Εχθές όλη μέρα και ιδιαίτερα από το μεσημέρι και ύστερα, το ανθοπωλείο κάτω από το σπίτι μου έκανε μια τεράστια παρτάρα με dj στον δρόμο, περφόρμερς ντυμένους αγγελάκια και γιγάντιες καρδούλες, μπαλόνια και γκλίτερ παντού και δεν συμμαζεύεται. Όταν λέω κάτω από το σπίτι μου, εννοώ περίπου 3 δρόμους πιο κάτω, όχι ακριβώς από κάτω. Το ότι αναγνώριζα, όμως, τις μουσικές επιλογές σημαίνει ότι το μαγαζί έπαιζε πάρα πολλή ώρα στη διαπασών και εκεί που αναρωτιόμουν αν τυχόν έχει πάρει κάποια δημοτική άδεια για νόμιμη παράβαση των ωρών κοινής ησυχίας, σκασαν οι σειρήνες και οι γιγάντιες καρδούλες τα μάζεψαν και μπήκανε, μάλλον, στον εσωτερικό χώρο.
Σήμερα το πρωί, ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν γεμάτος πέταλα και γκλίτερ, αλλά κυρίως κοτσάνια από λουλούδια που περίσσεψαν, κορδέλες και πλαστικά, και αυτό αφότου φαντάζομαι ότι πέρασε η υπηρεσία οδοκαθαρισμού οπότε φανταστείτε τι γινόταν το απόγευμα.
Όχι τόσο για τα γκλίτερ που σίγουρα η γιορτή της παραμονής πρωτοχρονιάς αριθμητικά ξεπερνάει, όσο για τα πολλά πλαστικά μιας χρήσης και κυρίως τα λουλούδια, τις αμέτρητες σοκολάτες και τις κάρτες, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, διαβάζω και μεταφέρω ότι έχει στον Δυτικό Κόσμο τιτάνειο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από ποτέ, το κίνημα του “ΑντιΒαλεντίνου” δεν αφορμάται μόνο από το μπαναλιτέ των στερεοτύπων περί έρωτα αλλά πολύ συχνά επίσης από το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς και παράδοσης κομμένων λουλουδιών στο πλαίσιο δώρων για την ανάδειξη πιστης, αφοσίωσης και αγάπης πολύ απλοϊκά και μαρκετινιστικα σερβιρισμένων.
“Η τεράστια παραγωγή λουλουδιών απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ η μεταφορά τους από άλλες χώρες για την κάλυψη των απαιτήσεων των εορτών μπορεί να συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θίγοντας το ζήτημα στους ΝΤimes, η συντάκτρια μιλά για την τεράστια βιομηχανία κομμένων λουλουδιών – αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 – ως “ναι μεν οχι η πιο εγκληματική περιβαλλοντικά αλλά σίγουρα υπερβολικά επιβλαβής”
Όπως επισημαίνει το Sustainable Floristry Network, η καλλιέργεια αψεγάδιαστων λουλουδιών απαιτεί εφαρμογές εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων με πολλά από αυτά τα δηλητήρια να εισέρχονται στο σύστημα νερού. Τα περισσότερα λουλούδια εμπορευμάτων – συμπεριλαμβανομένου του 80 τοις εκατό των κομμένων λουλουδιών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες – καλλιεργούνται στον Παγκόσμιο Νότο και μεταφέρονται σε πελάτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Όχι όμως με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως η συντριπτική πλειονότητα των εισαγόμενων εμπορευμάτων, αφού τα λουλούδια είναι εύθραυστα και πολύ ευπαθή και πρέπει να μεταφέρονται μέσω ψυγείων και στη συνέχεια με φορτηγά ψυγεία. Μόλις φτάσουν στο ανθοπωλείο πρέπει επίσης να διατηρούνται σε πραγματικά ψυγεία. Το ζήτημα της ενέργεια είναι τεράστιο.
“Οι σοκολάτες, που είναι επίσης το πιο δημοφιλές δώρο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, πωλούνται συχνά σε μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες και μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αποψίλωση των δασών, καθώς το κακάο καλλιεργείται σε πολλές χώρες που είναι επιρρεπείς στην αποψίλωση των δασών. Επιπλέον, η παραγωγή σοκολάτας απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και νερού και η χρήση τεχνητών αρωμάτων και συντηρητικών μπορεί να οδηγήσει σε χημικά απόβλητα στο περιβάλλον.
Η παραγωγή καρτών, επίσης, για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς το χαρτί και το μελάνι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αυτών των καρτών δεν είναι πάντα φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με το Greeting Card Association, περίπου 145 εκατομμύρια κάρτες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανταλλάσσονται κάθε χρόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σημαντική σπατάλη.
Τελος, τα απόβλητα που παράγονται από τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, όπως συσκευασίες από δώρα και υπολείμματα από φανταχτερά δείπνα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στο αυξανόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το 2018, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι ο μέσος άνθρωπος στην Ευρώπη παράγει 491 κιλά αστικών απορριμμάτων ετησίως, με μεγάλο μέρος αυτών των απορριμμάτων να καταλήγουν σε χωματερές ή στον ωκεανό.”
- Tags:
- βαλεντίνος
- κλίμα
- περιβαλλον
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.