Είχα ηρεμήσει με κάτι κριτικές που είχα σκεφτεί να γράψω, είχα βγάλει η γυναίκα ένα πρόγραμμα, ένιωθα ότι τσουλάει το πράγμα καλά.
Και μετά είχα μίτινγκ με το κοντρόλ.
Μην κάνετε μίτινγκς αν μπορείτε να τ’αποφύγετε.
Στο μίτινγκ, το κοντρόλ άρχισε να λέει για ρούχα και σεξουαλικότητα και έκφραση και στερεότυπα. “Γράψτο” λέω στο κοντρόλ, “καλά τα λες”. “Όχι, εγώ ιδέες δίνω, εσύ θα το γράψεις” λέει το κοντρόλ.
Here I am, με τρεις χιλιάδες σκέψεις και απορία μεγάλη. Από που θα ξεκινήσω; Και πώς θα τελειώσω; Και πώς θα πω αυτά που θέλω να πω χωρίς να ξεχάσω άλλα, εξίσου σημαντικά, που αξίζει να ειπωθούν;
Σήμερα θα μιλήσουμε για ρούχα.
Δύο κεντρικές ιδέες αξίζουν την προσοχή μας.
Ακούνε στο όνομα “μην κρίνεις την σεξουαλικότητα της άλλης απ’τα ρούχα της” και “πώς να φαίνομαι όσο περισσότερο γκέι γίνεται”.
Τα ρούχα λοιπόν λένε και δε λένε. Ή μάλλον, λένε αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι δεν θα’πρεπε ν’ακούμε αυτά που ακούμε ότι λένε.
Παραδείγματα:
Αγόρια με φτιαγμένα φρύδια, βαμμένα νύχια και φούστες.
Γκέι ή στρέιτ που ακολουθούν trends; Μπορείς να συνάγεις ένα συμπέρασμα, να κάνεις λάθος και ν’ακούσεις “δεν είμαι γκέι επειδή έχω βαμμένα νύχια, πρέπει να τελειώνουμε με τα στερεότυπα” ή “είσαι ηλίθια, είμαι ντυμένος έτσι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, πώς θα μπορούσα να είμαι στρέιτ;”
Νεαρές γυναίκες με septum, flannels, σκουφιά και doc martens
Εμφανώς bi που διεκδικούν δημόσια ορατότητα ή στρέιτ γιατί τα ρούχα είναι για όλες; Το μαθαίνεις γρήγορα έτσι κι αλλιώς, όταν αφότου κοιτιέστε μιάμιση ώρα σου λένε “ω, αμ, ευχαριστώ!αλλά είμαι στρέιτ/ίου το ξέρω/μακάρι να ήμουν λεσβία”.
Ανδρόγυνα κορίτσια/αγόρια:
Baby gays που πειραματίζονται με το ανδρόγυνο στυλ επιθυμώντας παράλληλα να κάνουν δήλωση κατά των πατριαρχικών επιβολών που ορίζουν συγκεκριμένα ρούχα βάσει βιολογικού φύλου ή στρέιτ παιδιά που δεν ενδιαφέρονται πια για την διατήρηση πατριαρχικών προτύπων και αρνούνται να συμμορφωθούν στο παραδοσιακά ετεροφυλόφιλο λουκ; Ή δεν είναι κάν αγόρια και κορίτσια και είναι νεαρά ένμπι άτομα που πειραματίζονται με την έκφραση φύλου τους μέσω των ρούχων;
Κορίτσια με πολύ θηλυπρεπές, high femme στυλ:
Σούπερ στρέιτ νεαρές που λατρεύουν να είναι girly και αγαπούν τα παραδοσιακά κοριτσίστικα ρούχα ή εντελώς λεσβίες που ντύνονται πολύ θηλυκά ειρωνευόμενες το male gaze και επανοικειοποιούμενες την εξαιρετική έκφραση θηλυκότητας σαν κάτι γυναικοκεντρικό και πλέον, λεσβιοπροσδιορισμένο;
Και κυρίως, όταν θες να μην σκέφτεσαι στερεοτυπικά, πώς ντύνεσαι γκέι όταν αυτός είναι ο στόχος σου;
Πώς συμβιβάζεις την δική σου επιθυμία για ορατότητα και την επιθυμία άλλων σαν κι εσένα για ορατότητα, με την ταυτόχρονη επιθυμία να μην κρίνεις τους ανθρώπους σε σχέση με την σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου τους απ’τα ρούχα;
Πώς ισορροπείς ανάμεσα στο ότι τα ρούχα είναι σύμβολο και σινιάλο και παράλληλα, όλα είναι για όλους γιατί τόσο η μόδα όσο και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ν’απεκδύσουν τα ενδύματα απ’τις νοηματικές τους συνδηλώσεις με το ιδεολογικό περίβλημα της απελευθέρωσης;
Θα σας πω ακριβώς πως. Θα σας πω και είστε τυχερές που θα μοιραστώ την ατέλειωτη σοφία μου μαζί σας. Παρακαλώ.
Πώς λοιπόν καταφέρνεις να φτάσεις στην τέλεια ισορροπία;
Απλούστατα, φιλενάδες μου, αποδέχεστε, με βάρος στην καρδιά και δάκρυα στα μάτια ότι είναι απολύτως αδύνατον να συμβεί, καταπίνετε τη ματαίωση και προχωράτε με τη γνώση του ότι θα κάνετε πολλά, πολλά, πολλά λάθη και εξισου πολλά σωστά.
Έχετε νιώσει ποτέ σκίρτημα για κάποια και στη συνέχεια έχετε αναλύσει, σκεφτεί, επεξεργαστεί κάθε κομμάτι ρούχου που έχει πέσει πάνω της, κάθε αξεσουάρ, κάθε τύπο αϊλάινερ, κάθε επιλογή στυλιζαρίσματος μαλλιών, κάθε παπούτσι για να συνάγετε αν έχετε ελπίδα να είναι μη στρέιτ;
Αν ναι, τότε ξέρετε την σπουδαιότητα του συμβολισμού των ρούχων.
Πού έχει σκουλαρίκι; Τι σημαίνει το τατού με σύμβολα αφρικανικής θεότητας; Φοράει δαχτυλίδι στον αντίχειρα, είναι στυλ ή επίτηδες; Έχει undercut-όχι εντάξει εδώ είναι λεσβία, δεν υπάρχουν δεύτερες αναγνώσεις.
Αλλά καταλαβαίνετε. Έχουμε ανάγκη τόσο για απουσία όσο και για βάθος σημασίας στα ρούχα.
Βασιζόμαστε σ’αυτά πολλές φορές για να πουν πράγματα που θα καταλάβουν μόνο αυτές που ξέρουν τη γνώσσα που μιλάμε.
Βασιζόμαστε σ’αυτά γιατί δεν μπορούμε να μπούμε σ’ένα χώρο και να πούμε “καλησπέρα είμαι λεσβία” αλλά μπορεί να μας ενδιαφέρει να γίνει σαφές σ’αυτό το χώρο κι εκεί έρχονται τα ρούχα, λέξεις από ύφασμα και χρώμα να καταστήσουν την επικοινωνία μας ευκολότερη. Με μια ματιά να καταλάβουμε αν αυτή με την οποία μιλάμε είναι σαν εμάς, οπότε η επικοινωνία μπορεί να στραφεί προς χωράφια που δεν συζητάμε με στρέιτ γυναίκες ή αντίστροφα, να δώσουμε εμείς το σήμα ότι “είμαι ασφαλής, πες μου ότι είσαι με γυναίκα, δεν θα σε φοβηθώ”.
Eνώ λοιπόν οι λεσβίες, οι μπάι, οι παν έχουν φτιάξει κάποιους εμφανισιακούς κώδικες (οι παν του ίντερνετ για παράδειγμα έχουν καταστήσει κομμάτι της κουλτούρας τους την πολύ συχνή αλλαγή στο χρώμα μαλλιών), στρέιτ άτομα για λόγους στυλ ή ιδεολογίας ή φεμινισμού ή επιθυμίας αποστιγματισμού των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, είτε επειδή είναι allies είτε επειδή απλώς τους αρέσει, ντύνονται με ρούχα που παναγιά βόηθα, σημαίνουν κάτι.
Το δημοσίευμα “‘Dressing like a lesbian’ is sexy, ‘powerful’ new trend, fashion expert says” ελπίζω να μην σας διέφυγε γιατί εξηγεί πολύ μελλοντικές παρεξήγήσεις. Φυσικά, αυτά που δείχνει ως λεσβιακό ντύσιμο είναι ένα σακάκι κι ένα παντελόνι, αλλά καταλαβαίνετε.
Μιλάμε ακόμη με όρους ενδυματολογικής συμβολικότητας σ’έναν κόσμο που μανιωδώς αποσυμβολίζεται.
Μιλάμε, όλες, δύο γλώσσες ταυτόχρονα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλάμε τη γλώσσα της πολύ λεσβίας, της εμφανέστατα μπάι, της κάνει μπαμ ότι είναι κουίρ, της “με τέτοιο κούρεμα δεν γίνεται να μην πηγαίνει με γυναίκες” και του “μην κρίνεις την σεξουαλικότητα των ανθρώπων απ’τα ρούχα τους”. Το θέμα μου φαίνεται σχεδόν γλωσσολογικό, χαρακτηρισμός πολύ πιο συγκεκριμένος απ’το κοινωνικό.
Και σαν τέτοιο θέμα, που σχετίζεται με την γλώσσα και τις σημασίες, πιστεύω ότι σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε.
Παράδειγμα.
Στην Ελλάδα, σ’ένα χωριό της Λήμνου το χειμώνα, είναι αναμενομένο να μιλήσεις ελληνικά και να περιμένεις να σου αποκριθούν στα ελληνικά. Κατά πάσα πιθανότητα, το άτομο που θα σου μιλήσει θα έχει και την ελληνική υπηκοότητα. Στη Μύκονο το καλοκαίρι, αν παραθερίζεις σε τουριστική περιοχή γνωστή για τους πλούσιους τουρίστες της, είναι πιο αναμενόμενο να απευθυνθείς σε κάποια κυρία με τεράστιο πούρο, ελαφρώς ξανθιά με μαυρισμένο δέρμα που μόλις κατέβηκε από κότερο, στα αγγλικά και να περιμένεις να σε αγνοήσει σε κάποια άλλη γλώσσα.
Δεν έφυγες απ’την Ελλάδα αλλά έκρινες ορθά το περιβάλλον, τις προσλαμβάνουσες, την εποχή, την περιοχή.
Ομοίως με τα ρούχα, σε μια φωτογραφική έκθεση με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες, είναι εντελώς εντάξει να θεωρήσεις ότι η σέξι φωτογράφος με το septum, το τατού στα δάχτυλα, τη τζιν φόρμα και την Hello Kitty τσάντα δεν είναι ετεροφυλόφιλη. Αντιστοίχως, σε συνάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η σέξι 50άρα στην έδρα με το hyper femme στυλ, το κραγιόν αλά Μορτίσια Άνταμς και το dominatrix τακούνι είναι πιθανότερο να μην είναι η top femme που αναζητούσες τα βράδια στα ρεμπετάδικα της Αθήνας το έτος 1992.
Κόντεξτ.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι τα ρούχα δεν είναι γλώσσα αλλά προφορά.
Το κόντεξτ είναι η γλώσσα που πρέπει να μάθετε αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ντροπιαστικών λαθών.
Το θετικό είναι ότι αν μάθετε αυτή τη γλώσσα, θα βελτιωθεί η κοινωνική σας ζωή.
Το αρνητικό είναι ότι δεν έχει βιβλίο γραμματικής ή συντακτικού.
Αλλά μην κολλάτε. Έχετε την Εθνική σας Λεσβία.
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.