Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ψυχολόγοι απαντούν για τον γυναικείο οργασμό: Να ανακαλύψουμε τη δική μας απόλαυση, απαλλαγμένοι από την ενοχή και τη ντροπή στην οποία βαφτιστήκαμε

Add to My Favourites

No account yet? Register

Γράφει η Χριστίνα Φραγκιαδάκη , Ψυχολόγος BSc (Hons), Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια / Ηθοποιός.

Ξεκινώ από μια κοινότυπη παραδοχή, με την οποία νομίζω θα συμφωνήσουν αρκετ@ εξ’ ημών. Η σεξουαλική μας ζωή (που περιλαμβάνει και την ασεξουαλικότητα ως σεξουαλική ταυτότητα) είναι παράγοντας σωματικής και ψυχικής υγείας και θα έπρεπε να προωθείται και να προστατεύεται ως τέτοιος.

Βέβαια το σε ποιο σημείο του πλανήτη ζούμε και τι ελευθερίες και προνόμια διαθέτουμε, επιδρά στην προσπάθειά μας να ορίσουμε τη σεξουαλικότητά μας μερικώς ή και ολοκληρωτικά.

Από την άλλη πάλι, σε όποιο μέρος του κόσμου αυτού και αν ζούμε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η σεξουαλικότητα, ιστορικά, περνάει και ορίζεται μέσα από την αντρική ματιά και ως τέτοια μας επιστρέφεται. Από τις αντρικές ορολογίες για τα γεννητικά όργανα των γυναικών, π.χ. τον παρθενικό υμένα, μέχρι την αναπαράσταση της γυναίκας με το δίπολο παρθένα – πόρνη, οι σχέσεις εξουσίας που είχαν διαμορφωθεί μέσα από την πατριαρχία, είχαν ορίσει σεξουαλικά τη θέση της γυναίκας στην ανηδονία και στην υπηρεσία της αντρικής απόλαυσης και της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Γυναίκα στην υπηρεσία του άνδρα. Συζυγική υποχρέωση ή γυναίκα πόρνη. 

Η γυναίκα μέχρι τώρα έχει μάθει να μην προβάλλει την σεξουαλικότητά της, ιδανικά να την απορρίπτει καθώς, διαφορετικά, εμπίπτει στην κατηγορία πόρνη και σίγουρα να μην μιλάει γι’ αυτήν. Αλλά και η σεξουαλική επιθυμία είναι επίσης μια κοινωνική κατασκευή. Πώς «πρέπει» να επιθυμεί η γυναίκα και πώς ο άντρας, με ποιον, πότε έχει δικαίωμα να νοιώθει μια γυναίκα σεξουαλική, στα πόσα κιλά, μέχρι ποια ηλικία, πόσο αρτιμελής; 

Από τη δεκαετία του ’60 και ’70 και με τη βοήθεια του φεμινιστικού κινήματος, η γυναίκα διεκδικεί το δικαίωμα στην ηδονή, έξω και ανεξάρτητα από την αναπαραγωγική διαδικασία, κάτι που μέχρι τότε ήταν αδιανόητο και απαγορευμένο. Το ότι βέβαια έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, δε σημαίνει καθόλου ότι έχει φτάσει να γίνει το αυτονόητο, βίωμα γυναικών και ανδρών. 

Στο ψυχοθεραπευτικό μου γραφείο, η αλήθεια είναι ότι ο οργασμός είναι ένα δύσκολο θέμα που δεν έρχεται εύκολα στη συζήτηση και συνήθως προκύπτει ως θέμα μιλώντας για άλλα, κοντινά θέματα όπως η δυσλειτουργία σε μια σχέση.

Νομίζω πως δεν έχουμε μάθει να αποτελεί θέμα προς εσωτερική ή εξωτερική συζήτηση. Στατιστικά θα έλεγα ότι το θέμα τίθεται κυρίως από μικρότερες σε ηλικία γυναίκες και αυτό φαίνεται κάπως αισιόδοξο για το μέλλον.

Συναντώ στο γραφείο μου, αρκετά συχνά, περιστατικά θεραπευόμενών μου που μου επικοινωνούν ότι εκείνες και οι σύντροφοί τους έχουν σεξουαλικό πρόβλημα γιατί η στύση των συντρόφων τους συνήθως δεν είναι καλή και δυσκολεύονται με το σεξ. Διερευνώντας το, αντιλαμβανόμαστε ότι οι σύντροφοί τους μπορεί όντως να αντιμετώπιζουν κάποια στυτική δυσλειτουργία, αλλά η σεξουαλικότητα του ζευγαριού περιστρεφέται μόνο γύρω από αυτό.

Στην ερώτηση εάν ο δικός τους οργασμός υπήρξε ποτέ θέμα συζήτησης μέσα στο ζευγάρι, συνήθως συναντώ ένα σάστισμα που το ακολουθεί η απάντηση ότι δεν είχαν καν σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Δεν είχε τεθεί ποτέ το θέμα της δικής τους «στύσης», δηλαδή της δικής τους σεξουαλικής διέγερσης και τι μπορεί να κάνουν με αυτήν, και αυτό όχι μόνο στις τωρινές τους σχέσεις αλλά και με όποιον σύντροφο και αν είχαν στο παρελθόν. Τα πάντα περιστρέφονται στις σχέσεις τους, γύρω από την αντρική διάθεση και προσπάθεια για απόλαυση, αφήνοντας τις ίδιες απ΄ έξω και ρίχνοντας όλο το βάρος (αλλά και την πίεση) στην απόδοση του συντρόφου.

Παρατηρώ στις ιστορίες αυτές -ακόμα και νέων ζευγαριών- πόσο έχουν μάθει, ασυναίσθητα, να αντιλαμβάνονται το σεξ κυρίως ως θέμα της απόδοσης και της απόλαυσης  του άντρα.

Από την άλλη μεριά, αντιλαμβάνομαι συχνά και τη διαστρεβλωμένη εικόνα που έχουμε, άντρες αλλά και γυναίκες, για το τι «πρέπει» να είναι απόλαυση για μια γυναίκα. Η εικόνα που έχουμε για τη γυναικεία απόλαυση, έρχεται κυρίως από το πορνό, όπου ο γυναικείος οργασμός προκύπτει κολπικά μέσα από την διείσδυση, με δυνατές φωνές και λειτουργεί κυρίως ως επιβράβευση για τις ικανότητες του άντρα.

Έτσι λοιπόν, σε κάποια νέα ζευγάρια που έβλεπα στο γραφείο, τέθηκε αυτό το θέμα από τους άντρες, λέγοντας ότι οι γυναίκες τους δε μπορούσαν να έρθουν σε οργασμό κολπικά παρόλο που εκείνοι προσπαθούσαν για αυτό. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν η πρώτη φορά που τους συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς πάντα οι σύντροφοι με τις οποίες ήταν μαζί στο παρελθόν μπορούσαν να τελειώνουν κολπικά και, με τη σειρά τους, αρκετές γυναίκες συμπλήρωναν, πολύ ενοχικά, ότι ήταν μια δική τους ανικανότητα για την οποία αισθάνονταν πολύ άσχημα που δε μπορούσαν να τους το προσφέρουν! Χρειάστηκε πολλή δουλειά και χρόνος γι’ αυτά τα ζευγάρια προκειμένου να εξερευνήσουν από την αρχή τη σεξουαλικότητά τους και να μπορέσουμε να την επανακαθορίσουμε απαλλαγμένη, όσο γίνεται, από τα κοινωνικά αυτά στερεότυπα. 

Τίθενται όμως και άλλα, βασικά θέματα στη θεραπεία, όπως το να ενδυναμωθούμε οι γυναίκες, καθώς και όλες οι θηλυκότητες, ώστε να μπορούμε να πούμε όχι χωρίς ενοχές, αλλά και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα «ναι» μας.

Μεγαλώνοντας όλ@ μας σε αυτήν την κοινωνία, μάθαμε νωρίς τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Το να είσαι, ας πούμε, ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα εντελώς αποδεκτό. Συχνά, είναι απλά ανεκτό. Όμως υπάρχει ένας  συναισθηματικός και σωματικός αντίκτυπος σε αυτό. 

Η ντροπή, η ενοχή, το αίσθημα ανεπάρκειας, η αίσθηση ότι “κάτι δεν πάει καλά με εμένα”, αποτυπώνεται στο σώμα, το «κλειδώνει» και δυσκολεύεται συχνά να διεκδικήσει και να δεχτεί απόλαυση ως κάτι φυσιολογικό που είναι απλά δικαίωμα όλων μας.

Επίσης είναι και για μένα δύσκολο όταν κάποια θηλυκότητα συμβεί να συνειδητοποιήσει στη θεραπεία ότι αυτό που είχε καταχωρήσει ως μια «φυσιολογική αντρική πίεση», ήταν τελικά κακοποίηση και συχνά βιασμός και δυστυχώς τέτοιες συνειδητοποιήσεις γίνονται αρκετά συχνά στο γραφείο μου. Εκεί, το τραύμα που ήδη υπάρχει καλυμμένο με πολλές στρώσεις ενοχής, σύγχυσης και προσπάθειας εκλογίκευσης, νοηματοδοτείται, κάπως τακτοποιείται και εκεί χρειάζεται πολλή στήριξη, ενδυνάμωση και χρόνο.

Εν κατακλείδι, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια διαδικασία να ανακαλύψουμε το δικό μας σώμα και τη δική μας απόλαυση, απαλλαγμένοι από την ενοχή και τη ντροπή στην οποία βαφτιστήκαμε.

Σχέδιο: Ευαγγελία Βουρνά, @evourna

Αυτό που παρατηρώ, είναι ότι η ενημέρωση και η επικοινωνία γύρω από φεμινιστικά θέματα, θέματα ισότητας και διεκδικήσεων, συνεισφέρουν σημαντικά στο να δουλευτούν γρηγορότερα και σε περισσότερο βάθος όλα αυτά, επιτρέποντας να αρχίσουμε ευκολότερα την εσωτερική διεργασία μας στο θέμα της απόλαυσής και της διεκδίκησής της, που σίγουρα είναι διαφορετική στο κάθε έν@ από εμάς.

Χριστίνα Φραγκιαδάκη , Ψυχολόγος BSc (Hons), Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια / Ηθοποιός.
E-mail: [email protected] 
Site: www.christinafragiadaki.com
Τηλ. +30 6932.489743
4
1

Related Articles

Καθημερινά νομικά: Όλα όσα θες να ξέρεις για την παρένθετη μητρότητα

Add to My Favourites

No account yet? Register

Το δικαίωμα στην αναπαραγωγή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, συνιστώντας ειδικότερη έκφανση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (ά. 5§1 Σ.). Το γενικό αυτό δικαίωμα παρέχει τη δυνατότητα αυτοκαθορισμού και αυτοδιάθεσης του ατόμου μέσα απο την ελευθερία προγραμματισμού και  διαμόρφωσης της ζωής του σύμφωνα με τις φυσικές και ψυχοπνευματικές δυνατότητες και αντιλήψεις του, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται με την παραπάνω έννοια μέσα και από την απόκτηση απογόνων.

Η μόνη λύση είναι η ψυχολόγος: Έχω αφήσει τελείως τον εαυτό μου και δεν αντέχω άλλο τη μάνα μου

Add to My Favourites

No account yet? Register

Επειδή ήταν η ευνοημένη δεν μπορώ να πω πως είχε εύκολα χρόνια, δεν φαντάζομαι τα βάρη που σήκωσε ως παιδί να ήταν αναλογικά με την ηλικία της.

Γυναικείος οργασμός ανά τους αιώνες: Εσείς ακόμη να απελευθερωθείτε σεξουαλικά ή είστε τίποτα ανοργασμικές;

Add to My Favourites

No account yet? Register

Το 1924, δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Bruxelles Médical ένα άρθρο με τίτλο “Σκέψεις γύρω από τα ανατομικά αίτια της ψυχρότητας στη γυναίκα” υπογεγραμμένο από εναν μυστηριώδη Α. Ε. Ναρτζιανί. Το άρθρο εξηγεί πως ο Φρόυντ δεν υπολόγισε ως παράγοντα της επονομαζόμενης ‘γυναικείας ψυχρότητας’ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της γυναικείας ανατομίας: όσο πιο μικρή ήταν η “στομιο-κλειτοριδική” διάμετρος, δηλαδή η διάμετρος μεταξύ του κόλπου και της κλειτορίδας, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να απολαμβάνει μια γυναίκα το μόνο αρμόζον σεξ, το κολπικό.

Η Ρήξη του Κύκλου

Add to My Favourites

No account yet? Register

Η μητέρα μου είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία. Γεννήθηκε στην Αυστρία λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο αλλά πολύ σύντομα οι γονείς της αποφάσισαν να μετοικήσουν οικογενειακώς στην Ελβετία. Σε ηλικία πέντε χρονών, η μητέρα μου αρρώστησε από φυματίωση και οι δικοί της την έβαλαν σε ένα σανατόριο για να γίνει καλά. Όσο κράτησε η περίοδος θεραπείας και ανάρρωσής της (έξι μήνες, περίπου) δεν πήγαν να τη δουν ούτε μία φορά.

Μπορεί κάποιος που πιστεύει στα ζώδια να είναι έξυπνος;

Add to My Favourites

No account yet? Register

Είναι μηχανισμός συγκόλλησης και αποσυμπίεσης ταυτόχρονα, ένας ανάλαφρος τρόπος να μιλήσεις για πράγματα που σε προβληματίζουν και σε πονάνε χωρίς να βαρύνει το κλίμα. Είναι, δηλαδή, πολύ εξυπηρετικά.

Silent Treatment: Μια εκ βαθέων συζήτηση μ’ένα ζευγάρι που το αντιμετωπίζει

Add to My Favourites

No account yet? Register

Τώρα, τις περισσότερες φορές που συμβαίνει κάτι, παίρνω μια ανάσα, λέω “είμαι σ’εκείνη την κατάσταση που δεν θέλω να σου ξαναμιλήσω ποτέ, δώσε μου δυο ώρες”, μ’αφήνει να ηρεμήσω και μετά του στέλνω στο messenger με bullets αυτό που με ενόχλησε. 

Αγαπητή Λένα: Σχολιάζαμε τη νύφη μας με τη μάνα μου και εκείνη είδε τις φωτογραφίες

Add to My Favourites

No account yet? Register

Υπήρχε πολύς θυμός και ένταση. Θέλω να προστατέψω τον εαυτό μου και την ηρεμία μου και να μην έχω επαφές με το συγκεκριμένο άτομο.

Tα σχόλια είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Womanlandia. Για να γίνετε μέλος, πατήστε εδώ.