Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Κατάψυξη ωαρίων: Συζήτηση με μια γυναίκα που κατέψυξε τα ωάρια της για τη διαδικασία, το κόστος και τις προκαταλήψεις

Add to My Favourites

No account yet? Register

Η Ελένη Μαλανδράκη μιλάει στη Λένα για την κατάψυξη ωαρίων

 

Ζήτησα να μιλήσουμε διότι έκανες ένα ποστ στο φέισμπουκ σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων. Είνα κάτι που αρκετές γυναίκες δεν ξέρουν ότι υπάρχει καν ως δυνατότητα. Οπότε είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι.

Νομίζω ότι δεν γίνεται να μην ρωτήσω το εξής στην προκειμένη περίπτωση: πόσο χρονών είσαι, και πότε άρχισες να φλερτάρεις με την ιδέα, ας πούμε;

Είμαι 40, 6/1982
Το σκέφτομαι και το ειχα συζητήσει με μια γυναικολόγο που με παρακολουθούσε από τα 35 μου. Μου είχε πει πως όταν υπάρξει λόγος δηλαδή λιγοστέψουν τα ωάρια θα με ενημερώσει στον ετήσιο έλεγχο να κάνω.

Στα 39 χώρισα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θέλω παιδιά, αλλά δεν ήθελα να επηρεαστώ στις επιλογές μου στις σχέσεις ή να το μετανιώσω αργότερα και το έκανα. Αφορμή ήταν η προσπάθεια του αδελφού μου με τη γυναίκα τoυ για εξωσωματική. Δυσκολεύονται. Έτσι το αποφάσισα τελικά.

Δηλαδή, δεν ήταν μετά από πρόταση της γιατρίνας. Η γιατρίνα μόνο σε ενημέρωσε για τη δυνατότητα; Πώς έγινε;

Όχι η γιατρίνα εκείνη μου είχε πει κάποια βασικά επειδή εγώ την είχα ρωτήσει σχετικά όταν είχα γίνει 36. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη αν θα με ενημέρωνε η ίδια και πότε. Τί περίμενε ακριβώς. Την έκανα σε άλλο γυναικολόγο που ειδικεύεται σε εξωσωματικές και για να μου απαντήσει στο ερώτημα πότε να κάνω μου ζήτησε να κάνω μια εξέταση AMH λέγεται. Γονιμότητας. Βρήκε ούτε πολύ καλά ούτε κακά τα αποτελέσματα για την ηλικία μου και μου σύστησε να την κάνω άμεσα. Λίγο πριν μου το χε προτείνει τυχαία, κι ο ψυχίατρος που επισκέφθηκα μια φορά για μια αγωγή λεγοντας μου μην έρθεις σε παρακαλώ σε λίγα χρόνια μετανιωμένη και σε βασανίζει αυτό, κάνε κατάψυξη.

Μάλιστα. Έχω την εντύπωση ότι οι γυναικολόγοι που δεν ασχολούνται με την εξωσωματική ειδικά, είναι αντίθετοι, με τη λογική “οι περισσότερες δεν τα χρησιμοποιούν τελικά”, που είναι τελείως λογική γιατρού. Βασίζονται στην στατιστική δηλαδή, και δεν βλέπουν τη συγκεκριμένη γυναίκα απέναντί τους.

Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα το σκεπτικό της. Πάντως δεν είναι γνωστό και υπάρχει κ μεγάλη προκατάληψη και φόβος ότι μπορεί να παθεις διαφορά με τις ορμόνες ή τυχόν παιδί να βγει προβληματικό. Κάτι που δεν ισχύει.

Από ποιον/ποιους άκουσες τέτοια;

Από όλες και ολους τους φίλους όταν τους το έλεγα. Κανένας δεν ήξερε καλά. Και γι αυτό και έγραψα. Και δεν το χα πει στη μητέρα μου για να αποφύγω τη γκρίνια!😋🙃

Γκρίνια που αυξάνονται οι πιθανότητες να δει εγγονάκι;

Αααχ δεν ανοίγω τέτοιες συζητήσεις!!! 😂 Θα γκρινιάζει ποιος ξέρει για πόσο! Δεν την μπορώ! Γκρίνια που δεν έχω κάνει ακόμα! Της λέω να υιοθετήσει αφού θέλει τόσο αλλά τσαντίζεται! 😋

Τώρα το ξέρει;

Ναι. Δεν είπε τίποτα.

Τίποτα; Τι εννοείς τίποτα;

Ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Γκρίνιαξε λίγο που δεν της τα λέω. Εγκαίρως.

Μου φαίνεται πολύ περίεργο. Αν της το έλεγες “εγκαίρως”, λες να προσπαθούσε να σε αποτρέψει;

Όχι, αλλά θα γκρίνιαζε που χώρισα και δεν παντρευομαι να κάνω παιδί κ είμαι αντισυμβατική κ μου τα έλεγε και βαριόμουν…

Οι κοντινοί σου πώς αντέδρασαν; Πέρα από αυτά που είπες ήδη. Ήσουν αφορμή για να ενημερωθούν περισσότερο; Άλλαξαν κάποιοι γνώμη;

Ναι! Ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μου τέσσερις κοπέλες. Φίλες στο Fb. Κάποιες τις ξέρω κάποιες όχι. Μου είπαν μπράβο και ζήτησαν πληροφορίες.

Γι’αυτό είμαστε εδώ, να ενημερώσουμε όσο πιο πολλές γίνεται. Η μεγάλη μου ερώτηση ειναι: νιώθεις ανακούφιση Ελευθερία; Τι νιώθεις;

Νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια ναι! Ένα λιγότερο αγχος όταν θυμάμαι την ηλικία μ βασικά αυτό ήταν το μόνο πιο έντονο νομίζω πέρα απ την κοινωνική πίεση π οκ… δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Η διαδικασία ή ίδια πώς σου φάνηκε; Με ποιο κριτήριο αποφάσισες πού να πας;

Πήγα σε μια κλινικη ενός γιατρού που θεωρείται ο πιο επιτυχημένος στις εξωσωματικές, με το σκεπτικό ότι θα είναι καλύτερος και αν είναι θα κάνω μετά και την εξωσωματική εκεί. Παράσχος λέγεται. Η διαδικασία υποτίθεται είναι απλή, αλλά δεν ήταν και τόσο! Είχε μια μικροταλαιπωρία. Κι ήταν ακριβή!

Μου είχα πει 1600€ η επέμβαση 400€/έτος η κατάψυξη και 1000€ τα φάρμακα αν δεν περάσεις επιτροπή για να στα δικαιολογησει το ΙΚΑ που είναι πολυυυ χρονοβόρο θέλει καμένα εξάμηνο και πολύ δύσκολο. Και ενώ είχα μαζέψει 3000 όταν ξεκίνησα μου είπα χρειάζονται κι άλλα φάρμακα για να ωριμάσουν περισσότερο τα ωάρια και έδωσα άλλα 1000€! 😅

Βασικά, η διαδικασία και τα χρήματα είναι ολόιδια με της εξωσωματικής – απλώς σταματάει νωρίτερα. Είναι κάτι που δεν είναι σαφές και είναι σημαντικό να πούμε. Τα ίδια φάρμακα, η ίδια διαδικασία.

Ναι. Έτσι είναι. Το ίδιο ακριβώς. Υπάρχει η επιλογή να μην πάρεις ορμόνες και να πηγαίνεις κάθε μήνα να το κάνεις μέχρι να κρατήσουν αρκετά ωάρια. Αλλά ποιος το κάνει αυτό; Και δεν ξέρω και τί κόστος έχει… αν χρεώνουν κάθε μήνα επέμβαση… Αλλά αν φοβάται κάποια δεν θέλει τις ενέσεις, γίνεται.

Ποιος σου έκανε τις ενέσεις; Ή τις έκανες μόνη σου;

Εγώ τις έκανα μόνη μου. Αλλά είμαι θαρραλέα γενικά. Κ τις έκανα κι αργά κ πονούσα λιγότερο μόνη μ απ ότι στον γυναικολόγο όταν πήγαινα. Μπορείς να πας και στο φαρμακείο.

Θέλει όμως συγκεκριμένη ώρα και είναι προς το τέλος πολλές. Μέχρι και 5 έκανα σε μια μέρα. Καλύτερα μόνη. Αυτο ωστόσο ήταν η ταλαιπωρία. Πρήζεσαι. Πονάει λιγάκι το φάρμακο. Κ η διάθεση λίγο επηρεάζεται νομιζω. Και πριν και μετά για λίγο καιρό. Και τρέχεις και μέρα παρά μέρα για υπέρηχο στον γυναικολόγο για 15 μέρες που διαρκούν οι ενέσεις. Μετά τίποτα βέβαια. Αφού την κάνεις.

Εδώ να πούμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά, ναι; Εσύ περιγράφεις αυτά που πέρασες, που είναι μεν κοινά, αλλά δεν είναι απαραίτητα υποχρεωτικά σε όλες τις περιπτώσεις. Εξαρτάται από διάφορα, όπως πχ πόσα ωοθυλάκια έχεις και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται. Εσύ έκανες έναν κύκλο, σωστά;

Ναι! 7 ώριμα ωάρια κατέψυξα. Από 8-10 είναι καλά. Αν θέλεις περισσότερα μετα από τρεις μήνες μπορείς ξανά άλλο κύκλο.

Η διαδικασία της λήψης πώς ήταν;

Πολύ χαλαρή, νηστική εισαι, πρωί, σου κάνουν μέθη, τα παίρνουν, αναίμακτα, δεν έχεις ουλές κλπ ξυπνάς, συνερχεσαι και φεύγεις κυρία. Λιιιγο αιματακι μπορεί να έχεις μετα σαν τα τελειώματα της περιόδου. Τίποτε άλλο. Και το βάρος μέχρι να ξεφουσκώσεις απ τις ενέσεις. Όταν έρθει κανονικά η περίοδος ηρεμείς. Το πριν είναι η ταλαιπωρία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, άκουσες κανένα σχόλιο από γιατρό ή ιατρικό προσωπικό που ήταν “κάπως”; Προσβλητικό, ή υποτιμητικό; Ή είναι συνηθισμένοι και είναι τυπικοί όλοι;

Όχι ίσα ίσα, συζητούσα με μια νοσοκόμα γιατί όλες είναι γυναίκες πλην του γιατρού… Και της έλεγα να γίνει χειρουργός! Ήταν γλυκύτατη και με πρόσεχαν όλοι. Κι ο γιατρός.

Θα κανεις άλλο κύκλο για να το σιγουρέψεις, λες; Ή ό,τι έγινε, έγινε;

Ό,τι έγινε, έγινε! Καλά είναι 7, κι ένα μπορεί να αρκεί. Είναι ακριβό για μένα για δεύτερη φορά και το βρήκα ταλαιπωρία. Μικρή μεν δεν το λέω για να αποθαρρύνω, φαίνεται άλλωστε απ τη διαδικασία, αλλά οκ δεν είναι και για κάθε τρεις μήνες! Αν και μου είπαν μπορώ ν αποφύγω τις ενέσεις και να κάνω πιο ήπια θεραπεία με χάπια που δίνει λιγότερα ωάρια για να συμπληρωσω δύο τρία. Ίσως αργότερα το σκεφτώ. Τώρα είναι πολύ πρόσφατο.

Με δυσαρεστεί που δεν συνταγογραφείται από το ΙΚΑ αυτό θα ήθελα να αναδειχθεί! Προφανώς είναι επιλογή μας, δεν είναι απαραίτητο και δεν εξυπηρετεί στην πολιτική αύξησης των γεννήσεων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις παραδοσιακά, αλλά ως πρόληψη είναι σωτήριο για τις γυναίκες. Αφαιρεί ένα σημαντικό αγχος, προσφέρει ασφάλεια, μπορεί να κάνεις παιδί ενώ δεν θα μπορούσες… Αν ήταν πιο διαδεδομένο πολλές γυναίκες θα ωφελούνταν.

Συμφωνώ. Νομίζω ότι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό γιατί βασικά δίνει ελευθερία στις γυναίκες, και ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να γεννήσουν σώνει και ντε, δεν θέλουμε και να αποφασίζουν μόνες τους το πότε. Οπότε μένει σαν λύση ανάγκης, και δεν ενθαρρύνεται, γιατί αυτές που θα έπρεπε να το κάνουν τελικά, είναι οι 25άρες.

Ναι! Αν δεν μας πίεζε αυτό πολύ λιγότερες θα παντρεύονταν και θα γεννούσαν μικρές θεωρώ.

Και μιας και είπες 25χρονες. Κάτι ακόμα σημαντικό! Τα θεσπισμένο από τον νόμο χρονικά όρια φύλαξης των κατεψυγμένων ωαρίων. Ο γιατρός μου μου είπε ρητά ότι διατηρούνται επ αόριστον αλλα ο νόμος προβλέπει μέχρι 5+5 χρόνια. Αυτό περιορίζει τις επιλογές και στην ηλικία. Δεν πας στα 25 αν είναι να τα χεις μέχρι τα 35 γιατί μέχρι τότε θα μπορείς να συλλάβεις λογικά. Πας αναγκαστικά μετα τα 35.

Σωστά, αυτό με τα δέκα χρόνια είναι ακατανόητο εντελώς.

Ναι! Αν δεν υπάρχει λόγος πρέπει να αλλάξει! Να το κάνουμε στα 25 να τελειώνουμε.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση! Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω μια καλή ευκαιρία για επιπλέον ενημέρωση.

Κι εγώ το ελπίζω και ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία να ενημερωθούν περισσότερες γυναίκες!

14
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.