Add to My Favourites

No account yet? Register

Σήμερα, από τη Natassa G. «Πυρ Γυνή και θάλασσα»

Η φράση προήλθε από τον αντιπρόσωπο της Νέας Αττικής Κωμωδίας  Μένανδρο, που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Η ακόμη χειρότερη διατύπωση του ήταν η εξής, «Θάλασσα και πυρ και γυνή τρίτον κακόν.».

Μετά την «άβυσσο» της Λένας, μια Κλασική Σεξιστική Αττάκα, που παρομοιάζει και εξισώνει τη γυναίκα με  στοιχεία της φύσης. Συγκεκριμένα τη φωτιά και το νερό. Συνήθως η γυναίκα παρομοιάζεται με τη Γη κι ας πούμε ότι αυτό είναι ευμενέστερο. Η μάνα γη, παρότι είναι και χθόνια, έχει σίγουρα το συν της δημιουργίας. Μπορεί οι σπόροι να φυτεύονται στα σκοτεινά σπλάχνα της όμως στο τέλος ανθίζουν στο φως. Η παρομοίωση όμως  της σημερινής ΚΣΑ,  δείχνει το φόβο και τον τρόμο της πατριαρχικής κοινωνίας μπροστά στα στοιχεία της φύσης αλλά και στο ανεξήγητο «φυσικό» φαινόμενο γυναίκα. Ο άνδρας στέκει αδύναμος ως αντιμέτωπος και στα τρία.

Η φωτιά σε ζεσταίνει αλλά μπορεί και να σε κάψει. Δίνει το φως αλλά τα μετατρέπει κι όλα σε στάχτες. Η θάλασσα σε ταξιδεύει αλλά μπορεί και να σε πνίξει. Στα ήρεμα νερά της μπορείς να δροσιστείς και να ηρεμήσεις, αλλά μπορεί να τύχεις και σε επικίνδυνα ρεύματα. Άρα αντίστοιχα η γυναίκα, είναι ικανή για το καλό και το κακό και πρέπει οι άνδρες να τη φοβούνται και να την προσέχουν. Είναι απρόβλεπτη. Δίνει τη ζωή αλλά την παίρνει και πίσω άμα θέλει. Φυσικά ο Μένανδρος έβλεπε μόνο το κακό και στα τρία στοιχεία.  Ως γυναίκα, απορώ τι είναι απρόβλεπτο αφού η επιστήμη τα έχει όλα εξηγήσει. Τι είναι φοβιστικό και τρομακτικό σε μια γυναίκα. Γιατί η περίφημη αναλυτική και πολύπλοκη σκέψη της είναι επικίνδυνη. Ακόμα κι αν δεχτούμε μια διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που λειτουργούν ο γυναικείος και ο ανδρικός εγκέφαλος, γιατί θα πρέπει ο ένας να είναι καθαρός και ξάστερος κι ο άλλος σκοτεινός και λαβυρινθώδης.

Υπάρχει ακόμη μια ΚΣΑ που λέγανε οι μαμάδες μας: «ο άνδρας είναι το κεφάλι και η γυναίκα ο λαιμός», αλλά νομίζω κι αυτή δεν τονίζει τη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στις υποτιμημένες  γυναίκες. Έτσι και η φράση «Πυρ Γυνή και θάλασσα», αποδίδει στις γυναίκες την αίγλη των στοιχείων της φύσης, τα οποία  αντιμετωπίζονται με δέος από τους ανθρώπους. Όμως στην ουσία, τις χαρακτηρίζει υπεύθυνες για τις κοσμογονικές καταστροφές, την κόλαση της πυρκαγιάς και την ασφυξία του πνιγμού. Αρα κατά αντιστοιχία, με τα δεινά των ανδρών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Απόδειξη ότι η συγκεκριμένη ΚΣΑ έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί σε ελληνικά τραγούδια. Για παράδειγμα οι στίχοι από το τραγούδι του λαοφιλούς Στέλιου Καζαντζίδη της δεκαετίας του 70, αλλά και του έτερου λαϊκού αοιδού Νότη Σφακιανάκη μόλις το 2002 .

Διαβάστε τους στίχους και ανατριχιάστε ελεύθερα. Τέλος σκεφτείτε τους άνδρες, που ακούν και ταυτίζονται με αυτά τα τραγούδια, και  βγάλτε τα συμπεράσματα σας για τις σεξιστικές συμπεριφορές που καλά κρατούν στην Ελλάδα.

Οι 100 κλασικές σεξιστικές ατάκες θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή από διαφορετικές καλεσμένες και μέλη της Womanlandia.
Αφήστε μας τα σχόλια ιδέες για την επόμενη ΚΣΑ, και αν θέλετε να αναλύσετε την δική σας ΚΣΑ παρακαλούμε να την υποβάλετε προς έγκριση μέσω του λογαριασμού σας.

8
2

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.