Add to My Favourites

No account yet? Register

Γειά σου Φένια, Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις επιπτώσεις του passive social rejection στις “δύο πλευρές”. Ευχαριστώ πολύ!

Η απόρριψη που μπορεί να δέχεται κάποιος, είτε παθητικά είτε ενεργητικά από κάποιον άλλον ή από κάποια ομάδα επιφέρει ποικίλες επιπτώσεις, οι οποίες όμως σχετίζονται άμεσα από τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται κάποιος. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εικόνα που θα έχουμε από κάποιον ο οποίος απορρίπτεται από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο συμμετέχει, γιατί θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κριτήρια όπως τον χαρακτήρα του ατόμου, την ηλικία του, τη γενικότερη ευαλωτότητα του, και ποια είναι η κοινωνική ομάδα που τον απορρίπτει.

Ένας δυναμικός άνθρωπος ο οποίος εμφανώς δέχεται απόρριψη στο εργασιακό του περιβάλλον για λόγους που δεν του είναι σαφείς (ή που μπορεί και να του είναι, για παράδειγμα να δέχεται απόρριψη επειδή είναι πολύ σοβαρός, σε ένα χαλαρό εργασιακό περιβάλλον), αλλά έχει ένα στιβαρό υποστηρικτικό δίκτυο εκτός εργασίας, κοινωνική ζωή και αποδοχή, δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν άλλον άνθρωπο, πιο μοναχικό ή περισσότερο ανασφαλή που δέχεται την ίδια συμπεριφορά. Και ο πρώτος μπορεί να προβληματιστεί από την απόρριψη, αλλά ο δεύτερος πιθανά θα παρουσιάσει σημαντική έκπτωση στη διάθεση του και στην αυτοεκτίμηση του και το εργασιακό του περιβάλλον μπορεί να του γίνει ένα ιδιαιτέρως δυσάρεστο περιβάλλον.

Το αίσθημα του ανήκειν είναι από τα πιο αναγκαία συναισθήματα που βιώνει κάποιος. Ο άνθρωπος σαν κοινωνικό ον, είναι απαραίτητο να νιώθει πως ανήκει κάπου, πως έχει συμμάχους, πως δεν είναι μόνος. Ξεκινώντας από αυτή την αρχή, θίγεις με το ερώτημα σου ένα τεράστιο ζήτημα, με άπειρες προεκτάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει μία απάντηση. Αν μπορεί να βγει ένα μόνο ασφαλές συμπέρασμα, είναι πως στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ανήκουν και πως όταν αυτή τους η ανάγκη δεν πραγματοποιείται (για οποιοδήποτε λόγο) τότε ανάλογα τον χαρακτήρα του και το πλαίσιο, θα παρουσιαστεί πιθανά μείωση στη λειτουργικότητα του ατόμου, καθώς ο κοινωνικός αποκλεισμός θα δημιουργήσει συναισθήματα θυμού, ενοχής, θλίψης και μπορεί να είναι τόσο τραυματικός που το άτομο θα δυσκολεύεται να ανακάμψει και να προσπαθήσει να ενταχθεί αλλού.

13

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.