Add to My Favourites

No account yet? Register

Αγαπητή Λένα και αναγνώστες καλησπέρα, Είμαι γυναίκα 36 ετών και με τον άντρα μου αποκτήσαμε 2 παιδιά. Έχουμε αποφασίσει από κοινού ότι είναι αρκετά και δεν θέλουμε άλλα. Σε πρόσφατο ετήσιο έλεγχο στον γυναικολόγο μου, συζήτησα μαζί του και του πρότεινα να προχωρήσουμε σε περίδεση σαλπίγγων που αποτελεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη στείρωση. Ο ίδιος είναι κατά των ακραίων λύσεων και αντιπρότεινε το σπιράλ. Όμως έχω γνωρίσει μέχρι τώρα 2 οικογένειες στις οποίες προέκυψε εγκυμοσύνη με σπιράλ και το κράτησαν. Εγώ δεν πρόκειται να το κρατήσω και θα προχωρήσω σίγουρα σε έκτρωση, εάν μείνω έγκυος. Δεν θα ήθελα να υποστώ το ψυχολογικό κόστος της αποξεσης, άρα θα πρέπει να είμαι pro active. Το ψάχνω ιατρικά και εγκυκλοπαιδικά. Ο άντρας μου φοβάται τη στείρωση (γενικά όλα τα χειρουργεία), αλλά ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά το αφήνει πάνω μου, γιατί πρόκειται για παρέμβαση στο δικό μου σώμα και δεν θέλει να με πιέσει να επιλέξω. Υπάρχουν αναγνώστες με εμπειρία στο ζήτημα; Θα ήθελα πολύ να διαβάσω διάφορες απόψεις που ίσως με βοηθήσουν προς μια κατεύθυνση. Ευχαριστώ! 

Αγαπητή φίλη,

αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι είναι απόλυτα σεβαστή η επιθυμία σας για μια μακροχρόνια μέθοδο αντισύλληψης με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Τέτοιες μέθοδοι στη γυναίκα είναι οι ακόλουθες: το σπιράλ, το ορμονικό εμφύτευμα και η περίδεση σαλπίγγων, ενώ στον άνδρα μπορεί να γίνει αγγειεκτομή (ή βασεκτομή).Από αυτές τις 4 μεθόδους οι 2 πρώτες είναι αναστρέψιμες, ενώ οι δύο τελευταίες όπως ήδη γνωρίζεις είναι μη αναστρέψιμες.

Διεθνώς, κυρίως λόγω στατιστικών, συνηθίζεται να γίνονται οι μη αναστρέψιμες επεμβάσεις σε ζευγάρια που έχουν κάνει από 3 παιδιά και πάνω. Ακούγεται ανόητο και εντελώς αυθαίρετο, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν σημαίνει όμως ότι απαγορεύεται να κάνεις την επέμβαση και μετά από 2 ή και μόνο 1 παιδί.

Παρ’ όλα αυτά, όπως λες, είστε σίγουροι με τον σύζυγό σου ότι δεν επιθυμείτε με τίποτα ένα τρίτο παιδί, και σε περίπτωση εγκυμοσύνης πιστεύεις ότι θα παίρνατε την δύσκολη απόφαση του τερματισμού της.

Πριν λάβει οποιαδήποτε γυναίκα την απόφαση της πραγματοποίησης περίδεσης σαλπίγγων πρέπει να κατανοήσει τα κατωτέρω: 

1) Η επέμβαση είναι μη αναστρέψιμη. Σε περίπτωση που αλλάξεις γνώμη κάποια στιγμή, η μοναδική λύση τότε θα είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. (Η επανασύνδεση σαλπίγγων δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.) Κατά την επέμβαση δεν επηρεάζονται οι ωοθήκες και η γυναίκα συνεχίζει να κάνει ωορρηξίες και να έχει κανονικά περίοδο.

2) Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι απαραίτητη η λαπαροσκόπηση, η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και αυτή συνοδεύεται από μια μικρή πιθανότητα επιπλοκών, όπως και μια μικρή πιθανότητα αποτυχίας της επέμβασης. (Ναι, έχουν όντως συμβεί εγκυμοσύνες μετά από περίδεση σαλπίγγων)

3) Η αντίστοιχη επέμβαση μπορεί να γίνει και στον άνδρα (απολίνωση σπερματικών αγγείων – αγγειεκτομή ή αλλιώς βασεκτομή). Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι γίνεται με τοπική αναισθησία, συνήθως χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ η αποτελεσματικότητα της μπορεί να ελεγχθεί με την πραγματοποίηση σπερμοδιαγράμματος. Και αυτή είναι μέθοδος μη αναστρέψιμη, με τη μόνη λύση αν αλλάξετε γνώμη την εξωσωματική γονιμοποίηση.

4) Το σπιράλ κυκλοφορεί σε 2 διαφορετικές “εκδοχές”. Το σπιράλ χαλκού (μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 χρόνια) και το σπιράλ που εκκρίνει προγεσταγόνο (διαρκεί μέχρι 5 χρόνια). Τοποθετείται με μια απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο. Προσφέρει μακροχρόνια αντισύλληψη με αποτελεσματικότητα πάνω από 99%.Εγκυμοσύνες με το σπιράλ χαλκού μπορεί να συμβουν αν “φύγει από τη θέση του” και μετακινηθεί προς τον τράχηλο.Το σπείραμα με το προγεσταγόνο λόγω της ορμονικής δράσης του, κάνει την μήτρα αφιλόξενη προς ένα έμβρυο, και επιπλέον αναστέλλει την ωορρηξία. Έτσι, ακόμα και αν δεν βρίσκεται στην ιδανική θέση προσφέρει αποτελεσματική αντισύλληψη που πλησιάζει πάρα πολύ το 100%. Επιπλέον προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου και ίσως από την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών. Στα μειονεκτήματα του περιλαμβάνεται το υψηλότερο κόστος (125 ευρώ), και η ανάγκη για αλλαγή ανά 5ετια.(Το εμφύτευμα δεν διατίθεται στην Ελλάδα  οπότε δεν αξίζει να αναφερθεί).

5) Με την περίδεση σαλπίγγων και την χρήση σπιράλ χαλκού παραμένει η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης.  Με την αγγειεκτομή στον άνδρα, αλλά και με τη χρήση του ορμονικού σπιράλ η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης είναι πρακτικά μηδενική.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η οποία απόφασή σου επηρεάζεται από τα προσωπικά σου βιώματα, και είναι δικαιολογημένη η δυσπιστία σου απέναντι στα σπιράλ χαλκού (υποθέτω ότι τέτοιο είχαν χρησιμοποιήσει τα άτομα που ανέφερες).

Υποχρέωση του κάθε ιατρού είναι να σας ενημερώσει αντικειμενικά, πέρα από προσωπικές απόψεις για την αποτελεσματικότητα, τα ποσοστά αποτυχίας, και τις πιθανότητες επιπλοκών κάθε διαθέσιμης μεθόδου.

Σε περίπτωση που έχεις κατανοήσει απόλυτα τα ανωτέρω, αν μετά από σκέψη (δεν χρειάζεται καμία βιασύνη) λάβεις την ψύχραιμη απόφαση να προχωρήσεις σε αυτήν την επέμβαση, τότε φυσικά και μπορείς να προχωρήσεις.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβαστούν και οι απόψεις που θα γραφτούν στα σχόλια από κάτω, και να γίνει η συζήτηση, αλλά να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.Η απόφαση είναι δική σου και το να διαβάσεις 50 διαφορετικές απόψεις στα σχόλια μπορεί να σε μπερδέψει ακόμα περισσότερο.

Πρέπει με νηφαλιότητα να ζυγίσεις τα συν και τα πλην όσων προαναφέρθηκαν και μετά να καταλήξεις σε μια απόφαση.

Υ.Γ.: Η φράση του μηνύματος: “Εγώ δεν πρόκειται να το κρατήσω και θα προχωρήσω σίγουρα σε έκτρωση, εάν μείνω έγκυος” είναι μια πρόταση που δε χωράει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ κριτική και ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΊΝΕΣΗ στα σχόλια. Κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές που της δίνει η νομοθεσία και δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν.

19
3

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.