Αγαπητή Λένα! Πολλά συγχαρητήρια για το νέο εγχείρημα σε σένα και τις συνεργάτριες σου 🙂 <3
Χθες ένας πελάτης στο μαγαζί μου και έχοντας πιάσει small talk για τη δουλειά του, μου ανέφερε για τη βραδινή βάρδια στην ψυχιατρική κλινική που δουλεύει ως νοσηλευτής, και ανέφερε ότι πάντα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας άντρας στη βάρδια και ότι αυτό έχει οριστεί από τον υπεύθυνο γιατρό. Τον ρώτησα γιατί και μου είπε, ότι χρειάζεται να είναι ένας άντρας για οτιδήποτε σοβαρό μπορεί να συμβεί και μεταξύ άλλων ότι διαφορετικά επιβάλλεται ένας άντρας κλπ Ο πελάτης ήταν σεξιστής και μισογύνης αδιαπραγμάτευτα [η κουβέντα ξέφυγε όταν του είπα ότι είναι ξεκάθαρη διάκριση φύλου φυσικά όλο αυτό που συμβαίνει στη δουλειά του και μου τα γύρισε κιόλας ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες δυνατότητες να δουλέψουν ενώ για τους άντρες όλες οι διαθέσιμες αγγελίες είναι σε “χαμαλοδουλειές” κλπ, εντάξει γενικά ήταν εκτός πραγματικότητας]. Το περιστατικό με έκανε να σκεφτώ γενικότερα σχετικά και θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: υπάρχει κάποιος λόγος που θα σου ήταν “αποδεκτός”, για τον οποίο σε μία αγγελία θα αναφερόταν η προτίμηση φύλου? Εγώ προσωπικά όπως προσπαθώ να υποστηρίζω γυναίκες επαγγελματίες για τον ίδιο λόγο αν θα προσλάμβανα άτομο στη δουλειά μου, θα ήθελα να είναι γυναίκα για τον ίδιο λόγο [όχι για δουλειά που συνήθως απασχολούνται γυναίκες]. Σε ευχαριστώ, φιλιά σε όλη την ομάδα!
Αγαπητή φίλη,
Δεν υπάρχει αντίστροφος σεξισμός.
Ότι εσύ μεμονωμένα θα προτιμούσες να προσλάβεις γυναίκες επειδή υποστηρίζεις γυναίκες επαγγελματίες ή ψηφίζεις γυναίκες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο σεξισμός είναι καταιγιστικός και είναι παντού.
Όταν ένα Σύστημα ολόκληρο ανοιχτά κι επίσημα ευνοεί τους άντρες, χωρίς καμία περιστροφή, με φράσεις «ο άντρας επιβάλλεται ενώ η γυναίκα όχι» (διαφορετικά είπε, περισσότερο εννοεί), εσύ δεν κάνεις το αντίστοιχο όταν προσλαμβάνεις γυναίκες σε υπεύθυνες θέσεις επειδή ξέρεις ότι αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κανένας άλλος. Δεν υπάρχει αντίστοιχο, επειδή είσαι γυναίκα και μιλάς για γυναίκες εργαζόμενες. Δεν εξισώνονται αυτές οι δυο πράξεις. Είναι διαφορετική η κατάσταση ακριβώς επειδή το Σύστημα βασίζεται στην ανισότητα.
Σε μια αγγελία δεν θα ήταν αποδεκτό να αναφέρεις ότι επιτρέπονται μόνο γυναίκες ή μόνο άντρες, αλλά επισημαίνω ότι αυτό έγινε νόμος για να περιλαμβάνονται οι γυναίκες, όχι για να αποκλείονται άντρες. Είναι κανόνας για να μην είναι οι άντρες το default. Οι δουλειές που θεωρούνται «γυναικείες» είναι όλες όσες εξυπηρετούν, κι αυτές οι άντρες τις θεωρούν κατώτερες και εύκολες, κούνια που τους κούναγε βέβαια, και αυτές δεν τις θέλουν έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι ότι στριμώχνονται οι άντρες για να γίνουν νταντάδες, καθαρίστριες, αποκλειστικές νοσοκόμες και οι γυναίκες τους το απαγορεύουν.
Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.