Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Λένα και αγαπημένη μου ιντερνετική παρέα, είμαι 24 χρονών και πριν λιγο καιρό τσακώθηκα με μία φίλη μου. Με τη συγκεκριμένη κοπέλα έκανα πολύ παρέα τα 3 τελευταία χρόνια. Την θεωρούσα πολύ καλή μου φίλη αλλά οι τελευταίες εξελίξεις άλλα δεδομένα έφεραν στην επιφάνεια….τον τελευταίο χρόνο είχε αρχίσει να πετάει σπόντες κάθε φορά που βγαίναμε με τρίτους. Για παράδειγμα είχα πει σε μια γνωστή μας οτι κάνω χρόνια γυμναστική και γύρισε και είπε πως σιγά δεν είμαι και η τάδε (μια γνωστή γυμνάστρια), υπονοώντας πως δεν εχω σώμα αθλήτριας, που προφανώς δεν έχω γιατί δεν είμαι επαγγελματίας. Το άφησα να περασει έτσι σκεπτόμενη πως όλοι έχουμε ανασφάλειες κι εκεινη η αλήθεια είναι πως έχει μεγάλη ανασφάλεια με το σώμα της και πότε δεν έκανα αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση της. Τα πικρόχολα σχόλια άρχισαν με τον καιρό να παίρνουν όλο και περισσότερο την θέση των κοπλιμεντων οσο περνούσε ο καιρός, και γενικά να υποτιμάει και τις απόψεις μου σε συζητήσεις. Το αποκορύφωμα της όλης φάσης ωστόσο επήλθε όταν πριν από μερικούς μήνες έκανα σχέση. Τότε άρχισε να πετάει σπόντες για κοπέλες που ψάχνουν ταξιτζήδες και χορηγούς (σχόλιο το οποίο έκανε λίγα λεπτά αφού ανέφερα στην παρέα που είχαμε βγει, πως το αγόρι μου την προηγούμενη ήρθε να με πάρει με το αυτοκίνητο από το σπίτι για να βγούμε), και γενικά κάνει slut shaming αβέρτα σε κοπέλες γνωστές μας αλλά και φίλες της, ενώ φυσικά το παίζει φεμινίστρια (αλλά τον φεμινισμό θέλει να τον εκμεταλλεύεται μόνο για τον εαυτό της).

Η σταγόνα που ξεχείλισε ουσιαστικά το ποτήρι κι έβγαλε φάτσα φόρα όλη την κακία της για εμένα, ήταν οταν μου διηγήθηκε την ιστορία της με ένα παιδί που βγαίνανε ο οποίος δεν της άρεσε καθόλου σαν χαρακτήρας αλλά της ψιλοάρεσε εμφανισιακά και μου ζήτησε την γνώμη μου τι να κάνει, να το συνεχίσει ή οχι μαζί του. Επειδή μου είχε περιγράψει συμπεριφορές χειριστικές και κακοποιητικές απέναντι της, της είπα πως δεν αξίζει να ασχολείται μαζί του γιατί ο τύπος φαίνεται επικίνδυνος και πως αξίζει πολύ καλύτερα. Εντωμεταξύ είχαν βγει 3 φορές με αυτόν. Εκείνη την ώρα είπε πως και καλά δεν θέλει να περάσει μονη της το καλοκαίρι και μηπως τον κρατήσει για λίγο μέχρι να βρει κάτι καλυτερο και της απάντησα να μην τη πιάνει απελπισία και πως δεν είναι ο τελευταίος άντρας στην γη, τέτοιους δεν τους χρειάζεται. Τελικά ξεκόψανε γιατί εκείνος απομακρύνθηκε. Μετά από αυτό έμαθα από κοινή μας φίλη πως πήγαινε και έλεγε σε όλες τις φίλες-γνωστές της ότι την είπα απελπισμένη και πως το παίζω έξυπνη και αυθεντία για τα προσωπικά των άλλων! (ενώ εκείνη είναι που ζήταγε πάντα επίμονα την γνώμη μου). Και πως τώρα θα χάρηκα σίγουρα που αυτός την έφτυσε! Την πήρα τηλέφωνο και της είπα πως έμαθα αυτά που είπε και με στεναχωρησαν πολύ και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που τα είπε. Είχα όλη την καλή διάθεση για συζήτηση αλλά έβγαλε μια απίστευτη επιθετικότητα και άρχισε να μου λέει πως της κάνω slut shaming γιατί υπονόησα ότι αυτή έτρεχε πίσω από τον συγκεκριμένο γιατί είναι απελπισμένη! Όσο και να προσπαθούσα να εξηγησω, δεν άκουγε τίποτα, οπότε μετά από αυτό δεν ξαναμιλήσαμε.

Τώρα λοιπόν μαθαίνω από την κοινή μας φίλη, πως σε μια κοινή συνομιλία που έχει η πρώην φίλη μου με κάποιες άλλες φίλες της, αναφέρεται σε εμένα με ασχημο τρόπο. Προς αποσαφήνιση, έχω δει screenshots της συνομιλίας, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία να μου μεταφέρθηκαν αλλιώς αποτι ειπώθηκαν. Συγκεκριμένα με χαρακτηρίζει με μια μισογύνικη βρισιά και λέει πως κρέμομαι από το βρακί του γκομενού μου και μόλις βρήκα γκόμενο εξαφανίστηκα! Εδώ να σημειώσω πως αντί για 3 φορές την εβδομάδα που βρισκόμασταν πριν κάνω σχέση, μετά βρισκόμασταν συνηθως μία και στο τέλος σχεδόν καμία, καθώς όποτε της πρότεινα έλεγε πως δήθεν έχει κανονίσει και μπορούσε μόνο συγκεκριμένη μέρα και ώρα που ήξερε από πριν πως εγώ δεν μπορούσα, πράγμα που πιστεύω το έκανε επίτηδες για να βγαίνει να λέει τώρα αυτά. Να προσθέσω πως ουκ ολίγες φορές γενικότερα η συγκεκριμένη με είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή για να κανονίσει ραντεβού με γκομενάκι. Όσες φορές έκανε σχέση ήταν σε φάση “δεν ξέρω πότε μπορώ να σας δω γιατί τώρα έχω σχέση”, αλλά μάλλον την βόλευα που όλα αυτά τα χρόνια ημουν single και είχα περισσότερο χρόνο για εκείνη.
Στην συνέχεια σχολίασε με τις φιλενάδες της το γεγονός πως είχαμε ανεβάσει με το αγόρι μου κάποιες φώτος στα social, κι έλεγε πως είμαι ένα πάρα πολύ ανασφαλές ατομο που έχω ανάγκη επιβεβαίωσης και διαφημίζω σε όλους τον γκόμενο μου, ο οποίος δεν είναι και κανένας σπουδαίος εμφανησιακά! Είπε κι άλλα διαμάντια στην κοινή αυτή, όπως ό,τι εκείνη βγαίνει συνέχεια ραντεβού και δεν έχει καταφέρει να κάνει καινούργια σχέση ενώ εγώ βγήκα 2 ραντεβού όλα κι όλα σε μια χρονιά και κατάφερα αμέσως να κάνω σχέση, πως αυτό είναι άδικο και απορεί πως άτομα με χαρακτήρα σαν το δικό μου γυρνάνε γκόμενοι και τα κοιτάνε! Και πως το αγόρι μου φαίνεται μια χαρά παιδί σαν χαρακτήρας, όπου να ναι θα τον πρήξω κι αυτόν και θα με χωρίσει και θα μείνω μόνη μου εντελώς, αφού τις φίλες μου τις έδιωξα!!!! Δηλαδή όλη η χαρά της είναι να χωρίσω και μιλάει λες και δεν έχω άλλες φίλες επειδή ξέκοψα με ένα άτομο, μαζί της….λυπηρό.

Η κοινή μας φίλη μετά από αυτά τα σχόλια βγήκε απο εκείνη την συνομιλία χωρίς να πει κάτι και η άλλη της έστειλε μήνυμα την επόμενη μέρα να την ψαρέψει γιατί βγήκε από την κοινή. Η φίλη μου της είπε πως αυτά τα πράγματα που λέει για εμένα είναι απαράδεκτα και για αυτό βγήκε και αν θέλει να συνεχιστεί η μεταξύ τους επικοινωνία, δεν θέλει μπροστά της να αναφερθεί ξανά κάτι για εμένα.

Πραγματικά έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου και όλα αυτά μου φαίνονται τραβηγμένα, αλλά πραγματικά επειδή το σκέφτομαι πολύ έντονα, περιείχε μισογυνισμό το σχόλιο μου προς εκείνη;

Ένα άλλο περιστατικό που είχε συμβεί πιο παλιά με αυτή την κοπέλα, είχαμε πάει παραλία εγώ αυτή και είχε έρθει και μια φίλη μου μαζί. Είχαμε πιάσει μια συζήτηση σεξουαλικού περιεχομένου και η συγκεκριμένη ήξερε από συζητήσεις που είχαμε κάνει πως δεν μου αρέσει γενικά το στοματικό. Τότε άρχισε να λέει πως δεν μπορείς να κρατήσεις ένα γκόμενο αν δεν κάνεις στοματικό και οι κοπέλες που νομίζουν πως με το να μην ασχολούνται καθόλου με την ευχαρίστηση του άλλου θα βρουν γκόμενο, είναι βαθιά νυχτωμένες και με κοίταγε και γέλαγε. Μετά είπε πως εμένα δεν με βρίσκει πως είμαι πολύ σεξουαλική και απελευθερωμένη γιατί στις συζητήσεις μας δεν θέλω να μιλάω με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως εκείνη, για την σεξουαλική μου ζωή! Με είχε κάνει να νιώσω πολύ άβολα τότε και σαν να με πίεζε να είμαι κάποια άλλη, γιατί δεν ημουν αρκετά κουλ για εκείνη.

Νιώθω ευγνώμων που πλέον διαβάζω womanlandia και καταλαβαίνω όλα τα red flags που έβλεπα τότε και αγνοούσα λόγω άγνοιας αλλά και λόγω υποχωρητικότητας.

Τότε χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ με ποια εσωτερική διεργασία θα συνέχιζες να κάνεις παρέα με ένα άτομο που σου έχει σούρει τόσα.

Αυτά που λες δεν λέγονται red flags. Με αυτή την έννοια, ελπίζω να συνεχίσεις να διαβάσεις womanlandia, γιατί βλέπω ότι έχεις μια αβεβαιότητα ως προς το τι ονομάζεται φιλία, τι είναι εχθρικότητα, τι είναι αγένεια, πόσα μπορείς να ανεχτείς από κοντινούς σου ανθρώπους. Έχεις κάνει βήματα, αλλά χρειάζεται να κάνεις κι άλλα.

Βλέπω ότι μέσα στο γενικότερο πανηγύρι μπαίνει συχνά η λέξη σεξισμός, συχνά με λάθος τρόπο, και δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να στενοχωρηθώ. Έχει γίνει βρισιά χωρίς περιεχόμενο, όπως είναι το μαλάκας; Δεν λέμε σεξίστρια όποια γυναίκα μας τη δίνει, ή κάνει κάτι που δεν μας αρέσει.

Από τον τρόπο που περιγράφεις τα γεγονότα το προφανές συμπέρασμα είναι ότι αυτή η φίλη είναι κάποια που δεν χρειάζεσαι στη ζωή σου, αλλά δυσκολεύομαι να πω κάτι περισσότερο, γιατί διαβάζω ένα γράμμα που αραδιάζει τα αρνητικά ενός άλλου κι αυτό με φέρνει σε αμηχανία. Γιατί το κάνεις αυτό; Για να της κάνουμε μαζική και οργανωμένη επίθεση; Για να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου; Για ποιο πράγμα; Που δεν θέλεις να κάνεις παρέα μαζί της; Δεν χρειάζεται την έγκρισή μας για να κάνεις πέρα κάποιο άτομο από τη ζωή σου.

Αν έγραψες όλα αυτά για να ρωτήσεις αν ήταν σεξιστικό αυτό που είπες, δεν έχει σημασία τι έχει πει αυτή και τι έχει κάνει αυτή τους τελευταίους μήνες. Θα μπορούσες να επικεντρωθείς σε αυτό το περιστατικό και μόνο. Τέλος πάντων, όχι, αυτό που είπες δεν περιέχει κάτι εμφανές σεξιστικό, αν και βρίσκω προβληματικό το «αξίζεις περισσότερα». Όταν το λες αυτό σε κάποιον υποτιμάς τις επιλογές του και τον κάνεις αμυντικό. Δεν είναι ανεβαστικό σχόλιο, πατρονάρισμα είναι. Λέγεται αυθόρμητα και πολύ συχνά, αλλά το νόημα που κρύβεται από κάτω είναι ότι οι άντρες είναι βραβεία που παίρνουν όσες αξίζουν, κι αυτό έχει σεξισμό από πίσω του. Βάλε και τη λέξη «απελπισία» μέσα, να πώς γίνεται μια ανασφαλής εντελώς τούρμπο.

17
7
4

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.