Add to My Favourites

No account yet? Register

Mίλησε. Έχει μια νίκη στο ενεργητικό της αφού πρωτοδίκως ο κακοποιητής της καταδικάστηκε. 

Η Ε. κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συγγενή της ενώ πήγαινε δημοτικό. 15 χρόνια μετά, στράφηκε στη δικαιοσύνη και πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Έργο της Ε., με τίτλο “my head today” από την σελίδα speak up too.

Όπως διαβάζουμε στο blog της: 

“Στη δίκη που εκδικάστηκε σε α΄ βαθμό τον Ιανουάριο του 2019, η Ε. βγήκε νικήτρια. Παρά τον απαξιωτικό λόγο της εισαγγελέως, η οποία απευθυνόταν προς την Ε. και σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη σε κάποιες περιπτώσεις, η Ε. αντιμετωπίστηκε με σεβασμό από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος δίνοντας έμφαση σε όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και στη μαρτυρία της, απέδειξε με τις ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο, τόσο τις αντιφάσεις του, όσο και την ενοχή του. 

Ο θύτης καταδικάστηκε σε 3 χρόνια με αναστολή, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου σύννομου βίου. Αποδείχθηκε όμως μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πως υπάρχει η δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης ακόμη και αν υπάρξει καταγγελία μετά από πολλά χρόνια, έτσι ώστε ο θύτης να αντιμετωπίσει τις ευθύνες των πράξεών του. Πως δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσει ένα άτομο για τη σεξουαλική κακοποίηση στην οποία το υπέβαλαν, ακόμη και αν η υπόθεση του στα πλαίσια της ποινικής δικαιοσύνη κοντεύει να αγγίξει την παραγραφή του αδικήματος”.

Όταν μιλάμε για κινήματα, για “σπάσε τη σιωπή σου”, για “να καταλάβουν οι γυναίκες ότι δικαιώνονται” δεν μιλάμε κούφια, ούτε μιλάμε για θεωρίες. Μιλάμε για κανονικές, πραγματικές γυναίκες που μπαίνουν στη διαδικασία να κυνηγήσουν δικαίωση και να φέρουν τους κακοποιητές αντιμέτωπους με τα εγκλήματά τους. Αυτό ακριβώς έκανε η Ε. και τώρα καλείται να ξανααντιμετωπισει τον κακοποιητή της στη δικαστική αίθουσα στις 19/1 του 2021. 

Η υπόθεση αυτή είναι αφορμή για το στήσιμο αυτής της πλατφόρμας που έχει διττό στόχο. Απ’τη μία να μαζευτούν χρήματα για το δεύτερο γύρο, απ’την άλλη να δοθεί κουράγιο στις γυναίκες που σκοπεύουν να προχωρήσουν όπως η Ε. Ενημερώνοντας για την πορεία της υπόθεσης, δείχνοντας τη διαδικασία και σκιαγραφόντας την πραγματικότητα ενός ανθρώπου που τελικά κινεί το μηχανισμό της δικαιοσύνης χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος, η Ε. δίνει μια εικόνα σε όλες εκείνες που σκοπεύουν να προχωρήσουν όπως εκείνη. 

Όπως το έθεσε η ίδια: 

“Μου είχαν μιλήσει για τον άγνωστο με τις καραμέλες στο πάρκο, μου είχαν πει τί και ποιόν να προσέχω εκτός σπιτιού. Κανείς δεν μου είχε πει πως μπορεί να μου συμβεί αυτό στο σπίτι μου, την ώρα που κοιμάμαι, την ώρα που κάνω μπάνιο. Ναι, κι όμως συμβαίνει στα ίδια τα σπίτια μας. Συμβαίνει από ανθρώπους που ξέρουμε και αυτό κάνει δυσκολότερο το να το συνειδητοποιήσουμε. Κάνει ακόμη δυσκολότερο το να μιλήσουμε γιατί κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, κανείς δεν θέλει να το δεχτεί αυτό και να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα. Εγώ πήρα την απόφαση 15 χρόνια μετά και λίγο πριν την πλήρη παραγραφή του αδικήματος υπέγραψα τη μήνυση ενάντια σε μέλος της οικογένειας μου. Την πρώτη μέρα κοιμήθηκα με τη μήνυση κάτω από το μαξιλάρι μου. Την ημέρα που πέρασα την πόρτα του δικηγόρου, ήταν η μόνη φορά μετά από τόσα χρόνια που ένιωσα ότι κερδίζω τη φωνή μου.”

Ελπίζουμε η Ε. να δικαιωθεί και στο εφετείο. 

Αν θέλετε να συνδράμετε οικονομικά, δείτε την πλατφόρμα της

Για περισσότερες λεπτομέρειες υπόθεσης, δείτε εδώ. 

Εδώ   μιλά για την ιστορία της στην Άννα Νινή από το omniatv.

2
3
3
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.