Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η Βίκυ Αδάμου, σκηνοθέτρια του σατιρικού “Ανδρόγυνου”, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η γυναίκα δεν είναι κτήμα κανενός

Add to My Favourites

No account yet? Register

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η ανατρεπτική παράσταση της Βίκυς Αδάμου και της Χριστίνας Σαμπανίκου επιστρέφει στο Vault έως και τις 2 Νοεμβρίου. Η μαύρη κωμωδία που συνδυάζει το stand up, τον αυτοσχεδιασμό, την παντομίμα και το σωματικό θέατρο «Ανδρόγυνο» επιστρέφει τα Δευτερότριτα μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου, για έναν ακόμη κύκλο παραστάσεων στο Vault Theatre Plus. Το ευρηματικό έργο που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από κριτικούς και κοινό σε παραγωγή της Life After Death Theatre Company μιλάει για την πατριαρχία και την έμφυλη βία, σατιρίζοντας τα στερεότυπα μίας συντηρητικής κοινωνίας. Συζητήσαμε με την σκηνοθέτρια, Βίκυ Αδάμου, για το εγχείρημα και το αποτύπωμα της παράστασης σε έναν πατριαρχικό κόσμο.

Βίκυ Αδάμου

Θα μας πείτε δυο λόγια για την πλοκή του έργου;

Ένα ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ που έχει δοκιμάσει τα πάντα για να σώσει τον γάμο του, παραδίδεται στα χέρια της Επιστημονικής Κοινότητας, η οποία χρησιμοποιεί τα σώματά τους για να παρουσιάσει στον κόσμο ιστορίες άλλων ζευγαριών.

Γιατί περιγράφετε την παράσταση με το φραστικό σύνολο “κουρασμένες λέξεις”;

Συνθέτω, εδώ και λίγα χρόνια, μια λίστα με εκφράσεις και έννοιες που δεν λένε τίποτα πια, που από την επανάληψη και την ασυνείδητη χρήση έχασαν την πρωτοτυπία τους και τη δύναμή τους, φράσεις ολόκληρες όπως: «Γροθιά στο στομάχι», «μυθιστόρημα κόλαφος», «γαϊτανάκι των αισθήσεων» κ.ά. Ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο που να σχολιάζει το κενό που προκύπτει, όταν συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το σχήμα, αλλά έχουμε χάσει την ουσία.

Πότε και πώς εμπνευστήκατε για ένα τέτοιο έργο και πώς προχώρησε η συνεργασία σας;

Όλα ξεκίνησαν από ένα σκίτσο. Ζωγράφισα τον Γιάννη (Οικονομίδη) και εμένα με περούκες μπαρόκ. Ήθελα να φτιάξω μια παράσταση για τους τρεις μας και να τη στηρίξω στα δυνατά μας κομμάτια που είναι η κίνηση και ο αυτοσχεδιασμός. Ωστόσο, οι παραστάσεις μας είναι πολύ προσωπικές και μεταφέρουν βιώματα όλων των συντελεστών.

Με αφορμή το #Metoo που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια και στον καλλιτεχνικό χώρο, τι περιστατικά σεξισμού έχετε βιώσει εσείς ως συγγραφέας\σκηνοθέτης\ηθοποιός τα τελευταία χρόνια;

Δεν θα ήθελα να το διαχωρίσω, ως γυναίκες βιώνουμε σεξισμό από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε. Μέσα και έξω από το σπίτι, μπορεί -και αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο- ακόμα και στα όνειρα που κάνουμε. Όσες τολμάμε να ονειρευτούμε. Ακούγομαι σκληρή; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τη δημιουργία του έργου δεν είχα καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το θέμα, πόσο βαθιά μας έχεις επηρεάσει. Ο συνδυασμός γυναίκα/καλλιτέχνης βέβαια κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Βίκυ Αδάμου

Πώς η κωμωδία λειτουργεί για εσάς ως μηχανισμός κατανόησης και εν τέλει αποτίναξης στερεοτύπων;

Η κωμωδία σε ανοίγει, ενώ δημιουργεί την αισθητική απόσταση για να δούμε και να αντέξουμε τη δύσκολη πλευρά των πραγμάτων.

Πιστεύετε ότι το χιούμορ είναι τρόπος να επικοινωνήσουμε φεμινιστικά μηνύματα;

Το χιούμορ είναι φάρμακο, αλλά η ασυνείδητη χρήση του πολλές φορές το μεταμορφώνει σε δηλητήριο. Κάνοντας χιούμορ μπορεί να προσβάλεις ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτες ομάδες. Το «πολιτικά ορθό» μας φέρνει σε αμηχανία, αλλά και η χρήση του χιούμορ χρειάζεται να ξανά μελετηθεί.

Πώς και γιατί συνεργαστήκατε με τη Συμμαχία των Φύλων- Gender Alliance Initiative;

Οι άνθρωποί της είναι χρόνια φίλοι μου, γνωρίζω την ποιότητα και το προσωπικό ενδιαφέρον τους από την αρχή της κινητοποίησης τους και έχουν την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη μου.

Γιατί επιλέξατε τον αυτοσχεδιασμό και το σωματικό θέατρο ως μέσα για μια τέτοια παράσταση και όχι μια πιο κλασική προσέγγιση, επικεντρωμένη στις λέξεις, χωρίς stand up και έντονη σωματικότητα;

Είμαι πολλά χρόνια στο χώρο και εργάστηκα κυρίως σε ομάδες. Ξεκίνησα με το χοροθέατρο της Αντιγόνης Γύρα και, ακόμα και σήμερα, είμαι ένας από τους Κινητήρες του, ενώ παράλληλα δούλευα στην Ομάδα Δράσις του σκηνοθέτη και χορογράφου Βασίλη Μυριανθόπουλου, ο οποίος είναι «βαπτισμένος» στην ποπ κωμωδία. Έχω, ακόμα, συνεργαστεί με τους Splish Splash του Johnny O., που συνδυάζει την παντομίμα με την αισθητική του βωβού κινηματογράφου. Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία, κράτησα πάρα πολλά στοιχεία που με βοήθησαν να βρω τη δική μου σκηνοθετική γλώσσα. Έτσι έφτασα να συνθέσω αυτό το ιδιαίτερο θέαμα. Ωστόσο, δεν έχω κάνει ποτέ stand up comedy, είναι όμως κάτι που προσπαθούσα χρόνια να πείσω τη Χριστίνα (Σαμπανίκου) να κάνει. Αρχικά, ήταν να γίνουν δύο ξεχωριστές παραστάσεις. Με τον Γιάννη [Johnny O] δουλεύω χρόνια, ήμασταν ντουέτο στη δραματική σχολή, τον εμπιστεύομαι και με εμπιστεύεται, είναι η μαγεία του να δουλεύεις με συνεργάτες που σε προχωρούν πέρα από εκεί που θα έφτανες σόλο.

Ελληνίδες σκηνοθέτριες\σκηνοθέτες και (θεατρικές) συγγραφείς που θαυμάζετε- εν ζωή ή μη.

Θαυμάζω πολύ δημιουργούς που συνδυάζουν τον διπλό ρόλο να είναι εντός και εκτός σκηνής, μεταφέροντας εκεί το μεγαλείο της προσωπικότητάς τους, της ματιάς τους στον κόσμο όπως: ο Νίκος Καραθάνος, η Λένα Κιτσοπούλου, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και πολλοί άλλοι, απλώς πρόσφατα ασχολήθηκα μεσα απο μια έρευνα που έκανα πάνω σε αυτή τη δύσκολη ισορροπία.

Πόσο δύσκολο είναι για μια τέτοια παραγωγή, γυναικοκρατούμενη και γυναικοκεντρική, να κερδίσει δημοφιλία σήμερα;

Η παράσταση έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως και συνεχίζει λόγω αυτής της αγάπης, γιατί δεν έχει άλλο μέσω υποστήριξης. Οι άνθρωποι του Vault theatre plus μας στηρίζουν, επίσης, από την αρχή αυτής της επινόησης.

Tι αποτύπωμα θέλετε να αφήσει το έργο σας;

Είναι το μόνο έργο στο οποίο αφέθηκα να γίνει και λίγο «διδακτικό» προς το τέλος και αυτό γιατί θέλησα να βάλουμε όλα τα μέσα για να περάσει το μήνυμα ότι η γυναίκα δεν είναι κτήμα κανενός.

Επίσης, θέλω να αφήσει πίσω της και έναν μικρό πνεύμονα από δέντρα στον Υμηττό. Στις 4 Δεκεμβρίου συμμετέχουμε, με έσοδα που έχουν μαζευτεί από την παράσταση, στην δεντροφύτευση που θα γίνει με τη συνεργασία του Let’s do it Greece και το σύλλογο εθελοντών δασοπροστασίας Αργυρούπολης-Ελληνικού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη από 19 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου

Ώρα: 21:15

Χώρος:Vault Theatre Plus, Mελενίκου 26, (Γκάζι) Βοτανικός

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxoros-vault/androgyno/

Κρατήσεις: 213 0356472 – 6949534889

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας/ Ατέλειες)

Μια παραγωγή της Life After Death Theatre Company. 

Mε την επιστημονική υποστήριξη και βιωματική συνεργασία με την Συμμαχία των Φύλων- Gender Alliance Initiative.

11
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.