Add to My Favourites

No account yet? Register

Στο πλαίσιο μιας από τις καλύτερες ερευνητικές δημοσιογραφικές αποστολές του, το ΟpenDemocracy έστειλε το 2020 γυναίκες δημοσιογράφους σε κέντρα συνδεδεμένα με την αντιεκτρωτική οργάνωση “HeartBeat International” σε 18 χώρες για να ερευνήσουν την δράση αντιεκτρωτικών ακτιβιστών.

Οι δημοσιογράφοι παρίσταναν ευάλωτες γυναίκες που επιθυμούσαν να τερματίσουν κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και η έρευνα ήταν σοκαριστική, καθότι αποκάλυψε όχι μόνο στενούς δεσμούς της διεθνούς, συντηρητικής οργάνωσης με τον τραμπικό Λευκό Οίκο αλλά και μια πληθώρα πληροφοριών για το τι ακριβώς λένε τα κέντρα αυτά σε γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε έκτρωση, παριστάνοντας ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης:

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι άκουσαν ότι “Η άμβλωση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ψυχικών ασθενειών”, “μια γυναίκα χρειάζεται τη συγκατάθεση του συντρόφου της για να έχει πρόσβαση στην άμβλωση”, ότι “τα νοσοκομεία θα αρνηθούν να αντιμετωπίσουν ιατρικές επιπλοκές από την έκτρωση” ,το προσωπικό ενθάρρυνε τις γυναίκες να καθυστερήσουν την άμβλωση και την επείγουσα αντισύλληψη, είδαν εκπαιδευτικό υλικό που ισχυριζόταν ότι “τα προφυλακτικά δεν κάνουν καλή δουλειά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και ότι “η άμβλωση αυξάνει τους κινδύνους των γυναικών να κακοποιήσουν τα παιδιά τους”, άκουσαν προτάσεις ακόμα και για το ότι η άμβλωση μπορεί να κάνει τον σύντροφό τους ομοφυλόφιλο.

Στην Ιταλία, μια δημοσιογράφος πληροφορήθηκε, όχι μόνο ότι η άμβλωση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά ότι η απόκτηση παιδιού μπορεί να θεραπεύσει σοβαρές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας. Στην Ισπανία, μια άλλη δημοσιογράφος έλαβε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι μετά από μια έκτρωση μια γυναίκα είναι «144% πιο πιθανό» να κακοποιήσει σωματικά τα παιδιά της. Στην Αργεντινή, η γυναίκα που υποκρίθηκε πως πήγε για έκτρωση ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και στο κέντρο της απάντησαν ότι “τωρα είσαι θύμα, αλλά το να κάνεις έκτρωση θα σε έκανε μέρος της ίδιας βίας που έζησες”

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από την ACAI, η οποία αντιπροσωπεύει τις κλινικές αμβλώσεων, το 89% των Ισπανών γυναικών δήλωσε ότι ένιωσε παρενοχλημένο ενώ προσπαθούσε να βρει πρόσβαση σε μια κλινική αμβλώσεων και το 66% δήλωσε ότι ένιωσε ότι απειλείται.

Η Αμερικανική Εθνική Έρευνα Βίας στις Κλινικές το 2018 ρώτησε κλινικές πόσο συχνά αντιμετωπίζουν δραστηριότητα κατά των αμβλώσεων εντός ή εκτός του χώρους τους, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών και διαδηλώσεων. Σχεδόν το 24% των κλινικών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δράσεις κατά των αμβλώσεων στις εγκαταστάσεις τους σε καθημερινή βάση. Το 38,9% ανέφερε ότι τέτοια δραστηριότητα εμφανίζεται σε εβδομαδιαία βάση. Ένα επιπλέον 25% των κλινικών αναφέρει περιστασιακή δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κλινικών (87%) αναφέρει ότι αντιμετώπισε κάποιο είδος δράσης κατά των αμβλώσεων το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Εντός του κλίματος αυτού, τα νέα ότι η Ισπανία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ποινικοποίησης της παρενόχλησης και του εκφοβισμού γυναικών που προχωρούν σε έκτρωση, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα, σκάει σαν φεμινιστικός κεραυνός εν αιθρία.

Καθώς η νομοθεσία συζητούνταν, ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων από την πλατφόρμα Right to Life συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γερουσία ενάντια στην «ποινικοποίηση» των διαμαρτυριών τους.

Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στον ισπανικό ποινικό κώδικα, που τιμωρούν τους ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων που προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους με φυλάκιση έως και ενός χρόνου. Το μέτρο προτάθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και θα τεθεί σε ισχύ αφού δημοσιευθεί στην αντίστοιχη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όποιος προσπαθεί «να εμποδίσει [μια γυναίκα] από το να ασκήσει το δικαίωμά της να διακόψει οικειοθελώς την εγκυμοσύνη» μέσω «ενοχλητικών, προσβλητικών, εκφοβιστικών ή απειλητικών πράξεων» θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από τρεις έως 12 μήνες ή κοινωφελή εργασία, αναφέρει το κείμενο του νόμου.

Στην πράξη, αυτή η ισπανική νομοθεσία ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες έξω από κλινικές αμβλώσεων. Η απαγόρευση ισχύει επίσης για την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε κλινικές αμβλώσεων, αν και εκεί μπορεί να συντρέχουν και άλλα αδικήματα, ενώ για τα ίδια αδικήματα των επαγγελματιών υγείας που εκφοβίζουν γυναίκες συντρέχουν αδικήματα όχι μόνο ποινικού αλλά και ιατρικού δικαίου.

Οι Ισπανίδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, με τους «περισσότερους» μαιευτήρες-γυναικολόγους του δημόσιου τομέα να αρνούνται να πραγματοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες, δηλώνει η ένωση γιατρών Organisation Médica Colegial (OMC) στη Guardian.

Όσον αφορά την ελληνική προσπάθεια καταπάτησης των γυναικείων αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, τα Ελληνικά Hoaxes αποδόμησαν έναν έναν τους ισχυρισμούς που αναγράφονταν στην αφίσα του αντιεκτρωτικού κινήματος “αφήστε με να ζήσω” όπως αφισοκολλήθηκε στις 13.01.2020 στο μετρό, γράφοντας ότι πρόκειται για ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Τα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα δέχονται πλέον επίθεση από άκρη σε άκρη της Γης. Πρώτη φορά στην Αμερική απειλείται το νομοθετικό κεκτημένο της εμβληματικής απόφασης Roe v Wade ενώ η Πολωνία μετράει ήδη νεκρές γυναίκες συνεπεία της απαγόρευσης των αμβλώσεων που ισχύει από τον Οκτώβριο ήδη του 2020 στη χώρα. Η κίνηση της Ισπανίας είναι μια κίνηση πρωτοπόρα για τα χρονικά που ζει ο γυναικείος, παγκόσμιος ακτιβισμός και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

20
8

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.