Add to My Favourites

No account yet? Register

H Simon Biles βρίσκεται σε μια φυσική κατάσταση που της επιτρέπει την δύναμη και αντοχή από μικρή ηλικία. Τι πάει να πει, δηλαδή, κακοποιήθηκε σεξουαλικά; Είναι δυνατή γυναίκα, είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια, προφανώς μπορούσε να επιτεθεί, να απεγκλωβιστεί σωματικά πανεύκολα. Γιατί δεν το έκανε; 

H Agnes Tirop, Κενυάτισσα πρωταθλήτρια δρομέας, βρέθηκε στις 14\10 δολοφονημένη στο σπίτι της από τον σύντροφό της, ο οποίος ομολόγησε στην αστυνομία ότι “έκανε κάτι κακό” και παραδόθηκε. Η Agnes Tirop, παγκόσμια πρωταθλήτρια μαραθωνίου 10 χιλιομέτρων, γιατί απλά δεν έτρεξε; 

Το 2011, λίγο πριν κερδίσει το πρώτο της Χρυσό μετάλλιο, η Κayla Harisson αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί από έναν πρώην προπονητή της όταν ήταν νεότερη. Η Κayla Harisson, Αμερικανίδα τζουντόκα και πρωταθλητρια μικτών πολεμικών τεχνών, που έγινε τελικά η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε ολυμπιακό χρυσό στο άθλημά της, κερδίζοντας στην κατηγορία των 78 κιλών στους Θερινούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Χρυσή Ολυμπιονίκης η Τζουντόκα Χάρισον, δεν μπορούσε να επιβληθεί σωματικά στον κακοποιητή της; 

Η ΜΚΟ Human Rights Watch κατέγραψε, μεταξύ 1983 και 2016, 121 θανάτους σε σχολές τζούντο στην Ιαπωνία, σε έκθεση σχετικά με τη σωματική κακοποίηση ανηλίκων αθλητών στη χώρα. 

Aθλήτριες υδατοσφαίρισης στην Καλιφόρνια κατέληξαν προ μηνών σε δικαστικό συμβιβασμό 14 εκατομμυρίων δολαρίων αφού κατηγόρησαν έναν προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικες, σύμφωνα με στοιχεια του Ιουνίου από ρεπορταζ των NYTimes. 

H αρσιβαρίστρια Jennyfer Roberts, μέλος της ομάδας άρσης βαρών των Ηνωμένων Πολιτειών, κατήγγειλε για βιασμό συναθλητή της, ο οποίος τότε ήταν εκπρόσωπος αθλητών στο διοικητικό συμβούλιο του εθνικού διοικητικού οργάνου του αθλήματος. Η Roberts, δεινή αρσιβαρίστρια, δεν μπορούσε να ξεφύγει του κακοποιητή της; 

Η Margaux Pinot, 27χρονη Ολυμπιονίκης τζουντόκα δημοσιεύει φωτογραφία της με τσακισμένο το πρόσωπο στο twitter και με γλαφυρές, απάνθρωπες περιγραφές του άγριου ξυλοδαρμού που υπέστη από τον σύντροφο και πρόσφατα προπονητή της. Το -ανδροκρατούμενο-μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάνει πάρτι.

Μια τζουντόκα και δη Ολυμπιονίκης δεν μπορεί να έχει φάει τόσο ξύλο. Σίγουρα εκείνη φταίει. 


Η νομική υπεράσπιση του Alain Schmitt  δεν άργησε να συγχρονιστεί με την οπαδική υπερασπιστική γραμμή των socail και ο ίδιος σε μεταγενέστερη συνέντευξη τύπου δήλωσε, με μαυρισμένο μάτι, ότι φυσικά εκείνη του επιτέθηκε πρώτη. Ο ίδιος βρισκόταν σε άμυνα, τι να κάνει ο καημένος προπονητής, ολόκληρη Ολυμπιονίκης Judo του ρίχτηκε εξοργισμένα και υστερικά και ο ίδιος αντέδρασε. 

Στους παράλογους ισχυρισμούς του Schmitt έρχεται να προστεθεί το θεσμικό αδελφάκι της μισογυνιστικής αμφισβήτησης, η Γαλλική δικαιοσύνη, που “δεν έχει αρκετές αποδείξεις” για την ενοχή του, οπότε τον αφήνει ελεύθερο ύστερα από τρεις ημέρες. 

Ο μόνος τρόπος να την πίστευαν, γράφει η Pinot μετέπειτα, είναι να την είχε σκοτώσει. Το Τζούντο, συνεχίζει, ήταν αυτό που κατά πάσα πιθανότητα της έσωσε τη ζωή. Το ίδιο Τζούντο που ο Schmitt και πολλά σχόλια λένε ότι χρησιμοποίησε για να του επιτεθεί.  

Υποθέσεις αθλητριών που βρίσκονται κακοποιημένες, σεξουαλικά και σωματικά, δολοφονημένες ή παρενοχλημένες από ανώτερους παράγοντες του αθλητικού κλάδου; 

Πάμπολλες, περισσότερες από όσες μπορούμε να απαριθμήσουμε σε αυτό το άρθρο. Ο αθλητισμός είναι, μετά τον χώρο του θεάματος και των media, ο χώρος εκείνος στον οποίο το metoo εκδηλώθηκε με κατακραυγή σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιστορίες βίας, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίηση παιδιών και γυναικών, ανηλίκων και ενηλίκων, κατακλύζουν κάθε μέρα τα μέσα ενημέρωσης με τον τομέα του αθλητισμού να πρωτοστατεί σε καταγγελίες σε όλο τον κόσμο.  

Υποθέσεις στις οποίες αθλήτριες πολεμικών τεχνών επιτίθεται στον προπονητή και σύντροφό τους, καταλήγοντας σε σημείο πλησίον του θανάτου κατα τη διάρκεια της επίθεσης; 

Καμία.

Αυτό κάνει η πατριαρχία. Η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μια. Επαναδιαπραγματευόμαστε τα γεγονότα, αλλάζουμε τους όρους, τις συνθήκες, τα εργαλεία της. Αν τη σκότωνε,  θα λέγαμε τη γυναικοκτονία έγκλημα πάθους. Τώρα που δεν τη σκότωσε, λέμε θύτη επίθεσης μια γυναίκα που δημοσιεύει φωτογραφία με το πρόσωπό της τόσο παραμορφωμένο από το ξύλο, που η δικαιολόγηση του Schmitt (κυλιστήκαμε στο σπίτι ενώ παίζαμε ξύλο) μοιάζει τόσο γελοία και υποβαθμιστική της διάνοιάς μας όσο και το παλιό καλό “έπεσε πάνω στη γωνία του τραπεζιού”.

Όσο εκείνη ζει, ο παραλίγο γυναικοκτόνος είναι θύμα της ισχυρής Τζουντοκας και το Τζούντο δεν είναι πλέον υποβοήθημα άμυνας, αλλά όπλο στα χέρια της. 

Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου στερείται πάσης λογικής. Τα σχόλια που θέλουν την Pinot υπερβολικά δυνατή για να πέσει θύμα τέτοιας βίας από έναν άντρα και δη προπονητή της, στερούνται πάσης γνώσης, επικαιρικής συνέπειας, λογικής και επιχειρηματολογίας, αλλά δεν έχει καμία σημασία γιατί η Pinot έχει, δυστυχώς, δίκιο. Ο θάνατος θα ήταν ο μόνος που τελικά θα την αθώωνε.

Γιατί σε μια πατριαρχική κοινωνία, το νόμιμο τεκμήριο αθωότητας ταυτίζεται άτυπα στη συνείδησή μας με ένα παραπλανητικό τεκμήριο ενοχής του θύματος. 

Όσο είμαστε ζωντανές, θα φταίμε. 

1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.