Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Aγαπητή Λένα: Μας πήρανε από το σχολείο να μας πουν ότι η μικρή μας δεν ξέρει να διαχειρίζεται χρήματα

Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπημένοι Λένα και σχολιαστές.
Η ερώτησή μου είναι αν είναι στραβός ο γιαλός ή αν εγώ στραβά αρμενίζω. Ας τα πάρω τα πράγματα από την αρχή. Και εγώ και ο άντρας μου είμαστε 48 ετών κι έχουμε μία 7χρονη κόρη.
Οι ίδιοι ως παιδιά του ΠΑΣΟΚ, μεγαλώσαμε αρκετά άνετα και κανένας από τους δυο μας δεν έχει εικόνες από γονείς να αγχώνονται για τα οικονομικά ή να κάνουν λίστες εσόδων-εξόδων κλπ.
Ακολούθως, επειδή και οι δύο βρήκαμε πολλά έτοιμα και επειδή κάναμε παιδί σε φάση που ήμασταν ΟΚ επαγγελματικά, μπορώ να πω πως κι εμείς κάπως είμαστε πιο χαλαροί σε αυτό το κομμάτι.
Πάμε στο θέμα. Η κόρη μας κάθε πρωί μας ζήταγε 50 λεπτά για να αγοράσει ένα κουλούρι στο διάλειμμα.
Επειδή μια δυο φορές το ξεχάσαμε και άλλες τόσες δεν είχαμε ψιλά, βρήκα τη μεγαλοφυή ιδέα να αλλάξω ένα πενηντάευρω σε ψιλά, να γεμίσω ένα μπολ και να το βάλω στην τραπεζαρία και μετά να είναι ευθύνη της ίδιας να παίρνει κάθε πρωί από εκεί.
Και μέσα σε 2 μήνες η δασκάλα και 2 μαμάδες μας καλέσανε να μας τα ψάλλουνε.
Πάνω κάτω αυτό που έγινε είναι πως η κόρη πήρε μία χούφτα ψιλά και την πρώτη φορά τα μοιράστηκε με την κολλητή της και τη δεύτερη φορά αγόρασε από το κυλικείο κάτι για το αγόρι που αγαπάει.
Και με πήρε και η μαμά της κολλητής και του αγοριού και η δασκάλα να μου πούνε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η στάση μας απέναντι στα λεφτά θα της βγει σε κακό, ότι είναι αμετροεπής με τα λεφτά, ότι δεν έχει ιδέα τί σημαίνει παίρνω χαρτζιλίκι και προγραμματίζω τα έξοδά μου και δεν ξέρει επίσης τί σημαίνει περιορίζομαι προκειμένου να έχω χρήματα στην άκρη. Όλα αυτά θα έπρεπε να τα ξέρει το 7χρονο…. Και σύμφωνα με τη δασκάλα οι συμμαθητές της ήδη τα κατέχουν.
Και ρωτώ. Εγώ και ο άντρας μου πώς τα μάθαμε; Δεύτερον. Πρέπει το παιδί να το προετοιμάζουμε πάντα για τα χειρότερα σενάρια της ζωής;
Τρίτον. Η γυάλα με τα λεφτά πώς σας φαίνεται σαν ιδέα;
Τέταρτον. Μα αυτό που έκανε με τη φίλη και το αγόρι δεν ήτανε πολύ γλυκιά σκέψη; Γιατί δεν μπορώ με τίποτα να βρω κάτι λάθος σε ότι μας καταλογίζουν; Επίσης να πω πως ρώτησα χίλιες φορές τη δασκάλα αν έγινε κάτι άλλο που δε μου λέει πχ δεν ξέρω, να κοκορεύτηκε με κάποιον τρόπο και μου είπε, όχι όχι ποτέ και όντως η μικρή δεν κάνει καθόλου τέτοια, αντιθέτως είναι ένα πολύ καλόκαρδο και δοτικό παιδί και πολύ πολύ συναισθηματικό και μετρημένο. Να τα γράφω και μου ήρθαν και δάκρυα στα μάτια. Φοβάμαι πως θα με κράξετε με αυτή την ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση θα διαβάσω με μεγάλη προσοχή όλες τις απαντήσεις. Να είστε όλοι καλά.

 

Μπορεί να συμβαίνουν και τα δυο: να είναι ανίκανη να διαχειριστεί χρήματα και να έχει άγνοια για την σημασία του χρήματος, και ταυτόχρονα να είναι ένα πολύ δοτικό παιδί.

Ωραία η ιδέα που αποφάσισε να δώσει τα λεφτά δεξιά αριστερά, δείχνει καλό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν έχει καταλάβει ότι τα λεφτά τελειώνουν, και πράγματι, αυτό είναι δική σας ευθύνη. Μπορεί να είναι καλός άνθρωπος που δεν ξέρει τι είναι τα λεφτά και να της αφήσετε πολλά και να τα χάσει σε έξι μήνες.

Εσείς πώς μάθατε τι; Δεν μάθατε κάτι, γιατί δεν χρειάστηκε. Μεγαλώσατε άνετα, οι γονείς σας δώσανε λεφτά, και συνεχίζετε να είσαστε άνετα και η ζωή που κάνετε δεν σας στριμώχνει οικονομικά. Αυτό δεν έγινε επειδή είσαστε παιδιά του ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή έτυχε να μεγαλώσετε σε οικογένειες που ήταν και είναι ακόμα ΟΚ οικονομικά. Έτυχε.

Η απόδειξη ότι δεν μάθατε, φαίνεται από την απόφαση σου να γεμίσεις ένα πενηντάευρω (πενηντάευρω) σε μορφή πενήντα σεντς σε ένα μπολ, σα να είναι τα λεφτά κράκερ, που και κράκερ να ήταν, πιστεύεις ότι υπάρχει παιδί που μπορεί να παίρνει ΕΝΑ την ημέρα; Και ενήλικας δηλαδή, θα τα κατάφερνε;

Δεν σε κατηγορώ που δεν μάθατε, δεν φταίτε, όπως είπαμε – έτυχε. Οι γονείς σας όμως ήταν πιο υποψιασμένοι από εσάς, και εσείς πιο υποψιασμένοι από το παιδί σας. Έτσι πάει. Οπότε πρέπει να προσέξετε πολύ, γιατί θα βγάλετε ένα παιδί ανυποψίαστο στον κόσμο.

Η διαχείριση των χρημάτων δεν είναι «προετοιμασία για τα χειρότερα της ζωής». Το χειρότερο σενάριο της ζωής είναι να πρέπει να ξέρει να διαχειρίζεται χρήματα; Ποια είναι η εναλλακτική; Να μη μάθει ποτέ πώς βγαίνουν και ότι δεν είναι άπειρα; Εσείς, όπως φαίνεται, κάνετε δουλειές που σας δίνουν αρκετά (ίσως), πώς ξέρετε ότι η ίδια θα κάνει το ίδιο με εσάς;

Το μπολ θα πετύχαινε ως τελικό τεστ, αν μπορεί να δείξει τόση αυτοσυγκράτηση μετά από όλη την πληροφορία, αλλά μου φαίνεται πολύ προχωρημένη πίστα για ένα εφτάχρονο παιδί.

Έχετε τόσα ώστε να μην χρειάζεται να δουλέψει ποτέ; Και να της φτάσουν ακόμα και με άγνοια περί διαχείρισης; Αν ναι, τότε να αλλάξετε σχολείο, και να πάει σε ένα ανάλογο της τάξης σας.

34
12
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.