Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Αγαπητή Λένα: Θα έπρεπε να μη συγχέω την εξυπνάδα ή την ωριμότητα κάποιου με τον αν είναι θρήσκος;

Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπημένη μου Λένα.
Το τελευταίο οκτάμηνο έχει έρθει στη δουλειά μια καινούρια συνάδελφος, ψυχολόγος ετών 49. Στην αρχή τη συμπάθησα πολύ αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι είναι πολύ θρήσκα και λόγου αυτού άλλαξε η γνώμη μου. Εγώ είμαι άθεη, μικρότερη ήμουν αγνωστικίστρια αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια κατέληξα στο ότι δεν υπάρχει θεός. Το θέμα είναι ότι πια βλέπω υποτιμητικά τους θρήσκους. Τους θεωρώ εγκλωβισμένους σε παραμύθια, χωρίς προβληματισμό να ψάξουν τη βλακεία που τους έχουν φυτέψει στο κεφάλι, έως και αφελείς.
Και για να επιστρέψω στη συνάδελφο, αδυνατώ να κατανοήσω πως ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας, με σπουδές στο εξωτερικό και δυνατότητα πρόσβασης σε άπειρες πληροφορίες να κάνει το σταυρό της κάθε φορά που περνάμε μπροστά από εκκλησία, να νηστεύει ή να αναφέρεται συχνά στον άγιο Παϊσιο (και να κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα που σχετίζονται με τη θρησκεία αλλά δεν είμαι μάρτυς αυτών). Την ηλικία την αναφέρω γιατί η γενιά μας δεν είχε τον συντηρητισμό παλαιότερων χρόνων, ζήσαμε τη θέσπιση του πολιτικού γάμου και της ονοματοδοσίας και επίσης έχουμε πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία θελήσουμε. Και δεν ήμαστε 18 χρονών να πιστεύουμε ότι μας λένε οι γονείς και να μην έχουμε την ωριμότητα να προβληματίσουμε.
Καταλαβαίνω ότι αν κάποιος μεγαλώσει σε θρήσκο περιβάλλον έχει ποτιστεί με αυτό αλλά αν λέγαμε σε έναν εξωγήινο ότι το να φιλήσεις μια εικόνα αγίου ή να ανάψεις κερί σε κάνει καλύτερο άνθρωπο θα αναρωτιόταν για το δείκτη ευφυίας μας.
Κάνω κάπου λάθος; Θα έπρεπε να μη συγχέω την εξυπνάδα ή την ωριμότητα κάποιου με τον αν είναι θρήσκος; Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που το κάνουν για επίδειξη ή για να φαίνονται καλοί άνθρωποι. Αναφέρομαι σε αυτούς που πραγματικά πιστεύουν.

 

Κάνεις ένα πολύ βασικό πρωταρχικό λάθος που μου κάνει εντύπωση.

Ότι η γενιά μας δεν είχε τον συντηρητισμό παλαιότερων χρόνων; Η γενιά μας έκανε κάποιες κινήσεις στις αρχές του 80 αλλά μετά από αυτό, το χάος. Από τότε είναι ο πολιτικός γάμος.

Ο πολιτικός γάμος και η ονοματοδοσία είναι ενδείξεις μιας εξέλιξης, αλλά η μείωση του συντηρητισμού (για ορισμένες κοινωνικές ομάδες) δεν ισούται με μηδενισμό του συντηρητισμού. Η εκκλησία είναι ακόμα μέρος του κράτους, επίσημα. Οι Έλληνες εξακολουθούν να ταυτίζονται με την Ορθοδοξία. Οι εκκλησίες εξακολουθούν να βάζουν γιγαντόφωνα και να βαράνε καμπάνες από τα χαράματα για να μην μείνει κανένας ξύπνιος. Αυτή η ιερή αγανάκτηση που έχεις, δεν καταλαβαίνω πολύ καλά. Οι άθεοι στην Ελλάδα είναι μειοψηφία, θα έλεγα αμελητέα.

Και βέβαια δεν θα έπρεπε να συγχέεις την εξυπνάδα ή την ωριμότητα κάποιου με το αν είναι θρήσκος. Το «θρήσκος» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Ο Παϊσιος είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι, δεν πιστεύουν όλοι οι ένθεοί στην αγιότητά του. Κοίτα να δεις που έφτασα να δικαιολογώ τους ένθεους. Εκεί μας φτάσαν τα μνημόνια.

Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να υποθέσεις ότι όποιος είναι άθεος, έχει κάνει παρόμοια βήματα με σένα, και πιθανόν να έχει ελεύθερες απόψεις και σε άλλα θέματα, αλλά μέχρι εκεί.

Αν θέλεις να χαρακτηρίσεις την τάδε, ή να την απορρίψεις ακόμα για οποιονδήποτε λόγο, όπως ότι σταυροκοπιέται συνέχεια και πιστεύει στον Παίσιο, δικαίωμά σου και μαζί σου. Από εκεί μέχρι να καταλήξεις στο «μα πώς κάποια στην ηλικία ΜΟΥ από τη γενιά ΜΟΥ πιστεύει στον Θεό με αυτόν τον τρόπο» λες και κατακτήσαμε το κοινωνικό ζεν και δεν το έχουμε καταλάβει, και στο γενικό συμπέρασμα ότι η πίστη στον Θεό είναι ζήτημα εξυπνάδας, σα να είναι η εξυπνάδα κάτι μονοσήμαντο, πάει πολύ, και δεν χρειάζεται κι όλας.

 

40
1
6
2
1

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.