Add to My Favourites

No account yet? Register

Καλημέρα!

Αγαπητή Λένα, τι γνώμη έχεις για το κίνημα της θετικής σκέψης; Συζητούσα τις προάλλες με μια φίλη που κάνει ψυχοθεραπεία και επειδή γενικότερα πέρασε κάποια δύσκολη φάση διάβαζε αρκετά σχετικά με το θέμα. Η ίδια θεωρεί πλέον μετά την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά και να μην μας παίρνει από κάτω. Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ. Αλλά από την άλλη μήπως είναι ουτοπικό για όσους δεν είναι εύκολο να αλλάξουν την κατάσταση γύρω τους που έχουν οριακά θέματα επιβίωσης; Ακόμα και για όσους παρόλο που μπορεί να έχουν μια δουλειά και μια ζωή που δεν δυσκολεύονται πολύ για τα βασικά δεν δημιουργεί ένα αίσθημα ενοχής; Μήπως είναι ένα “όπλο” του καπιταλισμού για να μην διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες; Που μπαίνει ο διαχωρισμός μεταξύ του προσπαθώ να νιώθω ευγνώμων που ζω και έχω την υγεία μου και μεταξύ του δαιμονοποιώ τα αρνητικά συναισθήματα και νιώθω ενοχές που τα βιώνω και τα εκφράζω; Έχει καταντήσει να θεωρείται τοξική συμπεριφορά το να εκφράζεις αρνητικά συναισθήματα και είναι λόγος να σε κάνουν οι υπόλοιποι πέρα; Θεωρητικά ερωτήματα για τα οποία α με ενδιέφερε η άποψη σου και η άποψη των αναγνωστριών.

Θα πρέπει να προσδιορίσεις τι εννοείς όταν λες «να σκέφτεσαι θετικά».

Η κουλτούρα που υπάρχει γύρω από αυτό είναι μια πολύ μονοδιάστατη και ακραία καπιταλιστική θεωρία που αποδίδει τα πάντα στην προσωπική προσπάθεια και προσωπική ευθύνη. Άρα αν είσαι φτωχός, είναι επειδή δεν μπορείς να οραματιστείς τον εαυτό σου πλούσιο. Όποιος πλούσιος το σκέφτηκε, πρέπει να έγινε πολύ πιο πλούσιος με αυτή την παπαριά. Δεν ήταν ένας, βέβαια, ήταν πολλοί, και εξακολουθούν να βγάζουν εκατομμύρια λέγοντας αυτή την παπαριά.

Η φίλη σου δεν ξέρω τι εννοεί. Μου φαίνεται απίθανο να έχει ολοκληρώσει κύκλο ψυχοθεραπείας και να έχει καταλήξει στο «να σκεφτόμαστε θετικά για να μην μας παίρνει από κάτω». Η ψυχοθεραπεία σίγουρα δεν καταλήγει εκεί. Τι βιβλία διάβασε για το θέμα, ποιο είναι το θέμα; Θα έλεγα ότι το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα μας συμβεί, όσο θετικά και αν σκεφτόμαστε, μπορεί να μας τύχει κάτι πάρα μα πάρα πολύ δυσάρεστο και τότε ναι, έχουμε κάθε δικαίωμα να μας πάρει από κάτω. Πολύ καλά θα κάνουμε. Μήπως εννοεί να μην έχουμε ροπή προς την καταστροφολογία; Γιατί ναι, ούτε το άλλο άκρο είναι καλό.

13
4
8

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.