Add to My Favourites

No account yet? Register

Με αφορμή την ερώτηση για το Baby lead weaning, ήθελα να σε ρωτήσω το εξής:
Κάποια σχολιαστρια έγραψε ότι οι περισσότεροι παιδίατροι είναι κατά, αλλά αυτή το δοκίμασε και διάβασε οδηγίες απο facebook group (!!!). Όταν εγώ θήλαζα έκανα το λάθος να μπω σε ομάδα υποστήρηξης θηλασμού και τυχαίοι άνθρωποι έδιναν συμβουλές να παρακαμπτούν οι συμβουλές του γιατρού για να μην πάθει το παιδί σύγχηση θηλών, να μην πάρει το χ και το ψ φάρμακο η μητέρα για να μην περάσει στο γάλα και διάφορα άλλα.
Και αναρρωτιέμαι, πώς γίνεται να εφαρμόζεις στο παιδί σου κάτι που οι γιατροί όχι απλά δεν συνιστούν, αλλά είναι και κατά. Πώς γίνεται να παρακάμπτεις οδηγίες γιατρού και να ακους ανθρώπους από ένα γκρουπ στο Facebook. Και αυτό προχωράει σε πολλά θέματα, πχ, σε εμβολιασμό, σε αντιβιωτικά και φάρμακα (ναι, έχω ακούσει πολλούς γονείς να μην δίνουν αντιβίωση σε παιδί γιατί χαλάει το έντερο).
Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Φταίνει οι γιατροί που δεν εξηγούν αναλυτικά με επιχειρήματα, παραθέτοντας ωμά τους κινδύνους (ναι, ο πνηγμός είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου από ατύχημα στα παιδία έως 3 χρονών). Φταίει η παιδεία; Προσπαθώ να καταλάβω, πραγματικά τι οδηγεί τον κόσμο να αγνοεί οδηγίες γιατρών και να κάνει του κεφαλιού του όταν πρόκειται για παιδιά, και καμία λογική εξήγηση δεν βρίσκω.

Τώρα χρειαζόμαστε μια παιδίατρο να συμβάλει αλλά ακόμα και το «οι περισσότεροι γιατροί είναι κατά του blw” είναι συζητήσιμο.

Απ’ όσο έχω καταλάβει (κι αν υπάρχει ειδικός, ας μας διαφωτίσει) οι γιατροί δεν είναι κατά. Αλλά δεν είναι υπέρ, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες για να είναι βέβαιοι ότι είναι κάτι που μπορούν να προτείνουν χωρίς αναστολές. Έχει διαφορά το «είμαι κατά» με το «δεν έχω αρκετά στοιχεία να το υποστηρίξω». Για να είσαι κατά πρέπει να έχεις στοιχεία.

Για το γενικότερο πρόβλημα που αναφέρεις, η απάντηση είναι ότι συμβαίνουν πολλά ταυτόχρονα.

Η ιατρική ως πολύ παραδοσιακή επιστήμη, με την έννοια ότι είναι αρχαία, έχει ακόμα πολλά κατάλοιπα από την παλιά στάση «οι επιστήμονες κρατάνε την πληροφορία μεταξύ τους γιατί ο λαός είναι αμόρφωτος και ηλίθιος». Οι γιατροί στις περισσότερες, αν όχι όλες τις κοινωνίας, χαίρουν μεγάλης κοινωνικής αναγνώρισης και είναι δύσκολο να μην το πάρουν πάνω τους. Παράλληλα, δεν είναι όλοι καλοί, φυσικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των γιατρών και των ασθενών τους, που δυστυχώς λίγοι γιατροί αντιλαμβάνονται και παράλληλα έχουν και ως στόχο να μειώσουν. Οι περισσότεροι γιατροί δεν βλέπουν τους ασθενείς τους ως συνομιλητές. Αυτό έχει ολέθρια αποτέλεσμα στο πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τους γιατρούς.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι το σχολείο δεν έχει ως στόχο την δημιουργία πολιτών με συνείδηση και πρόθεση αμφισβήτησης. Το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.». Το «ελεύθεροι και υπεύθυνοι» κοτσαρίστηκε στο τέλος για ξεκάρφωμα, γιατί είναι προφανώς αδύνατο να γίνει όταν ο σκοπός είναι η «εθνική και θρησκευτική συνείδηση». Και το ελληνικό σχολείο ως προς αυτό είναι τρομερά πετυχημένο. Πραγματικά διαμορφώνει θρησκευτική και εθνική συνείδηση, χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν υπάρχει μαθητής που δεν έχει μάθει να φοβάται και να σιχαίνεται τους Τούρκους, δεν υπάρχει μαθητής που δεν πιστεύει ότι όλοι είναι εναντίον μας επειδή έχουμε τον Αριστοτέλη και ηλιοφάνεια. Το σχολείο, λοιπόν, όχι μόνο δεν προωθεί την πίστη στην επιστήμη αλλά ευνοεί και ενθαρρύνει την ροπή προς τις θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι όλη η Δύση μας φθονεί γιατί όλη η Δύση ασχολείται συγκεκριμένα με το τι επιπτώσεις θα έχουν οι αποφάσεις της στους Έλληνες. Από εκεί στην μεταπήδηση της άποψης «όλες οι φαρμακευτικές κονομάνε» και «όλες οι μελέτες είναι στημένες» και «μας βάζουν τσιπ για να μας ελέγχουν» ο δρόμος είναι πολύ σύντομος.

Οι θεωρίες συνομωσίας βέβαια δεν είναι ελληνικό φαινόμενος και νομίζω το ποσοστό των αρνητών στα περισσότερα κράτη είναι παρόμοιο. Ως Ελληνίδα την ελληνική εξήγηση δίνω.

9
12
5
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.