Add to My Favourites

No account yet? Register

Tα AirTags πρέπει να είναι ο τεχνολογικός παράδεισος των αφηρημένων. 

Η αγορά τους είναι πάρα πολύ δελεαστική όταν, τη στιγμή που κάθεσαι για λίγα λεπτά ύστερα από μια ολόκληρη μέρα τρεξίματος, σου πετάγεται μια σχετική διαφήμιση που ξεκινά με τη φράση “κουράστηκες να ψάχνεις όλη μέρα τα κλειδιά σου\το πορτοφόλι σου\το κινητό σου;”

Σκέφτεσαι ότι χαλάλι, να διευκολυνθεί η ζωή σου, να αποδεσμευτεί η ενέργεια και ο χρόνος σου με λιγότερο από 40 ευρώ δεν είναι και ιδιαίτερα δυσάρεστη ή πολυεξοδη συνθήκη. Το AirTag είναι ένα μικρό, πολυχρησιμοποιημένο αξεσουάρ της Apple, μια μικρή συσκευή που μπορεί να ενσωματωθεί σε πορτ κλερ, σε συσκευές κινητών, σε σακίδια, τσάντες ή σε οτιδήποτε πολύτιμο ψάχνετε συχνά ξοδεύοντας χρόνο από την ημέρα και τη ζωή σας και η οποία σας ειδοποιεί είτε με ηχητικό σήμα, είτε μέσω εφαρμογής και ψηφιακού χάρτη που βρίσκονται τα πράγματά σας, μέσω της οποία επικοινωνούν πολλές ακόμα συσκευές Apple. 

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα Airtags, εκατοντάδες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι καταδιώκονται από ιχνηλάτες της Apple και λαμβάνουν ειδοποιήσεις εντοπισμού από άγνωστες συσκευές AirTag. Μια πρόσφατη έρευνα της Motherboard έφερε στο φως περισσότερες από εκατό αναφορές που ειχαν κατατεθεί στην αστυνομία των ΗΠΑ από γυναίκες και που σχετίζονται με τον εντοπισμό κλειδιών της εταιρείας. Γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι οι πρώην τους παρακολουθούσαν την κάθε τους κίνηση, γυναίκες που βρήκαν AirTags στα προσωπικά τους αντικείμενα ή κρυμμένα στα αυτοκίνητά τους, γυναίκες που στοκαρίστηκαν σε Αγγλία και Αμερική ανέφεραν ότι η χρήση Airtags ήταν μια από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής τους. 

Μετά από διαμαρτυρίες φεμινιστικών οργανώσεων, η Apple μείωσε τον χρόνο δυνατού εντοπισμού της συσκευής για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες σύνδεσης με άλλες συσκευές της εταιρείας που μπορούσαν να εντοπίσουν τοποθεσία εως και 72 ώρες μετά, αλλά δεν δήλωσε, ούτε προχωρησε σε κάποιο άλλο μέτρο για τον περιορισμό των τρομακτικών συνεπειών stalking μέσω της συσκευής. 

Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Apple. Ανταγωνιστές της, όπως η Tile και η Samsung, πωλούν επίσης τεχνολογικά εργαλεία εντοπισμού χωρίς να έχουν προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική πρόβλεψη για να εξασφαλίσουν το απόρρητο. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι έως ότου υπάρξει μια προσέγγιση σε ολόκληρη την τεχνολογική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του stalking και τη καταδίωξης, το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα θα συνεχίσουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με ρεπορταζ που δημοσιεύτηκε στο BBC τον Οκτώβριο του 2020, θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης ανέφεραν αύξηση της παρακολούθησης τους από έξυπνες συσκευές, κάμερες στο σπίτι και στα κουδούνια, βίντεο, εφαρμογές παρακολούθησης και εντοπισμού κατά τη διάρκεια του lockdown. Το συνεχές κλίμα παρακολούθησης και ο περιορισμός κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την αύξηση στις πωλήσεις έξυπνων συσκευών συνέβαλε στην αύξηση της απομόνωσης και της βίας που υπέστησαν οι γυναίκες αυτές στο σπίτι τους.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 95% της επιθετικής συμπεριφοράς, της παρενόχλησης, της υβριστικής γλώσσας και των απαξιωτικών εικόνων σε διαδικτυακούς χώρους απευθύνονται σε γυναίκες και προέρχονται από συντρόφους ή πρώην άνδρες συντρόφους

Ενώ η δυναμική της βίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια σε μια τεχνολογικά αναλφάβητη κοινωνια, η τεχνολογία επεκτείνει την εμβέλειά της βίας και δημιουργεί νέες μορφές καταχρηστικής συμπεριφοράς. Αν και δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς, οι συνέπειες της βίας που σχετίζεται με την τεχνολογία φαίνεται να είναι παρόμοιες ή και χειρότερες σε σχέση με τη βια που δεν την περιλαμβάνει και δεν την εργαλειοποιεί.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γράφουμε και ξαναγράφουμε ότι το revenge porn είναι διαδικτυακός βιασμός. Διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει τρομακτικές ομοιότητες μεταξύ των θυμάτων βιασμού\σεξουαλικής κακοποίησης και των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας που υποφέρουν και στις δύο περιπτώσεις από προβλήματα ψυχικής υγείας, άγχος ή κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες, καταφεύγουν σε καταχρήσεις ουσιών και διαλύεται με τον ίδιο βάναυσο τρόπο η προσωπική και η επαγγελματική τους ζωή.

Οι δράστες των εγκλημάτων αυτών παραμένουν στη συγκλονιστική τους πλειοψηφία οικεία πρόσωπα των θυμάτων, σύζυγοι ή σύντροφοι, με κίνητρο τον έλεγχο των γυναικών της ζωής τους μέχρι το τέλος. 

Μέσα σε όλα αυτά, οι γυναίκες ήδη βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση στο metaverse, για την νομική και κοινωνική αντιμετώπιση της οποίας δεν έχουμε καν τα εργαλεία να μιλήσουμε.

9
4
1
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.