Γράφει η Νατάσσα Γ.
Ηταν μια ομάδα γυναικών που, με επικεφαλής τη Λένα σαν άλλη Πενθεσίλεια, πολεμούσαν για χρόνια να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους. Κατέρριπταν τον ένα μύθο μετά τον άλλον και έκαναν τα στόματα να ανοίγουν και να αφήνουν κραυγές ανακούφισης και ξελαφρώματος. Γιατί επιτέλους ένιωθαν πως δεν ήταν μόνες. Καταλάβαιναν ότι όσα συνέβαιναν, και δε μπορούσαν να αμφισβητήσουν, ήταν επίπλαστα και δοσμένα. Δοσμένα από την πατριαρχική κοινωνία και την αρτηριοσκλήρωση της.
Συνειδητοποίησαν στην εύφορη γη της Γουμανλάνδης, ότι είχαν χοντρά παραμυθιαστεί για το ρόλο τους και τα καθήκοντα τους. Οδηγήθηκαν σε ειδικούς, προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι της ύπαρξης τους και να σταθούν με σιγουριά στα πόδια τους. Τόλμησαν να γίνουν πιο ελεύθερες, πιο διεκδικητικές και γιατί όχι πιο ευτυχισμένες.
Το ταξίδι συνεχίζεται σε αυτή τη μαγική χώρα, όπου όλοι και όλες χωράνε με ενσυναίσθηση και σοβαρότητα. Σοβαρότητα, σαν αυτή που μας διδάσκουν τα μικρά παιδάκια, κορίτσια και αγόρια, που μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια μας. Για όσο διαιωνίζουμε το είδος αυτό αποτελεί ακόμη καθήκον όλων. Επειδή όλες οι αμαζόνες έχουν χρέος να μεγαλώσουν μια γενιά χωρίς ψευδαισθήσεις και πλάνες, καλωσορίζουμε και αυτόν το νέο «χώρο- χώρα» που θα λειτουργεί αυτόνομα, έξω από συστημικούς μύθους.
Οι μυθικές αμαζόνες χαρακτηρίζονταν με το επίθετο «αντιάνειραι» το οποίο, όπως λέγεται, κακώς έχει ερμηνευθεί ως «δολοφόνοι των αντρών» ή «εκείνες που μισούν τους άντρες». Στην αρχαιότητα αυτό το επίθετο απλά δήλωνε πως οι πολεμικές ικανότητες των γυναικών ήταν ίσες με εκείνες ενός άντρα. Επίσης δεν ήταν καν θηλυκού γένους και απλά η γλώσσα χρησιμοποιούσε την κατάληξη «-αι» για έναν λαό στον οποίο υπήρχαν άνδρες και γυναίκες με ισότητα μεταξύ τους. (Δηλαδή «Αμαζόν-αι» κατά το «Μυρμιδόν-αι»). Ήταν απλά ένας λαός ευρασιατών νομάδων. Ο Αισχύλος τις αποκαλεί «παρθένες ατρόμητες στη μάχη», γεγονός που οδήγησε ορισμένους να θεωρήσουν ότι δεν είχαν καθόλου σεξουαλικές σχέσεις με άντρες ή ότι ήταν ομοφυλόφιλες. Όμως στην αρχαιότητα «παρθένος» δεν θεωρούνταν μία άπειρη σεξουαλικά γυναίκα, αλλά κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα που δεν είχε παντρευτεί.
Οι Αμαζόνες της Γουμανλάνδης λοιπόν, δεν έχουν κόψει τον ένα μαστό για να ρίχνουν καλά με το τόξο. Δεν είναι λειψοί άνθρωποι αλλά ολόκληροι. Δεν υστερούν σε τίποτα στη μάχη και για αυτό δε θα πάψουν να αγωνίζονται για την ισότητα. Των γυναικών με τους άνδρες αλλά και οποιασδήποτε κατατρεγμένης μειονότητας σε αυτή την κοινωνία.
Καλή αρχή Λένα μας αγαπημένη.
Καλή αρχή Λασκαρίνα, Μιρέλα και λοιποί-ές womanlanders.
Καλή μας αρχή γενικώς!
- Tags:
- Αμαζόνες
- Γουμανλάνδη
- Καλωσόρισμα
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.