Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Φαίνια, πέρασα κι εγώ την πρώτη μου κρίση πανικού στη δεύτερη καραντίνα κι έχω να πω ότι η άσκηση και οι βόλτες στη φύση με βοήθησαν όσο και τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Δε θα έπρεπε να συνταγογραφείται η γυμναστική και η βόλτες στη φύση;;;
 
Δεν συνταγογραφούνται, αλλά σίγουρα προτείνονται σχεδόν πάντοτε, όχι μόνο στη φύση, αλλά και γενικότερα, όπου μπορεί ο καθένας (δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στη φύση).

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία είναι πολλά, πέρα από τις ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια και βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. Κάποιος ο οποίος έχει κρίσεις πανικού για παράδειγμα, ωφελείται από τη μίμηση μιας κρίσης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης, βοηθώντας τον να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση όταν έρχεται και να μάθει να ηρεμεί τον εαυτό του. Επίσης ασκούμενοι προφυλάσσουμε τον εαυτό μας από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό μας (στο καρδιαγγειακό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα). Ένα ακόμα θετικό της άσκησης, ειδικά μίας άσκησης που απαιτεί προσοχή, όπως είναι ένα παιχνίδι, είναι πως εκτός από τα παραπάνω οφέλη, ουσιαστικά μας βοηθάει να ξεχνάμε πρακτικά τα ζητήματα που μπορεί να μας προκαλέσουν άγχος. Και σαφώς μια μεγάλη βόλτα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση μας βοηθούν στο να επιτύχουμε ένα καλύτερο ύπνο.

Το κακό με τη σωματική άσκηση είναι πως η καθιστική ζωή της πόλης την κάνουν μια λύση “κουραστική” σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Δεν είναι όλοι τόσο πρόθυμοι να ασκηθούν, ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή βόλτα, γιατί για πολλούς ανθρώπους αυτό προϋποθέτει πως θα πρέπει να εισάγουν μία νέα συνήθεια στην καθημερινότητα τους στην οποία μάλιστα καλούνται να είναι συνεπείς. Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που είτε για πρακτικούς λόγους είτε για ψυχολογικούς, δεν μπορούν να ασκηθούν. Ένας άνθρωπος με διαταραχή πανικού με αγοραφοβία για παράδειγμα, δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι, πόσο μάλλον να περπατήσει στη φύση. Επομένως αν και η σωματική άσκηση προτείνεται τις περισσότερες φορές από ψυχολόγους και ψυχιάτρους ως αντίδοτο του άγχους, είναι αρκετοί οι άνθρωποι που είτε προτιμούν τη λύση των αντικαταθλιπτικών είτε δεν μπορούν να ασκηθούν.

2
11

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.