένα project, (πχ. να κάνουμε ένα catch up πριν, γιατί στα περισσότερα meetings δεν με περιλαμβάνουν) και της είδα να έχουν μια αρνητικότητα και να λένε εντάξει θα το κάνουμε κι αυτό αλλά δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε κάθε φορά και γενικά βλέπω πως δεν υπάρχει καθόλου ομαδικότητα, αλλά περιμένουν μόνη σου να βρεις τα πάντα και αν δεν τα βρεις όπως τα έχουν στο μυαλό τους, σου την λένε και από πάνω.
Την επόμενη ημέρα, η μάνατζερ με έπιασε και μου είπε πως είδε πως στεναχωρήθηκα κατά την διάρκεια του meeting και πως είμαστε μια ομάδα και κανείς δεν θέλει να με προσβάλει απλά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Εκεί της ανέφερα και όσα μου είπε η Άλεξ όσο εκείνη έλειπε και μου απάντησε πως ”ναι θα μπορούσες να αρνηθείς να κάνουμε εκείνο το θέμα, δεν νομίζω πως έχω δείξει πως δεν υπάρχει περιθώριο για διαφωνίες”. Εκεί της απάντησα πως διαφώνησα μαζί της τότε με επιχειρήματα, αλλά από την στιγμή που εκείνη επέμεινε πως έχει λόγο που πρέπει το project αυτό να βγει, και εκείνη παίρνει αποφάσεις για την ομάδα, δεν νομίζω πως είχε νόημα να παίζουμε την κολοκυθιά και να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς τέλος για το ποιανής η άποψη θα επικρατήσει. Έτσι κι εγώ προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο για να βγει αυτό που μου ανατέθηκε, παρότι γνώριζα πως δεν υπήρχαν περιθώρια να το αναπτύξω όπως τα υπόλοιπα.
Έχω πραγματικά μπερδευτεί, ξενερώσει και απογοητευτεί, κι ελπίζω να μην σας μπέρδεψα κι εσάς με την αφήγηση μου. Αλλά εσείς τι θα κάνατε στην θέση μου; Βλέπετε 2 άτομα που υπάρχει περιθώριο να διαπραγματευτώ μαζί τους ή για ακόμα μια φορά οι seniors θα ρίξουν σε εμένα όλη την ευθύνη και δεν θα υπάρξει διάθεση συνεργασίας; Μήπως ο μονόδρομος είναι να βρω αλλού δουλειά; P.s.: Η εταιρεία έχει υψηλό turn over.

stray_dog

Η συμπεριφορά τους μου θυμίζει την εξής φράση: “οι νίκες σου είναι νίκες μας , αλλά οι ήττες σου παραμένουν ήττες σου”. Δε διαφωνώ ότι ενδέχεται η απόδοσή σου να μην ήταν καλή. Το ύφος και η αντιμετώπιση όμως δεν ήταν ιδιαίτερα επαγγελματικές.
Μετά από 4 χρόνια στην προηγούμενη δουλειά, τελικά μετράει για μένα πάρα πολύ να ξέρω ότι είμαστε ομάδα και θα έχω ένα back up αν χρειαστεί. Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν ήμουν junior 4 μήνες στο εργαστήριο και σε ένα meeting προόδου ενός έργου, ο υπεύθυνος έριξε ΟΛΗ την ευθύνη σε μένα μπροστά σε όλους για ένα πείραμα που δεν είχε βγει. Ευτυχώς ήμουν αρκετά ψύχραιμη να πω: “φυσικά και συμβαίνουν αυτά σε ένα πείραμα, θα το επαναλάβω σε χρονικό περιθώριο 2 βδομάδων και σε 3 βδομάδες θα έχετε τα ανανεωμένα αποτελέσματα”. Αλλά θεωρώ ότι αυτό έπρεπε να το πει ο υπεύθυνος.

Δεν ξέρω κατά τα άλλα πώς είναι ο μισθός, τα bonus, τα ωράρια κλπ, αλλά για μένα αυτή η κουλτούρα είναι στους παράγοντες αποχώρησης. Και το βλέπω πόσο διαφορά έχει στην τωρινή μου δουλειά.

idrill

Οκ, οπότε σε πετάνε κάτω από το τρένο μόλις κάποιος άλλος διατυπώσει κριτική για μια δουλειά ΣΑΣ.
Διότι προφανώς ο χρόνος που πρέπει να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις, κριτικές κ.ο.κ είναι ΠΡΙΝ βγει live. Όταν έχει βγει ήδη, το μόνο που μπορεί να γίνει, αν εμφανιστεί κάποιος με feedback, είναι να καταχωρηθεί στα “μαθήματα που πήραμε” και να το συζητήσετε μαζί πριν το επόμενο project.

Η δική μου συμβουλή είναι να ζητήσεις να σου δίνουν feedback από κοντά, έχοντας δει ή διαβάσει πρώτα τα υλικά, και στη συνάντηση αυτή να καταγράφεις το feedback και τις απορρέουσες δραστηριότητες που συμφωνήσατε μαζί για βελτίωση του υλικού πριν προβείς σε διορθώσεις. Αν μία, δυο, τρεις δεν έχουν προτάσεις εκείνες, ή δεις ότι οι προτάσεις δεν βελτιώνουν στ’αλήθεια το υλικό, ή έρθουν πάλι με παράπονα τρίτων κατόπιν εορτής, καιρός να σχεδιάσεις την έξοδό σου γιατί θα ξέρεις με σιγουριά αυτό που υποπτεύεσαι τώρα, ότι δεν σε βλέπουν ως μέρος της ομάδας τους.

11
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.